Natūralus naminis žemės riešutų sviestas

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Natūralus naminis žemės riešutų sviestas
Ar žinojote, jog natūralus riešutų sviestas yra netik skanus užkandis, bet ir labai maistingas, sveikatai naudingų savybių turintis maisto produktas? Moksliniai tyrimai rodo, jog riešutų sviestas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, kraujo spaudimą, reguliuoti cholesterolio lygį bei sumažinti tulžies akmenų susidarymo riziką.

Tai puikus maisto papildas, daugumos žmonių mėgstamas vartoti su košėmis, vaisiais, skrebučiais ir ryžių trapučiais. Kadangi riešutų sviestas yra puikus baltymų šaltinis, sportininkai jį naudoja pagardinti varškei ir kokteiliams.

Deja, dauguma parduotuvėje parduodamų riešutų sviesto produktų turi pridėtinio cukraus, druskos, palmių aliejaus, konservantų ir kitų medžiagų, kuriuos yra ne tik nenaudingos, bet gali būti ir kenksmingos sveikatai.

Gera žinia ta, kad riešutų sviestą galite pasigaminti patys ir greičiau nei per 15 min.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradiciškai šis receptas gaminamas iš žemės riešutų, galite eksperimentuoti ir su kitomis riešutų rūšimis: 
Reklama
Ad Placeholder

  • Vietoje žemės riešutų galite naudoti anakardžius, migdolus, lazdelių riešutus ar makadamijos riešutus.
  • Kokosų aliejų galima pakeisti saulėgrąžų, riešutų arba avokado aliejumi, priklausomai nuo to, kokį skonį norite išgauti.
  • Jeigu nenaudojate cukraus, galite išbandyti natūralius saldiklius, tokius kaip medus, agavų sirupas, klevų sirupas arba datulių pasta.
  • Jei norite įdomesnio skonio, galite įmaišyti cinamono, vanilės ekstrakto arba kakavos miltelių.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausias rezultatas gaunamas naudojant aukštos kokybės, šviežius riešutus.
  • Riešutų skrudinimas prieš malimą sustiprina jų aromatą ir išskiria daugiau aliejaus, dėl ko sviestas tampa kremingesnis.
  • Jeigu turite galingą maisto kombainą, aliejaus gali visai nereikėti, nes riešutai patys išskirs pakankamai aliejaus.
  • Norint išgauti labai lygią tekstūrą, malimo procesą tęskite ilgiau, retkarčiais sustabdydami kombainą ir nugrandydami kraštus.
  • Naminis riešutų sviestas gali išsilaikyti šaldytuve iki 3 mėnesių sandariame inde.
  • Jei laikysite kambario temperatūroje, suvartokite per 2-3 savaites.
  • Prieš naudojimą po laikymo šaldytuve, leiskite sviestui pasiekti kambario temperatūrą arba trumpai pašildykite, kad būtų lengviau tepti.

Ingredientai

    • žemės riešutai be luobelės: 500 gramų
    • aliejus: 2 arbatinių šaukštelių (idealiausia kokosų, makadamijų riešutų ar bet kokio kito, išskyrus alyvuogių aliejų)
    • druska: pagal skonį
    • miltelinis cukrus: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Riešutus apie 10-15 minučių paskrudinkite orkaitėje.
  3. 3. Tada reikia juos sumalti! Malti galite virtuvės kombainu arba trintuvu. Malkite nedideliu greičiu, retkarčiais nugrandykite nuo sienelių prilipusią riešutų masę bei vėl malkite, kol riešutai tampa drėgni, tai yra iš jų pradeda skirtis aliejus. Jei turite gerą kombainą arba trintuvą, tai tetruks apie 3-5 minutes. Šiuo etapu, kad pagreitintumėte procesą, supilkite aliejų (jei norisi, pagal skonį pasaldiname arba įberiame druskos) bei dar pamalkite kelias minutes, kol susidaro norima konsistencija.
  4. 4. Kuo ilgiau malsite, tuo skystesnis bus sviestas. Skanaukite!
  5. 5. Pastebėjimas: Jokių konservantų ar dirbtinių priedų - pats geriausias natūralus naminis riešutų sviestas per keliolika minučių!

Arūnas

Naudingas
(0)
Atradęs šį receptą, parduotuvėje niekada nebeperku. Super!
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Kaip sunokinti avokadą arba kaip greitai sunokinti avokadus?
(3)
Garnyras: Troškinti mėlynieji kopūstai
(2)