Veganiškas medaus tortas - medutis

2021-03-13 Autorius Skanauk su Aušra

Veganiškas medaus tortas - medutis
Seniai galvoje sukosi mintis pabandyti iškepti veganišką (be) medaus tortą. Tradicinį medaus tortą tikrai itin mėgstu ir namuose ne vieną kartą esu kepusi. Juk kokios gi būtų Kalėdos be šio nuostabaus torto! Bet nusprendžiau, kad veganai negali likti nuskriausti ir jo nevalgyti. Tad nusprendžiau pabandyti sukurti receptą ir jiems. Kadangi veganai medaus nenaudoja, tad jo šiame torte taip pat nerasite. Kaip ir visų kitų gyvulinės kilmės produktų.

Ilgai svarsčiau kokius ingredientus būtų geriausia panaudoti. Visgi, šį tortą yra gana lengva veganizuoti. Jis, galima sakyti, išėjo beveik visiškai toks pat kaip ir tradicinis, tik ne toks kaloringas ir kiek lengvesnis.

Papločiams aš panaudojau DanSukker auksinės spalvos sirupą, kuris suteikia itin malonų karamelės skonį. Kremui naudojau 2 indelius Alpro jogurtų: vieną sojos, kitą kokosų. Taip pat agarą - augalinės kilmės standiklį, kuris yra gaminamas iš jūros dumblių.

Iškepę bei atvėsę papločiai taps traškūs, ganėtinai lengvai lūžtantys, tad juos apipjaustyti būtina dar šiltus. Sutepus kremu, papločiai išbrinks bei suminkštės.

Verdant kremą vienu metu atrodė, kad nesijaučia saldumo, tad vis dėjau cukraus pudrą. Kadangi aš nemėgstu labai saldžiai, susigulėjęs tortas buvo ne per saldus, bet ir ne beskonis. Taip pat atrodė, kad itin jausis kokosų skonis, bet valgant tortą kokosų beveik visai nesijautė.

Rezultatu likau labai patenkinta ir, galvoju, ateityje tikrai gaminsiu šį tortą. Galbūt kitą kartą įpilčiau dar daugiau sirupo ir įberčiau šiek tiek cinamono. Tortas ilgai išlieka šviežias ir po kelių dienų patampa dar gardesnis. 

Nors aš naudojau ganėtinai nedidelę 18 centimetrų apvalią formą (išimamu dugnu), bet tortas išėjo tikrai nemažas, nes torto šonai apsidengia jogurtu ir trupiniais, todėl tortas tampa didesnis.

Ingredientai

    Papločiams:
    • balti speltos miltai: 330 gramų (3 stiklinių)
    • veganiškas margarinas: 80 gramų
    • "DanSukker" auksaspalvis sirupas: 3 valgomųjų šaukštų
    • cukranendrių cukrus: 65 gramų (5 valgomųjų šaukštų)
    • augalinis pienas: 60 gramų (7 valgomųjų šaukštų; aš naudojau migdolų pieną)
    • kepimo milteliai: dviejų trečdalių arbatinių šaukštelių
    • soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Kremui:
    • augalinis jogurtas: 1 litro (naudojau kokosų ir sojos jogurtus)
    • agar agar milteliai: 1,5 valgomojo šaukšto
    • citrinos sultys: 5 valgomųjų šaukštų
    • cukraus pudra: 7 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Papločiai: Dideliame dubenyje sumaišome margariną, cukrų, sirupą bei pieną. Rankiniu arba elektriniu plakikliu maišome, kol aptirps margarinas bei cukrus.
  2. 2. Tada miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda. Galite miltus išsijoti, kad papločiai būtų puresni.
  3. 3. Per tris kartus suberiame miltus į skystų ingredientų dubenį. Tešlos beveik neminkome. Ji turi būti minkšta, bet tuo pačiu nelipti prie rankų.
  4. 4. Tešlą palaikome šaldytuve maždaug 15-20 minučių. Ją supjaustome į 5 vienodas dalis.
  5. 5. Iškočiojame ant kepimo popieriaus. Kočiodami užbarstome miltų. Papločio skersmuo turėtų būti šiek tiek didesnis nei 18 centimetrų, nes iškepusius reikės apipjauti bei likučius panaudoti trupiniams.
  6. 6. Kepame orkaitėje 190 laipsnių temperatūros maždaug 7 minutes arba kol papločiai šiek tiek paruduoja.
  7. 7. Ant šiek tiek pravėsusių papločių uždedame torto dugno formą ir su peiliu apipjauname šonus.
  8. 8. Likučius sutriname iki trupinių (sudedame į uždaromą maišiuką ir padaužome kočėlu).
  9. 9. Kremas: Į puodą supilame jogurtą, citrinos sultis ir cukraus pudrą. Išmaišome.
  10. 10. Į jogurtą suberiame agar agar miltelius ir ant viryklės, maišydami, kaitiname iki vidutinės temperatūros maždaug 8 minutes.
  11. 11. Palaukiame kol kremas gerokai atvės, palaikome šaldytuve maždaug 10 minučių. Kai jis pradeda stingti, sutepame papločius.
  12. 12. Į apačią dedame paplotį, tepame kremu, tuomet dedame kitą paplotį ir taip toliau. Viršų ir šonus aptepame kremu. Ant viršaus ir šonų užberiame trupinius.
  13. 13. Tortą palaikome šaldytuve per visą naktį arba net dar ilgiau. Skanaus!
  14. 14. Patarimas: Jeigu tešla per minkšta, įberiame šiek tiek miltų. Jeigu per kieta, įpilame šlakelį pieno.
  15. 15. Patarimas: Mano tortas papuoštas su dumplainių uogomis bei anyžių žvaigždėmis.
  16. 16. Rekomendacija: Daugiau medaus tortų receptų rasite: Medaus tortai.
Tortas "Vyšnių korys"
(7)
Helovino tortas - Rudens džiazas
(2)
Veganiškas sūrio tortas "Snickers"
(4)
Tortas "Baltoji Svaja"
(6)