apelsinų marmeladas arba abrikosų džemas: 2 šaukštų (30 gramų)
cinamonas: 0,5 šaukštelio
Kakaviniam kremui su želatina:
minkštas sviestas: 75 gramų
saldus sutirštintas pienas: 140 gramų
kakava: 15 gramų
želatina: 12 gramų
vanduo: 90 gramų
cukrus: 165 gramų
kiaušinių baltymai: 3 vid. dydžio (iš viso 100 gramų)
citrinos rūgštelė: apie 1 šaukštelį (4 gramų)
Pabarstymui:
trapios tešlos likučiai arba sausainių trupiniai
Recepto paruošimas
1. Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo popieriumi išklojame kepimo formą.
2. Tuomet gaminame trapų pagrindą. Dubenyje išplakame minkštą sviestą bei cukrų. Įmušame kiaušinį bei supilame vanilę. Viską plakame iki purios masės, kol ištirps cukraus kristalai. Suberiame miltus bei dar maišome, kol tešla sušoks į vientisą masę. Tešlą iškočiojame bei įklojame į kepimo formą, subadome šakute, kad išeitų oras. Kepame apie 20 minučių. Iškeptą pagrindą atvėsiname.
3. Tada ant atvėsusio pagrindo užtepame marmelado bei cinamono mišinį.
4. Po to gaminame kakavinį kremą. Minkštą sviestą gerai išplakame su saldintu sutirštintu pienu bei kakava. Atidedame į šoną. Želatiną užpilame 30 gramų karšto vandens bei ištirpiname. Kiaušinių baltymus iki standumo išplakame kartu su citrinos rūgštele. Cukrų bei likusį vandenį (60 gramų) supilame į nedidelį puodelį bei verdame, kol ištirps cukraus kristalai ir susidarys sirupas. Toliau plakdami į baltymus supilame ištirpusią želatiną, vėliau plona srovele supilame karštą cukraus sirupą. Plakame, kol masė atvės. Į sviesto bei kakavos mišinį įmaišome baltymų masę.
5. Tuomet ant perteptos tešlos pagrindo paskleidžiame kakavinį kremą, išlyginame paviršių. Kepimo formą uždengiame su plėvele bei statome į šaldytuvą 2–3 valandoms, kol kremas sustings.
6. Galiausiai puošiame trapios tešlos arba sausainių trupiniais.
7. Pastebėjimas: Trapios tešlos pagrindą geriausia yra kočioti ant kepimo popieriaus (galite iškočioti truputį didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstymui) bei kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudojame pyragui sluoksniuoti (20×20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplojame rankomis, antraip bus kietas pagrindas.
8. Pastebėjimas: Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai bei būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darome nuolat maišydami.