Švelni, trupanti tešla, kreminė varškės įdaro tekstūra ir rūgštelio suteikiančios vyšnios sukuria neapsakomą skonių harmoniją, kuri užburia nuo pirmo kąsnio. Šis pyragas tobulai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam sekmadienio popietės pasibuvimui su šeima prie arbatos puodelio. Jo paruošimas nereikalauja sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų - viskas, ko reikia, tikriausiai jau yra jūsų virtuvėje! Trupininės tešlos paslaptis slypi kokybišką sviestu ir tinkamu tešlos minkymu, o vyšnių rūgštelė sukuria kontrastą saldžiai tešlai ir kreminei varškei.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje sviesto galite naudoti margariną, tačiau sviestas suteikia pyragui turtingesnį skonį ir aromą.
- Jei neturite šviežių vyšnių, galite naudoti šaldytas vyšnias, tačiau būtinai jas atšildykite ir nusausinkite prieš dėdami į pyragą.
- Varškę galima pakeisti rikotos sūriu arba graikišku jogurtu, sumaišytu su mascarpone sūriu, nors tradicinis receptas geriausiai išeina su natūralia varške.
- Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį.
- Papildomo aromato galite įdėti žiupsnelį cinamono, malto kardamono arba tarkuotos citrinos žievelės į tešlą.
- Vyšnias galima pakeisti mėlynėmis, avietėmis arba serbentais, jei ieškote alternatyvų.
- Miltus galite pakeisti pilno grūdo miltais (apie 30% bendro kiekio), taip pyragas įgaus sodresnį skonį ir daugiau skaidulų.
- Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu arba vanilės ankšties sėklomis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Geriausiam rezultatui naudokite kambario temperatūros sviestą – taip jis geriau susimaišys su cukrumi ir kitais ingredientais.
- Tešlos nereikėtų per ilgai minkyti, nes ji gali tapti per kieta, o pyragas – ne toks trapus.
- Trupininei tešlai labai svarbu trumpas poilsis šaldytuve – tai sutvirtina sviestą ir leidžia tešlai geriau išlaikyti formą kepant.
- Jei vyšnios labai sultingos, prieš dėdami į pyragą, galite jas apibarstyti šlakeliu krakmolo, kuris sugertų perteklines sultis.
- Formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus galite patepti sviestu – taip pyragas neprikibs.
- Kad įsitikintumėte, jog pyragas iškepęs, įbeskite medinį pagaliuką į tešlą – jei ištrauktas jis bus sausas, pyragas jau iškepęs.
- Pyragą rekomenduojama atvėsinti formoje bent 15-20 minučių prieš išimant, kad jis nesuskiltų.
- Prieš pjaustant, leiskite pyragui visiškai atvėsti – taip jis geriau išlaikys formą ir bus paprasčiau pjaustyti.
- Patiekiant pyragą, galite apibarstyti cukraus pudra arba patiekti su šaukštu plaktos grietinėlės ar vanilinio ledų šalia.
- Šis pyragas skaniausias kitą dieną po iškepimo, kai skoniai susistovi ir susijungia.