Minkšti ir skanūs keksiukai su varške

2025-02-28 Autorius oSkanu.lt

Minkšti ir skanūs keksiukai su varške
Man pačiai itin patinka varškė kepiniuose. Ji visada jiems suteikia purumo.

O šie keksiukai gavosi skanūs, minkštučiai ir labai patiko vaikams. Juos kepant aš pati naudojau apelsinų cukatas. Jei namie jų neturite, tikrai galima kepti be jų, arba tiesiog įtarkuoti žiupsnį apelsino žievelės. Bet man pačiai šiuose keksiukuose to citrusų gaivumo norisi.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Jei namie neturite apelsinų cukatų, galite jas pakeisti šviežiai tarkuota apelsino žievele (1-2 arbatiniai šaukšteliai būtų optimalus kiekis), citrinos žievele arba visai praleisti. Galima taip pat į tešlą įdėti razinų, džiovintų spanguolių arba kapotų riešutų – migdolų ar lazdyno riešutų. 

Jei norite, galite naudoti ir kitokio riebumo varškę – tiks tiek liesesnė 0-5%, tiek riebesnė 9-15%. Sviestą galima pakeisti aliejumi, tačiau tuomet keksiukų skonis bus šiek tiek kitoks. Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi (naudokite 150 g medaus vietoj 200 g cukraus), o įprastus miltus galima miškyti su viso grūdo miltais santykiu 50:50, taip padidinant keksiukų maistinę vertę. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad keksiukai gautųsi ypač minkšti ir purūs, varškę prieš maišymą su kitais ingredientais galite pertrinti per sietelį – taip ji taps vienalytė ir geriau susimaišys su tešla. Taip pat labai svarbu kiaušinius su cukrumi išplakti iki putų – tai padeda keksiukams pakilti kepimo metu. 

Formelės turėtų būti užpildytos tešla ne daugiau kaip 2/3 – taip keksiukai turės pakankamai vietos iškilti. Jei norite, kad keksiukai būtų dar skanesni, prieš pat kepimą ant viršaus galite užbarstyti šiek tiek cukraus arba smulkintų migdolų. 

Kepimo laiką visada stebėkite individualiai, nes skirtingos orkaitės kepa nevienodai. Geriausias būdas patikrinti, ar keksiukai jau iškepę – įsmeigti į vidurį medinį pagaliuką. Jei ištraukus jį, pagaliukas lieka sausas – keksiukai jau iškepę. 

Ingredientai

    14 keksiukų: 
    • varškė: 200 gramų (naudoju 9% riebumo)
    • cukrus: 200 gramų
    • miltai: 200 gramų
    • sviestas: 150 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • apelsino cukatos: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinius išsukite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi iki masė pabals ir patrigubės.
  2. 2. Tuomet ištirpinkite sviestą.
  3. 3. Į kiaušinių masę įmaišykite varškę ir sviestą.
  4. 4. Įsijokite miltus su kepimo milteliais.
  5. 5. Masę gerai išmaišykite.
  6. 6. Tada suberkite cukatas.
  7. 7. Tešlą pilstykite į keksiukų formeles.
  8. 8. Galiausiai kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 20-30 minučių. Lepinamės!
Keksiukai su šokoladu
(10)
Purūs moliūgų keksiukai
(13)
Mėlynių keksiukai
(16)