Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu

2024-12-04 Autorius Liuda Ordavičienė

Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu
Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu – tai klasikinis kepinys, kuris džiugina savo minkštumu, purumu ir nepakartojamu cinamono aromatu. Šios bandelės puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek popietės arbatai, o jų saldus glaistas suteikia papildomo skonio ir estetinį vaizdą.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galite naudoti speltos arba viso grūdo miltus, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti tešlos tekstūrą ir skonį.
  • Sviestas: galima pakeisti margarinu arba kokosų aliejumi, ypač jei norite gaminti veganišką variantą.
  • Pienas: vietoj karvės pieno tinka augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar avižų.
  • Kiaušiniai: veganiškam variantui kiaušinius galima pakeisti linų sėmenų ar chia sėklų "kiaušiniais" (1 valgomasis šaukštas maltų sėklų + 3 valgomieji šaukštai vandens = 1 kiaušinis).
  • Cukrus: baltąjį cukrų galima keisti ruduoju cukrumi arba kokosų cukrumi, kurie suteiks gilesnį skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos kildinimas: užtikrinkite, kad tešla kiltų šiltoje, be skersvėjų vietoje. Jei namuose vėsu, galite įkaitinti orkaitę iki 30 °C, išjungti ją ir ten padėti tešlą kilti.
  • Minkymas: tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų. Tai užtikrins, kad bandelės bus purios ir minkštos.
  • Kepimo laikas: stebėkite bandeles kepimo metu. Jei jos pradeda per greitai ruduoti, uždenkite folija, kad neperkeptų išorė, o vidus liktų minkštas.

Kalorijos:

  • Iš viso: apie 4000 kcal
  • Vienoje porcijoje (jei padalijama į 12 bandelių): apie 333 kcal

Ingredientai

    12 bandelių:
    • Miltai: 500 g
    • Sviestas: 100 g
    • Sausos mielės: 7 g
    • Cukrus: 3 valgomieji šaukštai
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Šiltas pienas: 200 ml
    • Druska: žiupsnelis
    Įdarui:
    • Cukrus: 100 g
    • Cinamonas: 3 arbatiniai šaukšteliai
    Citrininiam glaistui:
    • Cukraus pudra: 0,5 stiklinės
    • Citrinos sultys: 1 valgomasis šaukštas
    • Vanduo: truputis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiama tešla: Mieles sumaišoma su cukrumi ir šiltu pienu, o dubuo uždengiamas ir paliekamas 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
  2. 2. Kitame dubenyje sumaišoma miltai ir druska.
  3. 3. Į miltų mišinį įmušami kiaušiniai, supilamas atvėsintas ištirpintas sviestas bei mielių tirpalas.
  4. 4. Tešla minkoma tol, kol tampa lygi, elastinga ir nelimpa prie rankų.
  5. 5. Suformuota tešlos rutulys dedamas į aliejumi pateptą dubenį, uždengiamas ir paliekamas šiltoje vietoje, kad pakiltų apie 1–1,5 valandos, kol tešlos tūris padvigubės.
  6. 6. Įdaro paruošimas: Cukrus sumaišomas su cinamonu, kol gaunamas vienalytis mišinys.
  7. 7. Bandelės formuojamos: Pakilusi tešla iškočiojama ant miltais pabarstyto paviršiaus į stačiakampį, apie 1 cm storio.
  8. 8. Tešlos paviršius tolygiai apibarstomas paruoštu cinamoniniu cukrumi.
  9. 9. Ilgesnis kraštas tampriai suvyniojamas į ritinį, kuris supjaustomas aštriu peiliu į 4–5 cm pločio gabalėlius.
  10. 10. Kepimas: Kepimo forma išklota kepimo popieriumi arba patepta sviestu.
  11. 11. Formuotos bandelės dedamos į kepimo formą, paliekant šiek tiek vietos tarp jų kilimui.
  12. 12. Bandelės uždengiamos ir paliekamos dar 30 minučių pakilti.
  13. 13. Orkaitė įkaitinama iki 180 °C.
  14. 14. Kepimo forma dedama į orkaitę ir bandelės kepamos apie 30 minučių, kol tampa auksinės spalvos.
  15. 15. Glaisto paruošimas ir bandelių pabaiga: Cukraus pudra maišoma su citrinos sultimis ir trupučiu vandens, kol gaunama skysta, bet ne per tiršta konsistencija.
  16. 16. Iškepusios bandelės atvėsinamos keletą minučių, o tada aptepamos paruoštu glaistu, kad suteiktų saldumo ir blizgesio.
Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu
Mielinės bandelės su cinamonu ir glaistu
Recepto autorius Liuda Ordavičienė
Bemielės cinamoninės bandelės su riešutais
(4)