Šokoladinis keksas su riešutais

2025-04-08 Autorius oSkanu.lt

Šokoladinis keksas su riešutais
Šokoladinis keksas su riešutais – tai nuostabus desertas, kuris išsiskiria savo sodriu šokolado skoniu ir maloniu riešutų traškumu. Tamsus šokoladas suteikia pyragui gilų, intensyvų skonį, o graikiniai riešutai papildo jį nuostabiu tekstūriniu kontrastu. Imbieras subtiliai pabrėžia šokolado sodrumą ir suteikia pyragui neįprastą, bet labai malonų aromato niuansą. Jis išlieka minkštas ir drėgnas net ir kitą dieną, o jo skonis laikui bėgant tik gerėja. Šokoladinis keksas su riešutais – tai tobulas pasirinkimas šokolado mėgėjams, kurie vertina klasikinį, bet niekada nenuobodų skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šį gardų šokoladinį keksą galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį ar turimus ingredientus:
 
  • Vietoje graikiškų riešutų galima naudoti lazdyno riešutus, migdolus arba anakardžių riešutus.
  • Jei neturite tamsaus šokolado, galite naudoti pienišką šokoladą, tačiau tuomet keksas bus saldesnis, todėl rekomenduojama sumažinti cukraus kiekį.
  • Rudą cukrų galima pakeisti įprastu baltu cukrumi arba cukraus ir medaus mišiniu (3/4 puodelio cukraus ir 1/4 puodelio medaus).
  • Kefyrą galima pakeisti natūraliu jogurtu, grietine arba rūgščia grietine.
  • Vietoje malto imbiero galima naudoti cinamoną, kardamoną arba vanilės ekstraktą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausiems rezultatams pasiekti, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
  • Tirpindami šokoladą, naudokite vandens vonelę, kad išvengtumėte perkaitinimo ir šokolado sudegimo.
  • Baltymus išplakite atskirame inde, prieš tai įsitikinę, kad indas yra visiškai švarus ir sausas – taip jie geriau išsiplaką.
  • Baltymų įmaišymas turėtų būti atliekamas labai atsargiai, kad nesubliūkštų – tai padės išlaikyti kekso purumą.
  • Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės, todėl po 50 minučių pradėkite tikrinti keksą su mediniu iešmeliu.
  • Neatidarinėkite orkaitės durų pirmas 30 minučių kepimo, nes staigus temperatūros pokytis gali priversti keksą subliūkšti.

Ingredientai

    • kokybiškas sviestas: 170 gramų
    • rudas cukrus: 1 puodelio
    • kiaušiniai: 6
    • tamsus šokoladas: 200 gramų
    • šviežias kefyras: 1 puodelio
    • smulkinti graikiniai riešutai: 70 gramų
    • maltas imbieras: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 1,5 puodelio
    • valgomoji soda: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia minkštą sviestą išsukame su cukrumi, įmušame kiaušinių trynius, išmaišome, šokoladą ištirpiname ant mažos ugnies, įmaišome į sviesto ir kiaušinių masę.
  2. 2. Tada supilame kefyrą, įberiame riešutų, imbiero, dar kartelį gerai išmaišome.
  3. 3. Kepimo miltelius sumaišome su miltais, po truputį pilame į tešlą, maišydami.
  4. 4. Kiaušinių baltymus išsukame iki putų, labai atsargiai įmaišome.
  5. 5. Tuomet masę supilame į kepimo indą.
  6. 6. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, įdedame keksą bei kepame maždaug valandą.
  7. 7. Patikriname ar jau iškepė, įsmeigdamos šakutę. Jei pastaroji aplips tešla - kepame dar. Jeigu ne - galima pyragą išimti.
  8. 8. Leidžiame atvėsti. Pabarstome, jei norisi, cukraus pudra. Gardžiausias šis keksas šaltas. Skanaus!
Sviestinis citrinų keksas
(1)
Nepaprastas grietinėlės ir kondensuoto pieno keksas
(10)
Cukinijų keksas su varškės sūriu
(1)
Moliūgų keksas su šokoladiniu glajumi
(3)