Orkaitėje skrudintos vištienos šlaunelės su česnaku ir čili padažu yra klasikinis lietuviškas patiekalas su Viduržemio jūros virtuvės elementais, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek ir šventiškoms progoms. Šis itin aromatingas ir sultingas patiekalas pasižymi tobulu česnako, žolelių ir aštraus čili padažo deriniu, kuris prasiskverbia į minkštą vištienos mėsą ir sukuria nepakartojamą skonį. Šlaunelės kepamos iki auksinės spalvos, o jų odelė tampa traški, tuo tarpu mėsa išlieka sultinga ir švelni. Paruošimas gana paprastas, o rezultatas visada džiugina – ne veltui šis receptas tapo mūsų šeimos mėgstamiausiu. Mano vyras ne kartą yra pabrėžęs, kad skanesnių vištienos šlaunelių nėra valgęs niekur kitur. Patiekalo paruošimui reikės šiek tiek laiko, ypač jei norite maksimaliai išryškinti skonius marinuojant, tačiau galutinis rezultatas tikrai vertas pastangų.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje vištienos šlaunelių galima naudoti vištienos sparnelius, šlauneles be kaulų arba net visą vištą, supjaustytą gabalėliais.
- Šviežią česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1 skiltelė ≈ 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių), tačiau tuomet skonis bus ne toks intensyvus.
- Jei neturite džiovinto oregano, galite naudoti džiovintą baziliką, čiobrelį arba Provansalių žolelių mišinį.
- Saldžiarūgštį čili padažą galima pakeisti aštriu pomidorų padažu, sriračos padažu arba medaus ir čili derinių.
- Kumino vietoje galima naudoti maltas kalendras arba šiek tiek cinamono.
- Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapų aliejumi, saulėgrąžų aliejumi arba lydytu sviestu.
- Vištienos sultinį galima pakeisti daržovių sultiniu arba tiesiog vandeniu su vištienos prieskoniais.
- Vyną galima pakeisti obuolių sidru, baltuoju vyno actu, atskiestu vandeniu, arba tiesiog sultimis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Geriausia šlauneles marinuoti per naktį, taip mėsa įgaus dar daugiau skonio.
- Prieš kepdami, šlauneles būtinai palaikykite kambario temperatūroje bent 30 minučių – taip mėsa iškeps tolygiau.
- Skardą, kurioje kepsite, galite iškloti kepimo popieriumi, kad paskui būtų lengviau valyti.
- Kepimo metu šlauneles verta apversti bent kartą, kad odelė apskrustų tolygiai iš visų pusių.
- Norėdami pasiekti traškesnę odelę, paskutines 5-10 minučių galite įjungti grilio režimą.
- Patiekalą galima ruošti ir lėtpuodyje (slow cooker) – tuomet mėsa bus ypač minkšta, bet ne tokia traški.
- Prieš patiekiant, palikite vištienos šlauneles pailsėti 5-10 minučių po kepimo – taip sultys pasiskirstys tolygiau.
- Likusį padažą, susidariusį kepimo metu, galite sutirštinti ir patiekti kartu su šlaunelėmis.