Tinginys su chalva ir kondensuotu pienu

Autorius apie receptą

Šis desertas išsiskiria iš kitų savo ypatingu saldumu, burnoje tirpstančia tekstūra ir nepaprastu aromatu, kurį suteikia chalva – sezamo sėklų pagrindu gaminamas gardėsis, dažniausiai siejamas su Artimųjų Rytų virtuve. Kartu su kondensuotu pienu ir sviestu chalva čia tampa ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir struktūros stabilumo garantu.

Toks tinginys – tikra šventė smaližių gomuriui. Jis puikiai tinka tiek šeimos šventėms, tiek kasdieniams pasilepinimams, kai norisi greitai paruošti kažką ypatingo be orkaitės. Tinginys su chalva išsaugo klasikinio tinginio dvasią, tačiau tuo pačiu kviečia išbandyti naujus skonio horizontus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje paprastų sausainių galima naudoti šokoladinius sausainius – tai suteiks papildomo skonio gylio.
  • Sviestą galima keisti kokosų aliejumi, jei norite lengvesnės, veganiškos alternatyvos.
  • Chalvos vietoje galima naudoti riešutų sviestą (pvz., migdolų arba žemės riešutų) – skonis bus šiek tiek kitoks, tačiau taip pat labai malonus.
  • Kakavą galima keisti nesaldintu karštu šokoladu arba naudoti daugiau kakavos su trupučiu vanilinio cukraus.
  • Kondensuotą pieną galima keisti augaliniu kondensuotu pienu (pvz., iš avižų ar kokosų), jei reikia be laktozės varianto.
 

Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sausainius reikėtų sulaužyti ne per smulkiai – kad išliktų malonus traškumas.
  • Chalvą geriausia trupinti rankomis, nes ji greitai išsilydo nuo šilumos.
  • Kakavą būtina berti po truputį ir nuolat maišyti – taip išvengsite gumulėlių.
  • Mišinį verta trumpam atvėsinti prieš dedant į formą, kad sausainiai geriau sugertų masę.
  • Geriausia šaldyti tinginį per naktį – taip tekstūra tampa tvirta ir vientisa.

Ingredientai

    • Paprasti sausainiai: 500 g
    • Saldintas kondensuotas pienas: 1 skardinė (apie 397 g)
    • Kakava: 2 kupini valgomieji šaukštai
    • Sviestas: 180 g
    • Chalva: 200 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Sviestas buvo ištirpintas nedideliame puode ant vidutinės kaitros, kol tapo vientisa mase.
  2. 2. Į puodą buvo supiltas saldintas kondensuotas pienas ir viskas buvo kaitinama dar kelias minutes, kol abi sudedamosios dalys susijungė.
  3. 3. Po truputį buvo beriama kakava, vis maišant, kad neliktų gumulėlių ir masė taptų vientisa, sodriai ruda.
  4. 4. Kol šilta masė ramiai laukė, dideliame dubenyje buvo smulkiai sulaužyti paprasti sausainiai – ne per dulkes, o iki riešutų dydžio gabalėlių.
  5. 5. Chalva buvo rankomis sutrupinta į tuos pačius sausainius – ji neturi būti per smulki, kad išliktų jos tekstūra.
  6. 6. Skysta kakavos ir kondensuoto pieno masė buvo užpilta ant sausainių bei chalvos mišinio. Viskas buvo gerai išmaišyta, kol sausainiai apsivėlė saldžia mase.
  7. 7. Gauta masė buvo dedama į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi arba plėvele. Masė buvo paspausta rankomis arba šaukštu, kad būtų tvirta ir tanki.
  8. 8. Kai desertas atvėso kambario temperatūroje, jis buvo perneštas į šaldytuvą ir paliktas nakčiai, kad sustingtų.
  9. 9. Kitą dieną tinginys buvo išimtas iš formos, supjaustytas gabaliukais ir patiektas.
  10. 10. Galima pabarstyti trupučiu cukraus pudros ar papuošti šokolado drožlėmis.

Atsiliepimai

Varškinė pynė su riešutais
(5)
Baisiai skanūs moliūgų keksiukai
(1)
Grikinė babka - Dzūkų grikių boba
(4)