Naminiai Beatos beliašai su malta mėsa

2025-03-03 Autorius oSkanu.lt

Naminiai Beatos beliašai su malta mėsa
Kiekvieną kartą užėjus į kepyklėlę ir pamačius šviežius beliašus nori nenori pakyla apetitas ir prisirenka pilna burna seilių. Man tai toks vaikystės patiekalas, kuris iki dabar nepalieka abejingų. Dar nuostabiau yra šį gardumyną pasigaminti namuose, kai žinai iš ko tiksliai tas patiekalas pagamintas ir kokią mėsą naudojai. O kur dar galimybė bent kažkuriam laikui jų atsivalgyti.:)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje kiaulienos faršo galite naudoti jautienos faršą, mišrų kiaulienos ir jautienos faršą, arba net kalakutienos faršą, jei norite lengvesnės versijos.
  • Jei neturite sausų mielių, galite naudoti šviežias mieles (25-30 gramų).
  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus tinka ir rafinuotas kokosų aliejus arba lydytas sviestas.
  • Pieno galite pakeisti augaliniu pienu (migdolų, avižų) jei laikotės be pieno produktų dietos.
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba porais, jei norite švelnesnio skonio.
  • Į įdarą galima pridėti smulkiai pjaustytų grybų, kad būtų dar sočiau ir aromatingiau.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  1. Tešlai reikia laiko pakilti – neskubėkite ir leiskite mielėms atlikti savo darbą.
  2. Įdarui naudokite šviežiai maltą mėsą – taip išgausite geriausią skonį.
  3. Kepkite beliašus vidutinėje temperatūroje, kad įdaras spėtų gerai iškepti, o tešla nesudėtų.
  4. Įpilkite pakankamai skysčio į įdarą – tai užtikrins, kad beliašai būtų sultingi.
  5. Tešlos kraštus gerai užspauskite, kad kepimo metu neišbėgtų įdaras.
  6. Aliejaus keptuvėje turi būti pakankamai, kad beliašai būtų apkepti tolygiai.
  7. Iškeptus beliašus būtinai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, taip pašalinsite riebalų perteklių.

Ingredientai

    • miltų: 1 kilogramo
    • pieno: 250 mililitrų
    • vandens: 250 mililitrų
    • sausų mielių: 10 gramų
    • kiaušinių trynių: 2
    • sviesto: 60 gramų
    • cukraus: 2 valgomųjų šaukštų (+1 arbatinio šaukštelio į mieles)
    • druskos: 2 arbatinių šaukštelių
    • saulėgrąžų aliejaus: 50 gramų
    Įdarui:
    • kiaulienos faršo: 350 gramų
    • svogūnų: 350 gramų
    • pieno: ~20-40 mililitrų (arba vandens)
    • druskos
    • juodųjų pipirų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į nemažą dubenį pilkite pieną ir vandenį, dėkite cukrų, druską ir sumaišykite.
  2. 2. Tada į atskirą dubenėlį suberkite mieles, ant jų užpilkite kelis šaukštus pieno ir vandens mišinio iš didžiojo dubens, papildomai dėkite šaukštelį cukraus, gerai išmaišykite ir padėkite pastovėti kelias minutes.
  3. 3. Į didįjį dubenį, su vandens ir pieno mišiniu, prasijokite maždaug stiklinę miltų ir išmaišykite, pilkite tirpintą sviestą, dėkite du išplaktus kiaušinio trynius, ir vėl maišykite, supilkite mieles, gerai išmaišykite ir vėl sijokite po stiklinę miltų, vis išmaišydami, kol maišyti tešlą su šaukštu taps sunku.
  4. 4. Tuomet persijokite dar miltų ant paviršiaus kur minkysite tešlą ir verskite tešlą iš dubens.
  5. 5. Dabar minkykite rankomis ant viršaus vis užsijojant likusius miltus, kol miltai pasibaigs arba kol tešla nebelips prie rankų (tuomet miltų nebedėkite). Iš viso reikia 1 kilogramo miltų, daugiau nebedėkite!
  6. 6. Rankas, stalą ir pačią tešlą gausiai ištepkite saulėgrąžų aliejumi ir minkykite. Taip darykite kelis kartus, kol aliejus pasibaigs.
  7. 7. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
  8. 8. Per tą laiką pasidarykite beliašų įdarą.
  9. 9. Įdarui kiaulienos faršą dėkite į dubenį.
  10. 10. Svogūnus susmulkinkite trintuvėje, į juos berkite druskos (maždaug 1 nubrauktą arbatinį šaukštelį), išmaišykite ir krėskite į mėsos faršą. Dar pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
  11. 11. Į faršą pilkite po truputį pieno arba vandens (kad beliašų įdaras būtų sultingesnis) ir maišykite. Skystimas turi susigerti į faršą, jei nebesusigeria, daugiau nebepilkite.
  12. 12. Jei tešla jau pakilo, galite pradėti gaminti beliašus.
  13. 13. Tešlą iš dubens išverskite ant minkymui skirto paviršiaus, dar truputį paminkykite ir iš tešlos darykite maždaug 50-60 gramų rutuliukus.
  14. 14. Paviršių, ant kurio gaminsite beliašus, patepkite aliejumi, dėkite tešlos rutuliuką ir pirštais išskirstykite taip, kad gautųsi nemažas blynas. "Blyno" kraštai turi būti plonesni.
  15. 15. Tada į vidurį dėkite šaukštelį įdaro ir šaukšteliu truputį priplokite.
  16. 16. Tuomet į viršų suimkite visus tešlos kraštus, sulipdykite ir truputį priplokite, kad gautųsi beliašas.
  17. 17. Beliašus darykite visai prieš kepant, tai yra padarykite tik tiek beliašų, kiek galėsite kepti vienoje keptuvėje.
  18. 18. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (aliejaus reikia tiek, kad apsemtų maždaug puse beliašo) ir dėkite į ją beliašus, sulipinta viršutine puse į apačią.
  19. 19. Kepkite maždaug po 4 minutes iš abiejų pusių.
  20. 20. Iš keptuvės išimtus beliašus dėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalų perteklius. Skanaukite!
Naminiai Beatos beliašai su malta mėsa
Naminiai Beatos beliašai su malta mėsa
Baklažanai su ėrienos faršu ir kedro riešutais
(1)