Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas

2025-03-14 Autorius Žiupsnis meilės ir pipirų

Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Šokoladinis keksas – tai vienas iš tų desertų, kurie nepaliks abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų. Šis burnoje tirpstantis šokoladinis gardėsis apgaubs jus šiluma ir malonumu kiekvieno kąsnio metu. Tamsus, sodrus, drėgnas ir nepaprastai aromatingas – šis šokoladinis keksas yra tobulas pasirinkimas bet kokia proga, nesvarbu ar tai būtų šeimos vakaras, ar ypatinga šventė. Šis keksas išlaiko savo tekstūrą ir skonį net kelias dienas, jei tik išlaikote jį sandariame inde (nors, tiesą sakant, jis paprastai dingsta per pirmąjį vakarą!). Kai vaikų paklausiu kokį desertą iškepti, sūnus visada atsako - šokoladinį pyragą! Bet būtinai kažkoks paprastas, be priedų, nes ponas valgytojas priekabus 🤭. Na, pyragas tai pyragas. Paprastas, visai neįmantrus, kiek drėgnas ir sodrus. Tobulas prie puodelio arbatos 👌😊. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šis receptas yra labai lankstus ir leidžia eksperimentuoti su ingredientais pagal jūsų skonį bei virtuvėje turimus produktus: 

  • Vietoje įprasto kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę pilno grūdo miltų sveikesniam variantui.
  • Jei neturite grietinės, galite naudoti graikišką jogurtą arba rūgpienį.
  • Cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi, kokosų cukrumi arba medumi (naudojant medų, sumažinkite kiekį iki 120g).
  • Vietoje pieno tinka ir augalinis pienas – migdolų, kokosų ar avižų.
  • Papuošimui vietoje įprasto juodojo šokolado galite naudoti baltąjį šokoladą ar net karamelizuotą baltą šokoladą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visi šalti ingredientai (kiaušiniai, pienas, grietinė) turėtų būti kambario temperatūros – taip tešla geriau išsimaišys ir keksas bus puresnis.
  • Miltus būtinai persijokite – tai padės išvengti gumuliukų tešloje ir užtikrins tolygesnę kekso tekstūrą.
  • Neatidarinėkite orkaitės pirmąsias 30 kepimo minučių, nes staigus temperatūros pokytis gali priversti keksą subliūkšti.
  • Norint itin drėgno kekso, kepkite truputį trumpiau nei nurodyta – mediniu pagaliuku patikrinus, jame turėtų likti keli tešlos trupiniai.
  • Prieš išimdami keksą iš formos, leiskite jam visiškai atvėsti – taip išvengsite jo suirimo.
  • Jei norite dar intensyvesnio šokolado skonio, įdėkite 50g susmulkinto juodojo šokolado į tešlą.

Ingredientai

    • Miltai: 280g
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Druska: Žiupsnelis
    • Kakava: 3-4 valgomieji šaukštai
    • Sviestas (kambario temperatūros): 180g
    • Cukrus: 140g
    • Vanilinis cukrus: 2 arbatiniai šaukšteliai
    • Kiaušiniai: 3 vienetai
    • Pienas: 120ml
    • Grietinė: 120g
    Papuošimui:
    • Šokoladas: Pagal skonį
    • Perlinis cukrus: Pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir paruoškite kekso formą, ją gerai ištepdami sviestu arba išklodami kepimo popieriumi.
  2. 2. Dideliame dubenyje sumaišysite miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą. Viską gerai išmaišote mentele, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
  3. 3. Kitame dubenyje mikseriu imate plakti kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų. Plakate vidutinišku greičiu apie 3-5 minutes, kol gausite purią, šviesią masę.
  4. 4. Vieną po kito įmušite kiaušinius į sviesto-cukraus mišinį, kiekvieną kartą gerai išplakant, kad masė taptų vientisa.
  5. 5. Tuomet supilsite pieną ir įdėsite grietinę. Viską dar kartą išplakate, kol masė tampa vientisa.
  6. 6. Po to, naudodami medinę mentelę, atsargiai įmaišote sausų ingredientų mišinį į skystą masę. Maišykite lėtai ir atsargiai, kad nesusidarytų gumuliukai. Tešlą maišote tik tol, kol nebelieka sausų miltų – permaišius, keksas gali tapti kietas.
  7. 7. Paruoštą tešlą supilate į pateptą kekso formą, paviršių išlyginate mentele.
  8. 8. Formą su tešla dedamos į įkaitintą orkaitę ir kepame 45-55 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės ypatumų – po 45 minučių patikrinkite mediniu pagaliuku, ar keksas jau iškepęs. Jei pagaliukas ištraukiamas švarus arba su keliais trupiniais, keksas yra paruoštas.
  9. 9. Iškepusį keksą išimsite iš orkaitės ir paliksite formoje 10-15 minučių, kad šiek tiek atvėstų. Tuomet išimkite iš formos ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.
  10. 10. Kol keksas vėsta, paruošite šokoladinį glaistą. Virš garų vonelės ištirpinsite šokoladą, nuolat maišydami, kad jis nepridegtų.
  11. 11. Kai keksas visiškai atvės, apipilkite jį paruoštu šokoladiniu glaistu ir, jei pageidaujate, pabarstykite perliniu cukrumi dekoracijai.
Receptų autorė Žiupsnis meilės ir pipirų

Atsakinėjama į Komentarą

Drėgnas ir labai skanus morkų keksas su glajumi
(10)
Burnoje tirsptantis moliūgų pyragas be kiaušinių
(1)
Apverstas keksas su kiviais
(7)
Purus citrininis keksas
(3)
Keksas su raudonaisiais apelsinais su glaistu
(1)
Šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi
(5)