Nesaldžios česnakinės bandelės - Ukrainietiškos pampuškos

Autorius apie receptą

Ukrainietiškos pampuškos - tai itin skanios, purios, minkštos bandelės paskanintos žolelėmis bei česnakais. Jos įprastai yra patiekiamos su ukrainietiškais barščiais, bet tinka su pačiomis įvairiausiomis sriubomis. Taip pat jas galima ragauti ir vienas. Mūsų šeimai jos taip patiko, kad tikrai gaminsime dar ne vieną ir ne du kartus. Esu, tiesiog visiškai tikra, kad privalote išmėginti šias pampuškas!

Galimos ingredientų alternatyvos

  • 3,5 % riebumo pieną galima keisti augaliniu pienu (avižų, sojų ar migdolų), tačiau gali šiek tiek pakisti tešlos skonis ir tekstūra.
  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus galima naudoti rapsų, alyvuogių ar net lydytą sviestą – jis suteiks šiek tiek kitokio aromato.
  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų arba dalį jų pakeisti pilno grūdo miltais, tačiau tai gali paveikti bandelių purumą.
  • Jei neturite šviežių krapų ar petražolių, tiks ir džiovinti, nors skonis bus ne toks ryškus.
  • Kiaušinį aptepimui galima keisti pienu ar augaliniu gėrimu su šiek tiek aliejaus – tai tinka veganinei versijai.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Nepakaitinkite pieno per stipriai – jis turi būti vos šiltas, kad mielės neprarastų aktyvumo.
  • Tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų – tai lemia bandelių struktūrą.
  • Prieš kepimą būtinai palikite bandeles antram kildinimui – jos taps purios ir minkštos.
  • Česnakinį aliejų tepkite iškart po išėmimo iš orkaitės – taip kvapas geriau įsigers į karštą plutelę.
  • Norėdami intensyvesnio skonio, galite naudoti daugiau česnako arba pridėti šiek tiek tarkuoto parmezano į česnakinį mišinį.

Ingredientai

    • 3,5% riebumo pienas: 250 mililitrų
    • aktyvios sausos mielės: 1 pakelio (2,25 arbatinio šaukštelio)
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • saulėgrąžų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • kvietiniai miltai: 380 gramų
    • druska: 2 arbatinių šaukštelių
    Aptepimui:
    • kiaušiniai: 1 (plakto)
    Česnakiniam aliejui:
    • saulėgrąžų aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 3-4 skiltelių
    • smulkinti švieži krapai: 1 valgomojo šaukšto
    • smulkintos šviežios petražolės: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Nestipriai pašildome pieną,, kad mielės nežūtų. Pieną supilame į maišyklės arba paprastą dubenį.
  2. 2. Į pieną supilame cukrų ir sudedame mieles. Gerai išmaišome ir paliekame maždaug 10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi.
  3. 3. Kai mielės suaktyvėja, į pieno mišinį įpilame aliejų, suberiame miltus ir druską. Jeigu naudosite maišyklę, minkome tešlą maždaug 6-8 minutes, jeigu rankomis maždaug 10-12 minučių. Tešla privalo būti elastinga, vientisa bei glotni.
  4. 4. Įdedame tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu arba maistine plėvele ir paliekame šiltai, kol pakyla maždaug dvigubai.
  5. 5. Kai jau tešla pakyla, pagniaužome, kad išeitų oras. Padaliname į 8 lygias dalis.
  6. 6. Suimame kiekvieno tešlos gabaliuko kraštus ir sulenkiame į vidų, apverčiame ir delnu voliodami stalo paviršiumi suformuojame kamuoliukus.
  7. 7. Sudedame tešlos kamuoliukus į sviestu išteptą formą su bortais taip, kad tarp jų būtų tarpai.
  8. 8. Uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele ir paliekame šiltai, kol pakyla dvigubai.
  9. 9. Pakilusias bandeles-pampuškas aptepame kiaušinio plakiniu.
  10. 10. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-30 minučių arba kol viršus tampa gražios auksinės rudos spalvos.
  11. 11. Kol pampuškos kepa, pasigaminame česnakinį aliejų. Sumaišome aliejų su susmulkintu česnaku bei žolelėmis.
  12. 12. Iškepusias bandeles iškart aptepame česnakiniu aliejumi ir leidžiame atvėsti mažiausiai 15 minučių. Lepinamės!

Atsiliepimai

Grūdėtos bandelės su daug sėklų
(1)
Keto bandelės su lašinukais
(1)