Klasikinis paprastas mielinis batonas

2023-10-06 Autorius Su karamele

Klasikinis paprastas mielinis batonas
Savo virtuvėje įmanoma išsikepti praktiškai viską, ką perkame parduotuvėje. Ir didžiausias privalumas yra tas, kad tikrai puikiai žinosime, kas bus tokio naminio gaminio sudėtyje. O ir beveik visada toks naminis gaminys gaunasi dar skanesnis...

Todėl pagaliau ir man atėjo geniali sakyčiau mintis - jeu galime išsikepti namuose raugo duonos, tai kodėl negalime išsikepti naminio mielinio batono? Tokio tipo batono receptą gal būtų sunkiau rasti amerikietiškuose interneto puslapiuose, bet va senuose receptų knygose tikrai įmanoma rasti. Tad tokį ir susiradau mamos knygose, kuris pavadintas "tarybinis batonas". Tikrai gavosi puikiai, nors ingredientai visai patys paprasčiausi. Rekomenduoju pamėginti ir Jums. Tad imamės darbo jau dabar! 

Ingredientai

    Batono tešlai:
    • šviežios mielės: 14 gramų
    • šiltas vanduo: 260 mililitrų
    • miltai: 500 gramų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • kambario temperatūros sviestas: 40 gramų
    Aptepimui:
    • kiaušinių tryniai: 1
    • aliejus: 2-3 valgomųjų šaukštų
    Pabarstymui:
    • sezamo sėklos: 1-2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mieles supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į šiltą vandenį - palaukite, kol jos ten ištirpsta.
  2. 2. Tada miltus sumaišykite su druska, cukrumi, padarykite duobutę, į kurią supilkite ištirpusias mieles. Išminkykite.
  3. 3. Į tešlą įminkykite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą. Minkykite maždaug 10 minučių, kol tešla pasidarys minkšta ir elastinga.
  4. 4. Pasiruoštą tešlos gumuliuką įdėkite į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir kildinkite maždaug 40-60 minučių, kol pakils maždaug dvigubai.
  5. 5. Po to tešlą dar kartą išminkykite, padalinkite ją perpus ir suformuokite du kepaliukus.
  6. 6. Juos dėkite ant skardos, kurioje keps, vėl uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti dar maždaug 60 minučių.
  7. 7. Ant iškilusių kepaliukų aštriu peiliu padarykite kelias įstrižas linijas ir aptepkite trynio-aliejaus mišiniu, pabarstykite sezamo sėklų.
  8. 8. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25-35 minutes - žiūrėkite, kada batonas jau atrodys pakankamai apkepęs. Skanaus!
Klasikinis paprastas mielinis batonas
Klasikinis paprastas mielinis batonas
Klasikinis paprastas mielinis batonas
Sveikesnė moliūgų duona su raugu
(1)