Paprastas senovinis trupininis vyšnių pyragas su varške

2025-04-28 Autorius oSkanu.lt

Paprastas senovinis trupininis vyšnių pyragas su varške
Švelni, trupanti tešla, kreminė varškės įdaro tekstūra ir rūgštelio suteikiančios vyšnios sukuria neapsakomą skonių harmoniją, kuri užburia nuo pirmo kąsnio. Šis pyragas tobulai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam sekmadienio popietės pasibuvimui su šeima prie arbatos puodelio. Jo paruošimas nereikalauja sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų - viskas, ko reikia, tikriausiai jau yra jūsų virtuvėje! Trupininės tešlos paslaptis slypi kokybišką sviestu ir tinkamu tešlos minkymu, o vyšnių rūgštelė sukuria kontrastą saldžiai tešlai ir kreminei varškei.

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje sviesto galite naudoti margariną, tačiau sviestas suteikia pyragui turtingesnį skonį ir aromą.
  • Jei neturite šviežių vyšnių, galite naudoti šaldytas vyšnias, tačiau būtinai jas atšildykite ir nusausinkite prieš dėdami į pyragą.
  • Varškę galima pakeisti rikotos sūriu arba graikišku jogurtu, sumaišytu su mascarpone sūriu, nors tradicinis receptas geriausiai išeina su natūralia varške.
  • Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį.
  • Papildomo aromato galite įdėti žiupsnelį cinamono, malto kardamono arba tarkuotos citrinos žievelės į tešlą.
  • Vyšnias galima pakeisti mėlynėmis, avietėmis arba serbentais, jei ieškote alternatyvų.
  • Miltus galite pakeisti pilno grūdo miltais (apie 30% bendro kiekio), taip pyragas įgaus sodresnį skonį ir daugiau skaidulų.
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu arba vanilės ankšties sėklomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausiam rezultatui naudokite kambario temperatūros sviestą – taip jis geriau susimaišys su cukrumi ir kitais ingredientais.
  • Tešlos nereikėtų per ilgai minkyti, nes ji gali tapti per kieta, o pyragas – ne toks trapus.
  • Trupininei tešlai labai svarbu trumpas poilsis šaldytuve – tai sutvirtina sviestą ir leidžia tešlai geriau išlaikyti formą kepant.
  • Jei vyšnios labai sultingos, prieš dėdami į pyragą, galite jas apibarstyti šlakeliu krakmolo, kuris sugertų perteklines sultis.
  • Formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus galite patepti sviestu – taip pyragas neprikibs.
  • Kad įsitikintumėte, jog pyragas iškepęs, įbeskite medinį pagaliuką į tešlą – jei ištrauktas jis bus sausas, pyragas jau iškepęs.
  • Pyragą rekomenduojama atvėsinti formoje bent 15-20 minučių prieš išimant, kad jis nesuskiltų.
  • Prieš pjaustant, leiskite pyragui visiškai atvėsti – taip jis geriau išlaikys formą ir bus paprasčiau pjaustyti.
  • Patiekiant pyragą, galite apibarstyti cukraus pudra arba patiekti su šaukštu plaktos grietinėlės ar vanilinio ledų šalia.
  • Šis pyragas skaniausias kitą dieną po iškepimo, kai skoniai susistovi ir susijungia.

Ingredientai

    Tešlai (22 centimetrų formai):
    • sviestas: 200 gramų
    • cukrus: 180 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: ~500 gramų (gali prireikti kiek daugiau)
    Įdarui:
    • varškė: 500 gramų
    • cukrus: 4 šaukštų
    • vanilinis cukrus: 1 šaukšto
    • kiaušiniai: 2
    • šviežios vyšnios: ~300 gramų (dėkite pagal savo skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su cukrumi.
  2. 2. Po vieną įsukite kiaušinius, gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei viską pamažu sijokite į sviesto masę, maišykite.
  3. 3. Kai maišyti jau taps neįmanoma, pradėkite minkyti tešlą. Jeigu tešla gavosi pakankamai skysta/minkšta, įdėkite dar šiek tiek miltų, bet nepadauginkite. Aš galvoju, jog geriau įdėti kiek per mažai, nei per daug (padauginus miltų, tešla gausis kieta, o iškepusi bus neskani, sunkiai įkandama).
  4. 4. Tada užminkytą tešlą suformuokite į rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę bei padėkite šaltai, kol ruošite įdarą.
  5. 5. Tuomet įdarui gerai ištrinkite varškę su 2 šaukštais cukraus, vaniliniu cukrumi bei kiaušiniais.
  6. 6. Vyšnias gerai nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus.
  7. 7. Po to atšalusią tešlą padalinkite į dvi dalis - vieną didesnę sunaudosite pagrindui, mažesniąja viską uždengsite. Taigi, didesnę tešlos dalį galite iškočioti bei įtiesti į kepimo formą (22 centimetru atsegamais kraštais), tačiau aš dariau paprasčiau - gnybiau po gabaliuką tešlos ir mečiau į skardą, išklotą su kepimo popieriumi, kad pasidengtų dugnas.
  8. 8. Ant viršaus paskleiskite varškės masę, užberkite vyšnias bei užbarstykite cukrumi, viską padenkite likusia tešla.
  9. 9. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  10. 10. Prieš patiekdami atvėsiname.
  11. 11. Pjaustome ir skanaujame!
Paprastas senovinis trupininis vyšnių pyragas su varške
Paprastas senovinis trupininis vyšnių pyragas su varške
Paprastas senovinis trupininis vyšnių pyragas su varške
Kreminio sūrio pyragas su mėlynėmis
(4)
Pyragas su apelsinų džemu ir apelsinine glazūra
(1)