Mielinės bandelės su kopūstais ir džiovintais grybais

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Mielinės bandelės su kopūstais ir džiovintais grybais
Šis receptas atkeliavęs iš senelių laikų, kai namuose keptos bandelės su gardžiu kopūstų ir grybų įdaru būdavo ruošiamos ypatingoms progoms ir šventėms. Mielinis tešlos aromatas, besiskleidžiantis po namus kepimo metu, sukelia nostalgiškus prisiminimus ir sukuria jaukumo jausmą. Ši patiekalo versija yra tobulai subalansuota – traški, auksinė bandelių plutelė slepia švelnų, kvapnų kopūstų ir aromatinių džiovintų grybų įdarą. Šios bandelės puikiai tinka tiek kaip užkandis prie arbatos, tiek kaip pagrindinis patiekalas su šilta sriuba šaltą žiemos vakarą. Galite jas paruošti iš anksto ir pašildyti prieš patiekiant, o likusiomis mėgautis kitą dieną – jos išlieka minkštos ir skanios!

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje baltų kvietinių miltų galite naudoti pilno grūdo miltus arba sumaišyti kelis miltų tipus (kvietinius su ruginiais), tai suteiks bandelėms kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Šviežias mieles galima pakeisti sausomis mielėmis (apie 4-5 gramus).
  • Karvės pieną galima pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, sojų ar migdolų.
  • Sviestą galima pakeisti kokybiška margarinu (be transriebalų) ar kokosų aliejumi.
  • Džiovintus grybus galima naudoti įvairius – baravykus, voveraites ar šitakes, arba jų mišinį.
  • Į įdarą galima įdėti ir kitų daržovių: morkų, pastarnokų ar petražolių, kurios suteiks papildomo skonio.

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai

Norint pasiekti geriausią rezultatą, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
Reklama
Ad Placeholder

  • Mielių tešlą visada minkykite ilgai ir kruopščiai – taip ji taps elastinga ir geriau pakils.
  • Tešlai kilti pasirinkite šiltą vietą be skersvėjų.
  • Džiovintus grybus mirkykite iš anksto, tai sutrumpins jų virimo laiką.
  • Įdaras neturėtų būti per drėgnas, todėl nepamirškite gerai išgarinti skysčių.
  • Bandelėms formuoti naudokite miltais pabarstytą paviršių, kad tešla neliptų.
  • Prieš kepimą palikite bandeles dar kartą pakilti – tai užtikrins, kad jos bus purūs ir minkštos.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto, kad bandelės pradėtų kepti iškart jas įdėjus.

Ingredientai

    Tešlai (12 bandelių):
    • miltai: 250 gramų
    • šviežios mielės: 11 gramų
    • pienas: 125 mililitrų
    • cukrus: 20 gramų
    • minkštas sviestas: 25 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • druska: žiupsnelio
    Įdarui:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pieną pašildome iki 38 laipsnių ir jame įmaišę cukrų ir mieles, leidžiame joms suputoti pastatę šiltai.
  2. 2. Kitame inde susiberiame miltus, gabaliukais supjaustytą sviestą, įmušame kiaušinį ir susiberiame druską.
  3. 3. Po to suputojusias mieles supilame į miltų mišinį ir užminkome tešlą. Tešlą minkome maždaug 10-15 minučių.
  4. 4. Kai tešla pradeda puškuoti, uždengiame ir pastatome šiltai, kad kiltų.
  5. 5. Per tą laiką, kol tešla kyla, pasidarome įdarą. Džiovintus grybus nuplauname ir nuverdame maždaug pusvalandį.
  6. 6. Svogūnus supjaustome, pakepiname, viską sumaišome su kopūstais, susmulkintais grybais ir patroškiname, kol suminkštės kopūstas.
  7. 7. Kopūstams suminkštėjus įberiame džiuvėsėlių ir viską gerai išmaišome.
  8. 8. Pakilusią tešlą padaliname į 12 gabaliukų ir dedame įdarą į bandeles.
  9. 9. Statome dar kartą šiltai, kad pakiltų.
  10. 10. Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu bei apiberiame kmynais.
  11. 11. Įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros orkaitėje kepame maždaug 15-20 minučių, kol gražiai paruduoja. Lepinamės!

silvija

Naudingas
(0)
Lauke sninga visa para...eisiu kept bandzelių😍.Atrodo labai jau viliojančiai😋😋😋
Atsakyti

Irena

Naudingas
(0)
Prisijungsiu ir aš su šiuo kepimu. Turėtų būti labai skanu. :)

Kristina

Naudingas
(0)
Pats paprasčiausias ir geriausias bandelių receptas kurį esu išbandžiusi. Laaabai skanios! Rekomenduoju
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą