Paprastas keksas su aliejumi ir krakmolu

Autorius apie receptą

Paprastas keksas su aliejumi ir krakmolu – tai vienas iš tų kepinių, kurie dažnai tampa šeimos favoritais dėl savo paprasto paruošimo, minkštos tekstūros ir universalaus skonio. Šis keksas yra be sviesto, tad puikiai tinka tiems, kurie stengiasi sumažinti sočiųjų riebalų kiekį racione, tačiau vis dar nori pasimėgauti švelniu, puriu desertu. Krakmolas tešlai suteikia ypatingo švelnumo, o augalinis aliejus užtikrina drėgnumą, dėl kurio keksas neišsausėja net ir kitą dieną.

Paprastas keksas su aliejumi ir krakmolu puikiai tinka tiek savaitgalio pusryčiams su puodeliu kavos, tiek vaišių stalui. Šį kepinį galima lengvai pritaikyti pagal turimus ingredientus – į tešlą galima įmaišyti mėgstamų uogų, smulkintų riešutų ar šokolado gabalėlių. Tai puikus pagrindas kūrybai virtuvėje.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus – skonis bus šiek tiek riešutesnis, bet labai malonus.
  • Krakmolą galima pakeisti bulvių ar kukurūzų krakmolu – abu variantai tinka šiam receptui.
  • Augalinį aliejų galima rinktis pagal skonį – tinka saulėgrąžų, rapsų ar net alyvuogių švelnaus skonio aliejus.
  • Vanilinį cukrų galima keisti vanilės ekstraktu (1 arbatinis šaukštelis) arba tikra vanilės sėklyčių mase.
  • Cukrų galima keisti ruduoju cukrumi arba kokoso žiedų cukrumi, jei norisi natūralesnio saldiklio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kiaušinius išplakti reikėtų labai gerai – masė turi tapti puri ir ženkliai padidėti, tai padės išgauti lengvą tešlos tekstūrą.
  • Miltus visada persijokite – taip išvengsite gumulėlių ir užtikrinsite purus keksą.
  • Jei įmaišysite uogas, apvoliokite jas miltuose – taip jos nenusės į dugną kepant.
  • Keksą reikėtų kepti įkaitintoje orkaitėje – taip iš karto susiformuos traški plutelė.
  • Po kepimo leiskite keksui visiškai atvėsti kepimo formoje, kad jis nesubyrėtų išimant.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 150 gramų
    • aliejus: 100 mililitrų
    • miltai: 200 gramų
    • krakmolas: 100 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinius gerai išplakame su cukrumi. Geriausia tai daryti su mikseriu. Kiaušinių masė turi padidėti keliais kartais.
  2. 2. Tada pilame aliejų bei gerai išplakame. Miltus sumaišome su krakmolu, kepimo milteliais bei vaniliniu cukrumi.
  3. 3. Sujungiame abi mases bei gerai išmaišome iki vienalytės masės.
  4. 4. Tuomet kepimo formą ištepame riebalais bei supilame tešlą. Tešla gaunasi ganėtinai tirštoka, konsistencija prilygsta tirštos grietinės konsistencijai.
  5. 5. Įkaitiname orkaitę iki laipsnių 180 temperatūros bei kepame apie 40 minučių.
  6. 6. Patiekiame ir skanaujame!

Atsiliepimai

Daiva Gedminiene

Labai skanus, dar įdėjau razinų ir vietoj aliejaus, dėjau kepinių margarino.
Atsakyti

Wiki 😊

Skonio reikalas. Receptas aiškus ekonomiškas...bet...kepinys sausas ir sprangus.
Atsakyti

Ernesta

Šiandien kepiau, skanus! Sauso tipo, bet su kava/arbata liuks! Toks lengvutis :)
Atsakyti

🤷‍♀️

viskas ok, nemanau kad pavyks, dabar kepa:d, naptenkinta likau dėl: nepasakėte iš pradžių kad viską atskirai daryti, o dariau į vieną viską, antra nebuvo parašyta dėl cukraus. Išvis kam tiek aliejaus? 100ml????
Atsakyti
Keksas su juodaisiais serbentais ir nutella
(1)
Meduolinis keksas be kiaušinių ir pieno produktų
(1)
Paprastas keksas su džiovintomis spanguolėmis
(2)
Jogurtinis keksas su vyšnių kremu
(2)