Šokoladinis burokėlių keksas

2025-03-14 Autorius oSkanu.lt

Šokoladinis burokėlių keksas
Šokoladinis burokėlių keksas – tai neįprastas, tačiau nepaprastai skanus desertas, kuris nustebins net didžiausius skeptikus. Šis receptas puikiai suderina sodrų šokolado skonį su burokėlių švelnumu, sukurdamas drėgną, purų ir tiesiog burnoje tirpstantį keksą. Gali būti, kad šokoladas ir burokėliai daugeliui vis dar atrodo, nesuderinami dalykai, bet ragavusieji net neįtarė, kad valgė burokėlių keksą. O po to paprašė recepto ir labai labai nustebo. :) Pasilepinkite!

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Receptą galima pritaikyti pagal jūsų poreikius ir skonį. Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudąjį cukrų, kokoso cukrų arba medų (naudokite 150 g medaus vietoj 200 g cukraus). Apelsino sultis galima pakeisti citrinų sultimis arba tiesiog pienu. Jei neturite juodo šokolado, galite naudoti pienišką, tačiau tuomet keksas bus saldesnis. Aliejų galima pakeisti tirpintu sviestu (toks pat kiekis – 200 ml) arba kokosų aliejumi, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą. Virtus burokėlius galima pakeisti moliūgų tyrele (naudokite tokį patį kiekį), tačiau tuomet spalva bus ne tokia ryški. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausią rezultatą pasieksite, jei burokėlius virsite su žievele, o nulupsite tik atvėsusius – taip jie išlaikys daugiau savo natūralios spalvos ir skonio. Prieš dedant į tešlą, burokėlius būtina gerai nusausinti, kitaip keksas gali būti per drėgnas. Šokoladą galite susmulkinti stambesniu būdu – tuomet kekse bus malonių šokolado gabalėlių. Norint intensyvesnio šokolado skonio, kakavos kiekį galima padidinti iki 120 gramų. Glajus turėtų būti ruošiamas paskutinę minutę prieš patiekiant, kad išliktų blizgus ir gražiai aptekėtų keksą. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • virti burokėliai: 1 (~200 gramų)
    • miltai: 225 gramų
    • kakava: 100 gramų
    • kepimo milteliai: 1 valgomojo šaukšto
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 200 gramų
    • vanilinis cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • apelsino sultys: iš 1 vnt.
    • nutarkuota apelsino žievelė: iš 1 vnt.
    • aliejus: 200 mililitrų
    • juodas šokoladas: 100 gramų
    Glajui:
    • cukrus: 6 valgomųjų šaukštų
    • kakava: 2 valgomųjų šaukštų
    • pienas: 3 valgomųjų šaukštų
    • sviestas: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia virtą burokėlį sutriname blenderiu arba trintuvu, sudedame cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinius, apelsino sultis ir nutarkuotą žievelę. Masę šiek tiek paplakame.
  2. 2. Miltus sumaišome su kakava, kepimo milteliais ir suberiame į burokėlių masę. Išmaišome.
  3. 3. Nuolatos maišant tešlą, po šaukštą supilame visą aliejų. Tada įdedame susmulkintą šokoladą ir gerai išmaišome tešlą.
  4. 4. Tešlą supilame į sviestu suteptą kepimo formą (silikoninės formos tepti nereikia) ir kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 minučių.
  5. 5. Per tą laiką, kol kepa keksas, pasiruošiame glajų. Visus ingredientus sudedame į puodą ir paverdame maždaug 5 minutes.
  6. 6. Iškepusį keksą atvėsiname ir apipilame glajumi.
  7. 7. Patiekiame su ledais arba jogurtu. Lepinamės!

Atsakinėjama į Komentarą

Sviestinis citrinų keksas
(1)
Cukinijų keksas su aguonomis ir šokoladiniu glaistu
(4)
Jogurtinis keksas su vyšnių kremu
(2)
Marmurinis kavos keksas
(9)