Plikytos tešlos tortas Karpatka su plikytu kremu

2022-02-14 Autorius Skanauk su Aušra

Plikytos tešlos tortas Karpatka su plikytu kremu
Toks lenkiškas tortas Karpatka yra gaminamas iš plikytos tešlos ir plikyto kremo. Jį labiausiai pamėgs eklerų gerbėjams. Tortas nesigauna sunkus, tad valgai ir niekaip negali sustoti!

Ingredientų tikrai nedaug, bet pats gaminimo procesas reikalauja kantrybės. Nemeluosiu, man iš pirmo karto gamyba nesigavo, bet iš antro jau buvo viskas gerai. 

Itin svarbu, kad visi ingredientai būtų maždaug kambario temperatūros. Tai svarbiausia gaminant tešlą, nes kitu atveju kiaušinius gali sutraukti ir blynai nebus itin purūs.

Taip pat į kremą privalo įlašinti vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus. Ji priduoda nuostabų skonį bei aromatą.

Tešlai geriausia būtų naudoti vidutinio dydžio kiaušinius. Tešla turi gautis nei skysta, nei tiršta. Mėginam gaminti kartu! 

Ingredientai

    Tešlai:
    • kiaušiniai: 4 M dydžio (kambario temperatūros)
    • pienas: 100 mililitrų
    • vanduo: 100 mililitrų
    • sviestas: 80 gramų (perpjauname į kelias dalis)
    • miltai: 140 gramų
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    Kremui:
    • pienas: 500 mililitrų
    • kiaušiniai: 2 M dydžio
    • cukrus: 130 gramų
    • kukurūzų krakmolas: 40 gramų
    • sviestas: 150 gramų (kambario temperatūros)
    • vanilės ekstraktas arba vanilinis cukruskremas uždengtas maistine plėvele

    Recepto paruošimas

  1. 1. Susiruošiame ingredientus, kurių mums prireiks.
  2. karpatka ingredientai
  3. 2. Tešla: Į puodą supilame pieną, vandenį, sviestą, druską ir cukrų. Kaitiname ant vidutinės kaitros, kol ištirpsta sviestas ir pienas pradeda virti.
  4. 3. Suberiame išsijotus miltus. Maišome su mentele, kol tešla tampa vientisa, atšoksta nuo puodo šonų.
  5. karpatka tešla
  6. 4. Tešlą kiek atvėsiname. Po vieną įmušame kiaušinius. Kiekvieną maišome iki vientisos masės.
  7. 5. Dvi kepimo formas po 22 centimetrus (jeigu turite tik vieną kaip ir aš, teks kepti per du kartus) išklojame su kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu. Paskirstome tešlą.
  8. 6. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 22-30 minučių. Viršus privalo būti iškilęs, auksinės spalvos. Atvėsiname.
  9. karpatka torto biskvitai
  10. 7. Kremas: Puode kaitiname didžiąja dalį pieno (maždaug 100 mililitrų atidedame) ant vidutinės kaitros iki virimo.
  11. 8. Tuo metu inde šluotele išmaišome kiaušinius, cukrų ir vanilę. Suberiame krakmolą, supilame 100 mililitrų pieno, kad būtų lengviau išmaišyti.
  12. 9. Po truputį supilame didžiąją dalį pieno į indą su kiaušiniais. Visą laiką maišome. Tuomet viską supilame atgal į puodą, maišydami šluotele.
  13. 10. Kremą užkaitiname, maišome šluotele, kol jis sutirštėja. Tai truks kelias minutes.
  14. karpatka kremas
  15. 11. Kremą, esantį puode, uždengiame su maistine plėvele. Tai privalu padaryti, kad nesusidarytų pieno plėvelė. Atvėsiname iki kambario temperatūros.
  16. kremas uždengtas maistine plėvele
  17. 12. Puode su mikseriu išplakame sviestą iki purumo. Per 3-4 kartus sukrečiame kremą. Kiekvieną kartą išplakame iki vientisos masės.
  18. 13. Torto surinkimas: Pasiruošiame lėkštę, ant kurios bus tortas. Ant jos uždedame kepimo formos šonus, apjuosiame specialia juosta (galite naudoti kepimo popierių).
  19. 14. Į apačią dedame tešlos blyną. Iškilusi dalis turi būti viršuje.
  20. karpatka surinkimas
  21. 15. Tuomet kremą.
  22. kremas ant biskvito
  23. 16. Ant viršaus - antras blynas. Tortą idealiausia per visą naktį palaikyti šaldytuve.
  24. antras torto blynas
  25. 17. Po to nuimame juostos šonus. Viršų pabarstome cukraus pudra ir papuošiame uogomis. Skanaujame!
  26. tortas karpatka
  27. 18. Rekomendacija: Daugiau tortų receptų rasite: Tortai.
Plikytos tešlos tortas Karpatka su plikytu kremu
Plikytos tešlos tortas Karpatka su plikytu kremu
Morenginis tortas su karameliniu kavos kremu ir aguoniniu biskvitu
(39)
Nekeptas varškės tortas su uogomis
(2)
Špinatų tortas su pertepimu ir glajumi pagal Beatą
(8)
Tortas "Mocartas"
(5)
Žaliasis sūrio tortas
(6)