Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu

Autorius apie receptą

Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu – tai klasikinis kepinys, kuris džiugina savo minkštumu, purumu ir nepakartojamu cinamono aromatu. Šios bandelės puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek popietės arbatai, o jų saldus glaistas suteikia papildomo skonio ir estetinį vaizdą.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galite naudoti speltos arba viso grūdo miltus, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti tešlos tekstūrą ir skonį.
  • Sviestas: galima pakeisti margarinu arba kokosų aliejumi, ypač jei norite gaminti veganišką variantą.
  • Pienas: vietoj karvės pieno tinka augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar avižų.
  • Kiaušiniai: veganiškam variantui kiaušinius galima pakeisti linų sėmenų ar chia sėklų "kiaušiniais" (1 valgomasis šaukštas maltų sėklų + 3 valgomieji šaukštai vandens = 1 kiaušinis).
  • Cukrus: baltąjį cukrų galima keisti ruduoju cukrumi arba kokosų cukrumi, kurie suteiks gilesnį skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos kildinimas: užtikrinkite, kad tešla kiltų šiltoje, be skersvėjų vietoje. Jei namuose vėsu, galite įkaitinti orkaitę iki 30 °C, išjungti ją ir ten padėti tešlą kilti.
  • Minkymas: tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų. Tai užtikrins, kad bandelės bus purios ir minkštos.
  • Kepimo laikas: stebėkite bandeles kepimo metu. Jei jos pradeda per greitai ruduoti, uždenkite folija, kad neperkeptų išorė, o vidus liktų minkštas.

Kalorijos:

  • Iš viso: apie 4000 kcal
  • Vienoje porcijoje (jei padalijama į 12 bandelių): apie 333 kcal

Ingredientai

    12 bandelių:
    • Miltai: 500 g
    • Sviestas: 100 g
    • Sausos mielės: 7 g
    • Cukrus: 3 valgomieji šaukštai
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Šiltas pienas: 200 ml
    • Druska: žiupsnelis
    Įdarui:
    • Cukrus: 100 g
    • Cinamonas: 3 arbatiniai šaukšteliai
    Citrininiam glaistui:
    • Cukraus pudra: 0,5 stiklinės
    • Citrinos sultys: 1 valgomasis šaukštas
    • Vanduo: truputis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiama tešla: Mieles sumaišoma su cukrumi ir šiltu pienu, o dubuo uždengiamas ir paliekamas 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
  2. 2. Kitame dubenyje sumaišoma miltai ir druska.
  3. 3. Į miltų mišinį įmušami kiaušiniai, supilamas atvėsintas ištirpintas sviestas bei mielių tirpalas.
  4. 4. Tešla minkoma tol, kol tampa lygi, elastinga ir nelimpa prie rankų.
  5. 5. Suformuota tešlos rutulys dedamas į aliejumi pateptą dubenį, uždengiamas ir paliekamas šiltoje vietoje, kad pakiltų apie 1–1,5 valandos, kol tešlos tūris padvigubės.
  6. 6. Įdaro paruošimas: Cukrus sumaišomas su cinamonu, kol gaunamas vienalytis mišinys.
  7. 7. Bandelės formuojamos: Pakilusi tešla iškočiojama ant miltais pabarstyto paviršiaus į stačiakampį, apie 1 cm storio.
  8. 8. Tešlos paviršius tolygiai apibarstomas paruoštu cinamoniniu cukrumi.
  9. 9. Ilgesnis kraštas tampriai suvyniojamas į ritinį, kuris supjaustomas aštriu peiliu į 4–5 cm pločio gabalėlius.
  10. 10. Kepimas: Kepimo forma išklota kepimo popieriumi arba patepta sviestu.
  11. 11. Formuotos bandelės dedamos į kepimo formą, paliekant šiek tiek vietos tarp jų kilimui.
  12. 12. Bandelės uždengiamos ir paliekamos dar 30 minučių pakilti.
  13. 13. Orkaitė įkaitinama iki 180 °C.
  14. 14. Kepimo forma dedama į orkaitę ir bandelės kepamos apie 30 minučių, kol tampa auksinės spalvos.
  15. 15. Glaisto paruošimas ir bandelių pabaiga: Cukraus pudra maišoma su citrinos sultimis ir trupučiu vandens, kol gaunama skysta, bet ne per tiršta konsistencija.
  16. 16. Iškepusios bandelės atvėsinamos keletą minučių, o tada aptepamos paruoštu glaistu, kad suteiktų saldumo ir blizgesio.
Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu
Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu
Recepto autorius Liuda Ordavičienė

Atsiliepimai