Mielinės barankos

2025-04-01 Autorius oSkanu.lt

Mielinės barankos
Tradicinės lietuviškos mielinės barankos yra vienas iš tų receptų, kuris keliauja iš kartos į kartą, užpildydamas namus nepakartojamu šviežiai keptų mielinių gaminių aromatu. Šios minkštos, aromatingos barankos su traškia auksine plutele yra tobulas pasirinkimas tiek prie rytinio kavos puodelio, tiek popietinei arbatai ar tiesiog kaip gardus užkandis bet kuriuo dienos metu. Mielinės barankos pasižymi ypatingu minkštumu, puri tešla ir subtiliu saldumo akcentu, kuris neužgožia kitų skonių. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su keliomis alternatyvomis: 

  • Vietoje sausų mielių galima naudoti šviežias mieles (21g), tik tuomet reikės ilgesnio kildinimo laiko.
  • Minkštą sviestą galima pakeisti margarinu arba kokosų aliejumi, tačiau tai šiek tiek pakeis galutinį skonio profilį.
  • Jei neturite karvės pieno, drąsiai naudokite augalinį pieną (migdolų, avižų ar sojų).
  • Kvietinius miltus galima sumaišyti su spelta miltais santykiu 50:50, taip gaunant sodresnį skonį.
  • Cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu, bet tuomet reikia naudoti šiek tiek mažiau skysčio recepte.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Sėkmingoms mielinėms barankoms iškepti, verta atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus:
 
  • Mielės labai jautriai reaguoja į temperatūrą - skystis, kuriame jos aktyvuojamos, turėtų būti šiltas, bet ne karštas (optimaliai 35-40°C).
  • Tešlą minkykite mažiausiai 10 minučių, kad aktyvuotųsi glitimas ir barankos būtų elastingos.
  • Prieš kepimą būtina leisti tešlai pakankamai pakilti - ji turėtų padvigubėti.
  • Prieš dėdami į orkaitę, barankoms suteikite papildomą skonį aptepant kiaušinio plakiniu ir, jei norite, pabarstant sezamo ar aguonų sėklomis.
  • Iškepus barankas, leiskite joms šiek tiek atvėsti prieš patiekiant - taip skonis bus dar geresnis.

Ingredientai

    6-8 barankoms:
    • Vanduo: 30ml 
    • Mielės (sausos): 7g 
    • Sviestas (minkštas): 40g 
    • Cukrus: 60g 
    • Kiaušinis: 1 vnt. 
    • Pienas: 170ml 
    • Miltai (kvietiniai): 340g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite šildydami vandenį iki šiltos, bet ne karštos temperatūros (apie 37°C).
  2. 2. Įberkite sausas mieles ir šiek tiek cukraus iš bendro kiekio.
  3. 3. Palikite pastovėti 5-10 minučių, kol mielės pradės aktyvuotis ir putoti.
  4. 4. Dideliame dubenyje ištrinkite minkštą sviestą su likusiu cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi.
  5. 5. Į sviesto-cukraus mišinį įmušite kiaušinį ir gerai išmaišykite, kad gautumėte vientisą masę.
  6. 6. Pašildysite pieną iki kambario temperatūros ir pamažu įmaišysite į tešlą kartu su aktyvuotomis mielėmis.
  7. 7. Palaipsniui įbersite miltus, nuolat maišydami, kol tešla pradės formuotis ir atsiskirti nuo dubens kraštų.
  8. 8. Pabarstę darbo paviršių miltais, perdėkite tešlą ir minkykite bent 10-15 minučių, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
  9. 9. Tešlą padėsite į švarų, aliejumi suteptą dubenį, uždengsite švaria virtuvine šluoste ir pastatysite šiltoje, skersvėjų neturinčioje vietoje apie 1-1,5 valandos, kol tešla padvigubės.
  10. 10. Kai tešla pakils, ją atsargiai išimsite ir trumpai paminkykite, kad pašalintumėte orą.
  11. 11. Padalinkite tešlą į 6-8 vienodas dalis ir kiekvieną suformuosite į ilgą volelį, maždaug 20-25 cm ilgio.
  12. 12. Iš kiekvieno volelio formuojate žiedą, sujungdami ir suspausdami galus, kad jie gerai sukibtų.
  13. 13. Suformuotas barankas dėsite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarp jų pakankamus tarpus, nes jos dar pakils.
  14. 14. Uždengsite barankas ir leiskite joms dar kartą pakilti apie 30-40 minučių.
  15. 15. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Prieš kepdami, barankas aptepsite plaktu kiaušiniu, jei norite blizgios plutelės.
  16. 16. Kepsite jas 15-20 minučių, kol gražiai paruduos.
  17. 17. Ištraukę iš orkaitės, leiskite barankoms šiek tiek atvėsti ant grotelių prieš patiekiant.
Pavlova su avietėmis ir griliažu
(1)
Veganiškas tinginys su kokosų pienu
(22)
Krafinai | Receptas
(5)
Mielinės spurgos su įdaru
(28)