Paprasti ir drėgni kakaviniai keksiukai su aliejumi

2025-04-10 Autorius oSkanu.lt

Paprasti ir drėgni kakaviniai keksiukai su aliejumi
Keksiukai gavosi itin gardūs, drėgni, iškilo beveik dvigubai. Vienas didžiausių šių keksiukų privalumų – jų paprastumas. Nereikia nei plaktuvo, nei mikserio, viskas sumaišoma rankiniu būdu viename dubenyje. Tai puikus receptas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kepėjams, kurie vertina greitai paruošiamus, bet įspūdingus rezultatus. Galima sakyti net ir kiek sveikuoliški, nes beveik be riebalų ir kitų "blogų" ingredientų. Jie tinka ir vegetarams, nes be kiaušinių ar pieno produktų.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje baltųjų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus, pilno grūdo kvietinius miltus arba net pakeisti dalį (apie 1/3) miltų migdolų ar kokosų miltais.
  • Šviesų muscovado cukrų galite pakeisti rudu cukrumi, kokosų cukrumi arba net agavos sirupu (tokiu atveju sumažinkite vandens kiekį).
  • Vietoje žemės riešutų aliejaus tinka kokosų, saulėgrąžų, rapsų ar net alyvuogių aliejus, jei jis yra švelnaus skonio.
  • Baltojo vyno actą galima pakeisti obuolių sidro actu, ryžių actu arba tiesiog šviežiomis citrinos sultimis.
  • Jei norite dar sodresnio šokoladinio skonio, galite pridėti ir šaukštelį tirpios espreso kavos į vandenį.
  • Šokolado lašelius galite pakeisti smulkintais riešutais, džiovintomis uogomis ar net karamelizuotais vaisiais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kakavos milteliai turi būti būtent natūralūs, ne alkalizuoti (Dutch-process), nes reakcija su soda suteikia keksiukams tą ypatingą purumą.
  • Skysčiai turėtų būti kambario temperatūros, kad tešla geriau susimaišytų ir tolygiau kiltų kepant.
  • Kitaip nei daugelyje keksiukų receptų, šią tešlą galima drąsiai ilgiau maišyti – tai nepakenks jų tekstūrai.
  • Kepimo laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl patikrinkite keksiukus mediniu pagaliuku po 18 minučių.
  • Šie keksiukai skaniausiai, kai jie šiek tiek atvėsta, bet dar išlieka šilti.
  • Norėdami dar labiau praturtinti skonį, galite paruošti paprastą glajų iš cukraus pudros ir vandens arba patiekti su šokoladiniu padažu.

Ingredientai

    8-iems keksiukams:
    • miltai: 1,5 puodelio (1 puodelis - 250 ml.)
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • natūralūs kakavos milteliai: 3 valgomųjų šaukštų
    • vanduo: 1 puodelio (pyliau kambario temperatūros)
    • cukrus: 1 puodelio (naudojau šviesų muscovado)
    • natūralus vanilės ekstraktas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • baltojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto (galite naudoti ryžių actą arba citrinos sultis)
    • bekvapis, beskonis aliejus: 0,25 puodelio (naudojau žemės riešutų - idealiai tinka kepiniams)
    • šokolado lašeliai: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tuomet keksiukų kepimo formą išklojame su popierinėmis formelėmis).
  3. 3. Tada dubenyje persijojame miltus, sodą, druską bei kakavą.
  4. 4. Dideliame dubenyje sumaišome cukrų su vandeniu, aliejumi, vanilės ekstraktu bei actu. Maišome kol cukrus ištirps.
  5. 5. Po to sausus komponentus suberiame į skystą masę bei labai gerai išmaišome. Nebijome permaišyti, kaip įprastai rašoma prie keksiukų gaminamų su pasukomis arba jogurtu. Čia ne toks atvejis - jie neturi būti oriniai bei lengvi.
  6. 6. Paskui supilame tešlą į formeles, pabarstome viršūnes šokolado lašeliais (aš šį kartą to nedariau, bet gailėjausi) bei kepame maždaug 20 minučių. Įkištas bei ištrauktas medinis pagaliukas turi būti lengvai drėgnas, bet neaplipęs skysta tešla.
  7. 7. Patiekiame ir lepinamės!
Paprasti ir drėgni kakaviniai keksiukai su aliejumi
Paprasti ir drėgni kakaviniai keksiukai su aliejumi