Autorius apie receptą
Įsibėgėjantis pavasaris suteikia jėgų, padeda bent valandėlei užsimiršti, ištrūkti iš uždaros namų erdvės bei įkvėpti šviežio oro gurkšnį ne tik tiesiogine, bet ir perkeltine prasme. Pernai meškiniai česnakai buvo išbraukti iš Lietuvos Raudonosios knygos puslapių, todėl dabar juos jau galima rinkti ne vien nuosavuose daržuose, o ir natūraliose augimvietėse. Panašu, kad pastarasis faktas ypač padidino susidomėjimą šiuo augalu - juk seniau legaliais būdais prisirinkti meškinių česnakų buvo užduotis ne iš lengvųjų..
Ta proga ir siūlau žvilgtelėti, kaip meškinius česnakus ruošia gruzinai. Tikrai taip, meškiniai česnakai ankstyvą pavasarį su entuziazmu renkami Šiaurės Kaukaze ir Užkaukazėjė. Gruzinai ir meškinius česnakus ruošia kiek kitaip negu jų kaimynai. Receptų, be abejonių, yra ne vienas, bet šiandien jums pateiksiu tą, kuris laikomas pačiu tradiciškiausiu.
Meškinius česnakus gruzinai dažniausiai valgo apvirtus, pasūdytus ir pagardintus savotišku padažu, į kurį dedasu saulėgrąžų aliejus (geriau nerafinuotas), actas bei smulkinti kalendrų lapeliai. Dėl pastarųjų, kartais kyla diskusijų, mat netgi Gruzijoje pasitaiko žmonių, kurie nėra linkę pritarti meškinių česnakų ir kalendrų draugystei. Ir vis tik man susidarė įspūdis, kad kalendros į šias salotas yra kur kas dažniau dedamos, negu nededamos. Įdėjus kalendrų pajusite tą ypatingą Kaukazo kalnų aromatą.
Taip paruoštus meškinius česnakus galite užsišaldyti žiemai.
Dažniausiai šios salotos patiekiamos nesmulkintos, rečiau - rupiai supjaustytos prieš pat nešant į stalą. Gruziniškai paruošti meškiniai česnakai gali būti valgomi kaip daržovių užkandis su duona, taip pat derinami su virtomis bulvėmis, sūriais, mėsa.
Atsiliepimai
aliukas
Atsakyti