Minkštos naminės veganiškos Naan duonelės

2025-05-12 Autorius oSkanu.lt

Minkštos naminės veganiškos Naan duonelės
Minkštos naminės veganiškos Naan duonelės – tai burnoje tirpstančios, purios ir nepaprastai gardžios duonelės, kurios taps nepakeičiamu patiekalu jūsų namų virtuvėje. Šios duonelės primena jaukią vakarienę mėgstamame restorane, tik dar šiltesnę, nes iškeptos pačių rankomis. Naan duona kilusi iš Pietų Azijos regionų, ypač populiari Indijoje, Pakistane ir Bangladeše, tačiau šis receptas pritaikytas šiuolaikinei virtuvei – be gyvūninės kilmės produktų, todėl puikiai tiks veganams ir tiems, kurie ieško lengvesnių alternatyvų. 

Šios naan duonelės kepamos keptuvėje, todėl jų plonytė plutelė gražiai apskrunda, o vidus išlieka minkštas ir švelnus. Jos puikiai dera su augaliniu česnakiniu sviestu, įvairiais karštais troškiniais, humusu ar net paprastu alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos. Iškepti jas namuose yra ne tik paprasta, bet ir itin malonu – kartą pabandžius, nebegalėsite sustoti. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje kokosų kremo galima naudoti bet kokį tirštesnį augalinį jogurtą (sojų, migdolų ar avižų).
  • Rudo cukraus alternatyva – įprastas baltasis cukrus arba kokosų cukrus.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti sezamų, avokadų arba saulėgrąžų aliejumi.
  • Kvietinius miltus galima keisti speltų miltais arba dalį jų sumaišyti su pilno grūdo miltais, kad būtų sveikesnė versija.
  • Jei neturite sausų mielių, galite naudoti šviežias mieles (apie 20g).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą minkykite tol, kol ji taps glotni ir elastinga – nuo to priklauso duonelių purumas.
  • Leiskite tešlai gerai pakilti šiltoje vietoje, kad mielės atliktų savo darbą ir suteiktų lengvumo.
  • Kepant keptuvėje, įkaitinkite ją labai gerai – tik tuomet duonelės gražiai pūsis ir įgaus rusvus taškelius.
  • Kepant galite pabarstyti duoneles smulkintu česnaku, šviežiais žalumynais ar sezamų sėklomis.
  • Likusias duoneles laikykite uždengtas, kad neišdžiūtų, arba užšaldykite vėlesniam naudojimui.

Ingredientai

    • Šiltas vanduo: 120 g
    • Sausos mielės: 7 g
    • Rudas cukrus: 1 a.š.
    • Alyvuogių aliejus: 1 v.š. (+ papildomai kepimui)
    • Kokosų kremas iš skardinės (kieta dalis) arba augalinis jogurtas: 60 g
    • Druska: 1/2 a.š.
    • Kviečių miltai: 300 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didelį dubenį supilamas šiltas vanduo, įberiamos sausos mielės ir rudas cukrus. Mišinys paliekamas 5-10 minučių šiltoje vietoje, kad mielės suaktyvėtų ir ant paviršiaus susidarytų putos.
  2. 2. Į paruoštą mielių mišinį įmaišomas alyvuogių aliejus ir dedamas kokosų kremas arba augalinis jogurtas bei druska. Viskas išmaišoma mediniu šaukštu, kol ingredientai susijungia.
  3. 3. Po to į dubenį suberiami miltai ir tešla maišoma tol, kol nebeįmanoma maišyti šaukštu. Tada pradedama minkyti rankomis. Minkoma apie 5 minutes, kol tešla tampa lygi, minkšta ir elastinga. Jei tešla per daug limpa prie rankų, galima pabarstyti šiek tiek papildomų miltų.
  4. 4. Dubuo su tešla uždengiamas virtuviniu rankšluosčiu ir paliekamas šiltoje vietoje maždaug 1 valandai, kol tešla pakyla ir padvigubėja.
  5. 5. Pakilusi tešla išimama ant lengvai miltuoto paviršiaus ir padalinama į 6 lygias dalis. Kiekviena dalis iškočiojama į ovalią ar apvalią ploną formą, apie 0,5 cm storio.
  6. 6. Keptuvė įkaitinama ant vidutinės-aukštos ugnies. Šepetėliu paskirstomi keli lašai alyvuogių aliejaus. Ant įkaitintos keptuvės dedama viena iškočiota duonelė ir kepama apie 2-3 minutes iš vienos pusės, kol apačia gražiai apskrunda ir pradeda kilti burbulai. Tada apverčiama ir kepama dar 2-3 minutes, kol abi pusės tampa auksinės spalvos.
  7. 7. Procesas kartojamas su likusiomis duonelėmis.
  8. 8. Iškeptas naan duoneles galima patepti augaliniu česnakiniu sviestu ir pabarstyti smulkintomis žolelėmis.
Minkštos naminės veganiškos Naan duonelės
Minkštos naminės veganiškos Naan duonelės
Bagetės
(1)
Hokkaido - japoniška pieniška duona
(6)
Beatos riešutų duona
(1)