Minkštas, purus citrininis keksas su aguonomis ir glajumi

2025-03-18 Autorius Žiupsnis meilės ir pipirų

Minkštas, purus citrininis keksas su aguonomis ir glajumi
Šis minkštas, purus citrininis keksas su aguonomis ir glajumi yra būtent tai, ko reikia saldžioms! Švelni citrinos rūgštelė suteikia gaivumo, o aguonos prideda tekstūros ir subtilaus skonio. Šis keksas yra puikiai subalansuotas - ne per saldus, ne per rūgštus, tiesiog tobulas! Keksas išeina itin purus dėl pasukų, kurios suteikia nepakartojamą švelnumą. 

Atnešu būtent tokį kepinį. Minkštas, purus, su rūgštele. Tobulas prie puodelio arbatos ar kavos. Jis puikiai tinka pusryčiams, popietinei arbatai ar net desertui po vakarienės. Išbandykite ir įsitikinsite patys! 😉 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje pasukų galite naudoti kefyrą, jogurtą arba grietinę, sumaišytą su trupučiu pieno.
  • Jei neturite vanilės ekstrakto, galite naudoti vanilės cukrų (1-2 pakeliai) arba vanilės pastos (½ arbatinio šaukštelio).
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite kitokio skonio.
  • Baltieji kvietiniai miltai gali būti pakeisti speltų miltais arba mišiniu iš 180g kvietinių ir 60g viso grūdo miltų.
  • Vietoje aguonų galite naudoti sezamo sėklas arba smulkintus lazdyno riešutus.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kambario temperatūros kiaušiniai geriau išsiplakas ir suteikia keksui daugiau purumo.
  • Neperplakite tešlos po miltų įdėjimo, nes keksas gali tapti per kietu.
  • Norėdami patikrinti, ar keksas iškepęs, įbeskite medinį pagaliuką - jis turi išlįsti sausas.
  • Prieš pjaustydami keksą, leiskite jam visiškai atvėsti, kad išlaikytumėte jo formą.
  • Glajus bus skanesnis, jei naudosite šviežiai spaustas citrinos sultis.

Ingredientai

    • Kvietiniai miltai: 240g
    • Kepimo milteliai: 2 arb.š.
    • Citrinos žievelė (tarkuota): nuo 1 didelės citrinos
    • Druska: žiupsnelis
    • Sviestas: 185g
    • Cukrus: 170g
    • Kiaušiniai (kambario temperatūros): 3 vnt.
    • Vanilės ekstraktas: 1 arb.š.
    • Citrinos sultys: ¼ puodelio (apie 60ml)
    • Pasukos: ¾ puodelio (apie 180ml)
    • Aguonos: 2-3 valg.š.
    Glajui:
    • Citrinos sultys: 2-3 valg.š.
    • Cukraus pudra: apie 150-200g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir paruoškite kepimo formą, ištiesdami ją kepimo popieriumi.
  2. 2. Dideliame dubenyje būtinai sumaišykite sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, tarkuotą citrinos žievelę bei žiupsnelį druskos. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
  3. 3. Kitame, plakimui skirtame dubenyje, imkite ir išplakite minkštą sviestą su cukrumi, kol gausite purią, šviesią masę. Tam prireiks maždaug 3-4 minučių plakimo vidutiniu greičiu.
  4. 4. Vieną po kito įmuškite kiaušinius į sviesto-cukraus mišinį. Kiekvieną kiaušinį jūs turėsite gerai išplakti prieš įmušdami kitą. Įpilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą trumpai išplakite.
  5. 5. Supilsite trečdalį paruoštų sausų ingredientų į plakimo dubenį ir švelniai išmaišysite mentele, kol masė taps vientisa. Negalima permaišyti!
  6. 6. Tuomet reikės įpilti pusę pasukų ir vėl švelniai išmaišyti.
  7. 7. Jūs kartojate procesą - įdedate dar vieną trečdalį sausų ingredientų, išmaišote, supilate likusias pasukas, vėl išmaišote, ir galiausiai suberate paskutinį trečdalį sausų ingredientų.
  8. 8. Kai tešla bus beveik vientisa, suberkite aguonas ir švelniai išmaišykite mentele, kad sėklos tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  9. 9. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, ištiestą kepimo popieriumi. Viršų švelniai išlyginkite mentele.
  10. 10. Kepk paruoštą keksą įkaitintoje 180°C orkaitėje apie 50 minučių. Neatidaryk orkaitės durų pirmas 30 minučių! Po to patikrink mediniu pagaliuku ar keksas iškepęs - įdūrus jį į kekso vidurį, jis turi išlįsti sausas.
  11. 11. Iškepusį keksą išimsi iš orkaitės ir leisite jam atvėsti formoje apie 10 minučių. Paskui atsargiai išimkite keksą iš formos ir perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
  12. 12. Keksui atvėsus, paruoškite glajų - į dubenėlį įpilkite citrinos sulčių ir pamažu maišydami berkite cukraus pudrą, kol gausite norimą konsistenciją. Glajus turi būti pakankamai tirštas, kad lėtai tekėtų nuo šaukšto ir nenubėgtų nuo kekso.
  13. 13. Aptepk atvėsusio kekso viršų paruoštu glajumi, leisdami jam šiek tiek nutekėti žemyn per kraštus. Leisk glajui sustingti prieš pjaustant keksą.
  14. 14. Pjaustyk ir skanauk!
Minkštas, purus citrininis keksas su aguonomis ir glajumi
Receptų autorė Žiupsnis meilės ir pipirų

Atsakinėjama į Komentarą

Šokoladinis migdolinis keksas
(3)
Kalėdinis keksas
(5)
Paprastas keksas su džiovintomis spanguolėmis
(2)
Jogurtinis keksas su vyšnių kremu
(2)