Šios gardžios mielinės bandelės su mėsa, faršu ir pievagrybiais yra puikus pasirinkimas jaukiam šeimos vakarui ar draugų susibūrimui. Tradicinis lietuviškas patiekalas, gaminamas keptuvėje, žavi savo paprastumu ir neprilygstamu skoniu. Minkšta mielinė tešla apgaubia sultingą mėsos ir pievagrybių įdarą, sukurdama tobulą skonių harmoniją. Šis receptas atkeliavo iš mano močiutės virtuvės, kur jis buvo tobulinamas dešimtmečiais. Bandelės puikiai tinka tiek karštos, tiek atvėsusios, jas galima valgyti kaip užkandį ar pagrindinį patiekalą. Jeigu ieškote sotaus ir skanaus patiekalo, kuris pradžiugins visą šeimą, šios bandelės tikrai neapvils.
Galimos ingredientų alternatyvos
Šį receptą galima pritaikyti pagal savo skonį ir turimus produktus. Vietoj kiaulienos faršo galima naudoti jautienos, kalakutienos ar vištienos faršą, arba jų mišinį. Pievagrybius galima pakeisti kitomis grybų rūšimis - voveraitėmis, baravykais ar šitake grybais. Jeigu neturite šviežių mielių, galite naudoti sausas (apie 11 gramų), tik tuomet reikės ilgesnio kildinimo laiko. Česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1/2 šaukštelio), o vietoj aliejaus galima naudoti tirpintą sviestą, kuris suteiks bandelėms dar daugiau skonio.
Patiekalo gaminimo patarimai
Labai svarbu leisti tešlai tinkamai pakilti - tai garantuos pūrias ir minkštas bandeles. Tešlos konsistencija turėtų būti minkšta, bet nelipni. Formuojant bandeles, įdarą dėkite į tešlos centrą ir kruopščiai užspauskite kraštus, kad kepant įdaras neištekėtų. Kepant bandeles keptuvėje, naudokite vidutinę kaitrą, kad tešla spėtų iškepti ir nepridegtų. Bandelės bus iškepusios, kai taps gražiai auksinės spalvos. Patiekiant galite papuošti šviežiomis žolelėmis arba patiekti su grietine ar jogurto padažu.
Kalorijos
Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 3200 kcal. Vienos bandelės porcijoje (skaičiuojant, kad iš šio kiekio gaunasi 8 bandelės) yra apie 400 kcal. Kalorijų kiekis gali skirtis priklausomai nuo naudojamo faršo riebumo ir aliejaus kiekio kepimui.