Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai

2025-01-24 Autorius oSkanu.lt

Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – tai sveikas ir spalvingas pasirinkimas, tinkantis tiek kasdieniam, tiek ypatingam stalui. Ši duona yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą, išsaugant sodrų skonį ir maistingumą. Joje derinamos paprastos ir sveikos sudedamosios dalys, kurios užtikrina sotumą ir energiją visai dienai. Puikiai dera su varškės sūriu, rūkyta lašiša, avokadų užtepėle ar kitais mėgstamais pagardais.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Brokoliai: Jei norite įvairesnių skonių, brokolius galima pakeisti žiediniais kopūstais, cukinijomis ar net špinatais (tai keis spalvą ir tekstūrą).
  • Speltos miltai: Vietoj jų tiks pilno grūdo kvietiniai miltai arba avižiniai miltai be glitimo.
  • Kiaušiniai: Jei reikia veganiško varianto, kiaušinius galima pakeisti linų sėmenų ir vandens mišiniu (1 šaukštas linų sėmenų + 2 šaukštai vandens).

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Kad brokolių skonis būtų švelnesnis, prieš tarkuodami juos galite trumpai apvirti garuose.
  • Jei norite traškesnio viršaus, sėklas ar grūdus galite lengvai paskrudinti prieš dedant į orkaitę.
  • Formos kraštus patepkite aliejumi, jei neturite kepimo popieriaus.

Kalorijos:

  • Visa duona turi apie 1500 kalorijų. 
  • Vienoje porcijoje yra apie 150 kalorijų. 

Ingredientai

    • Brokolių žiedynai: 275 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt. (jei labai maži – 5 vnt.)
    • Speltos miltai: 150 g
    • Kepimo milteliai: 2 šaukšteliai
    • Druska: 1/2 šaukštelio
    • Sėklos ar grūdai: pagal skonį (pabarstymui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Brokolių žiedynus nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka.
  2. 2. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, miltus, kepimo miltelius, druską ir tarkuotus brokolius.
  3. 3. Mišinį mentele gerai išmaišykite, kol tešla taps vienalytė.
  4. 4. Paruoštą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi pateptą kepimo formą.
  5. 5. Duonos viršų pabarstykite pasirinktomis sėklomis ar grūdais.
  6. 6. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, kol duona taps auksinės spalvos.
  7. 7. Iškepusią duoną išimkite iš orkaitės ir leiskite jai atvėsti bent 10 minučių, kad ją būtų lengviau pjaustyti.
  8. 8. Santrauka: Brokolių duona – tai puikus būdas į mitybą įtraukti daugiau daržovių. Ji tinka tiek kasdieniams pusryčiams, tiek šventiniam stalui, ypač kai norisi sveikesnių alternatyvų. Naudojant paprastus ingredientus, ją nesunku pritaikyti pagal savo poreikius. Šios duonos tekstūra ir ryški spalva neabejotinai džiugins visus, o vos 150 kalorijų porcijoje leis mėgautis be sąžinės graužaties! Skanaus! 😊
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Brokolių duona – sveika alternatyva įprastai duonai
Balta duona
(28)
Hokkaido - japoniška pieniška duona
(6)