Seniai galvoje sukosi mintis pabandyti iškepti veganišką (be) medaus tortą. Tradicinį medaus tortą tikrai itin mėgstu ir namuose ne vieną kartą esu kepusi. Juk kokios gi būtų Kalėdos be šio nuostabaus torto! Bet nusprendžiau, kad veganai negali likti nuskriausti ir jo nevalgyti. Tad nusprendžiau pabandyti sukurti receptą ir jiems. Kadangi veganai medaus nenaudoja, tad jo šiame torte taip pat nerasite. Kaip ir visų kitų gyvulinės kilmės produktų.
Ilgai svarsčiau kokius ingredientus būtų geriausia panaudoti. Visgi, šį tortą yra gana lengva veganizuoti. Jis, galima sakyti, išėjo beveik visiškai toks pat kaip ir tradicinis, tik ne toks kaloringas ir kiek lengvesnis.
Papločiams aš panaudojau DanSukker auksinės spalvos sirupą, kuris suteikia itin malonų karamelės skonį. Kremui naudojau 2 indelius Alpro jogurtų: vieną sojos, kitą kokosų. Taip pat agarą - augalinės kilmės standiklį, kuris yra gaminamas iš jūros dumblių.
Iškepę bei atvėsę papločiai taps traškūs, ganėtinai lengvai lūžtantys, tad juos apipjaustyti būtina dar šiltus. Sutepus kremu, papločiai išbrinks bei suminkštės.
Verdant kremą vienu metu atrodė, kad nesijaučia saldumo, tad vis dėjau cukraus pudrą. Kadangi aš nemėgstu labai saldžiai, susigulėjęs tortas buvo ne per saldus, bet ir ne beskonis. Taip pat atrodė, kad itin jausis kokosų skonis, bet valgant tortą kokosų beveik visai nesijautė.
Rezultatu likau labai patenkinta ir, galvoju, ateityje tikrai gaminsiu šį tortą. Galbūt kitą kartą įpilčiau dar daugiau sirupo ir įberčiau šiek tiek cinamono. Tortas ilgai išlieka šviežias ir po kelių dienų patampa dar gardesnis.
Nors aš naudojau ganėtinai nedidelę 18 centimetrų apvalią formą (išimamu dugnu), bet tortas išėjo tikrai nemažas, nes torto šonai apsidengia jogurtu ir trupiniais, todėl tortas tampa didesnis.