Mielinė bananų ir medaus duona

Autorius apie receptą

Šis receptas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek lengvam užkandžiui prie arbatos ar kavos. Duona išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir tekstūra – ji puri, elastinga, su švelniu vaisių poskoniu, o išorė – vos traški. Bananai ne tik suteikia natūralaus saldumo, bet ir padeda išlaikyti drėgmę, todėl kepinys ilgiau išlieka šviežias. Medus praturtina skonį natūraliu aromatu ir subtiliu karameliniu atspalviu.

Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnės, be papildomų priedų ar rafinuotų saldiklių duonos versijos. Dėl mielinės tešlos šis receptas reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau galutinis rezultatas atperka visą pastangą – kvapni, šilta, vos salstelėjusi duona, kurią sunku sustoti valgyti.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bananai: vietoj šviežių bananų galima naudoti bananų tyreles ar net šaldytus ir atitirpintus bananus, jei turite likusių iš ankstesnio naudojimo.
  • Skystas medus: puikiai tinka klevų sirupas, agavų sirupas arba datulių sirupas, jei norite veganiško varianto.
  • Kvietiniai miltai: galima keisti speltų, viso grūdo arba dalį jų – avižiniais miltais, kad būtų dar maistingiau.
  • Šviežios mielės: galite naudoti 5 g sausų mielių, jei neturite šviežių.
  • Cukrus: vietoje balto cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokosų cukrų.
  • Pienas: augalinis pienas (avižų, migdolų ar sojų) taip pat puikiai tinka, ypač jei gaminate be gyvūninės kilmės produktų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros, kad tešla greičiau kiltų.
  • Nepersistenkite su miltais – tešla turi būti šiek tiek lipni, kad galutinis rezultatas būtų purus.
  • Naudokite subrendusius bananus – kuo tamsesni jų odelės taškeliai, tuo daugiau saldumo jie suteiks.
  • Kildinimo laiką galima sutrumpinti pastatant tešlą šiltame, bet ne karštame (apie 30–35 °C) kambaryje.
  • Jeigu norite dar daugiau aromato, į tešlą galima įdėti žiupsnelį cinamono ar vanilės ekstrakto.

Ingredientai

    1-am kepaliukui:
    • bananai: 3
    • skystas medus: 4 šaukštų
    • kvietiniai miltai: 500 gramų
    • šviežios mielės: 15 gramų
    • cukrus: 1 šaukšto
    • smulki druska: 0,5 šaukšto
    • miltai (pabarstymui)
    • pienas: 1 šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių nulupame bananus, po to sutriname plakikliu. Gausime labai skystą košelę.
  2. 2. Supilame košelę į matavimo indą ir pripilame vandens tiek, kad iš viso būtų 315 mililitrų.
  3. 3. Mieles išsukame su cukrumi ir šaukštu pieno. Padedame šiltai kol suputos.
  4. 4. Pirmas etapas: Supilame miltus ant švaraus paviršiaus ir viduryje padarome didelį šulinį.
  5. 5. Įpilame į šulinį pusę bananų košės, supilame mieles, druską ir išmaišome šakute.
  6. 6. Antras etapas: Lėtai, bet tvirtai įmaišome miltus aplink šulinį (nesugriauname šulinio sienų, nes ištekės bananų košė).
  7. 7. Pamažu verčiame miltus į vidurį, kol gausime standžią tešlą.
  8. 8. Po to supilame likusią bananų košę.
  9. 9. Maišome kol vėl pasidarys standi tešla, tuomet galėsime įmaišyti ir likusius miltus, kad tešla neliptų.
  10. 10. Pasimiltuojame rankas ir minkydami bei plekšnodami tešlą įmaišome likusius miltus.
  11. 11. Trečias etapas: Iš peties maigome, lankstome, tapšnojame ir voliojame tešlą maždaug 4-5 minutes, kol ji pasidaro minkšta bei tampri.
  12. 12. Ketvirtas etapas: Tešlą apibarstome miltais.
  13. 13. Sudedame ją į dubenį, uždengiame maistine plėvele, kildiname kol padvigubės.
  14. 14. Penktas etapas: Kai jau tešla iškyla, pamaigome, kad išeitų oras.
  15. 15. Tešlai galima suteikti norimą formą ir tuomet dedame į kepimo formą.
  16. 16. Tada dar kartą leidžiame tešlai iškilti ir padvigubėti. Aš pati suformavusi padėjau į šaldytuvą, ir kilo šaldytuve per visą naktį.
  17. 17. Šeštas etapas: Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 minutes.
  18. 18. Pakepus pirmas 10 minučių apšlakstome medumi ir toliau kepame dar 15 minučių.
  19. 19. Iškeptą šiek tiek paliekame, kad atvėstų. Lepinamės!
Mielinė bananų ir medaus duona

Atsiliepimai

Balta duona
(28)