Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas

2025-04-04 Autorius oSkanu.lt

Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas
Aš galvoju, kad šio deserto daug pristatinėti nereikia, užteks ištarti pavadinimą ir viskas tarsi savaime aišku. Bet jeigu jam tai visiška naujovė, tai krem briule (Crème brûlée) yra prancūziškas desertas, į lietuvių kalbą išvertus reiškia "deginta grietinėlė". Pagaminti jį tikrai labai nesunku, o skonis fantastiškas, traški karamelinė plutelė, o po ja slepiasi kreminės konsistencijos pudingas.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje 30-36% riebumo grietinėlės galima naudoti 20% riebumo grietinėlę, sumaišytą su mascarpone sūriu (400 ml grietinėlės + 100 g mascarpone).
  • Vanilės ankštį galima pakeisti 2 arbatiniais šaukšteliais kokybiško vanilės ekstrakto arba 1 arbatiniu šaukšteliu vanilės pastos.
  • Rudą cukrų galima pakeisti baltu cukrumi, tačiau rudas cukrus suteikia gilesnį karamelės skonį.
  • Karamelizacijai galima naudoti ir specialų cukrų brûlée, kuris ypač gerai lydosi ir sukuria tobulą plutelę.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Krem briule sėkmė priklauso nuo kepimo temperatūros ir laiko – per aukšta temperatūra gali sukelti masės suskystėjimą, per ilgas kepimas – masės sukietėjimą.
  • Vandens vonelė (bain-marie) yra būtina siekiant tolygiai paskirstyti karštį.
  • Formeles reikėtų pripildyti likus 1 cm iki viršaus, nes kepant masė šiek tiek išsiplečia.
  • Prieš karamelizuojant cukrų, būtina nusausinti deserto paviršių – tai padės cukrui tolygiai ištirpti.
  • Jei nenaudojate specialaus degiklio, o karamelizuojate orkaitėje, stebėkite procesą atidžiai, nes cukrus gali greitai perdegti.
  • Desertas geriausiai atsiskleidžia, kai jį ištraukiate iš šaldytuvo 15-20 minučių prieš patiekiant ir tik tada karamelizuojate cukrų.

Ingredientai

    • kiaušinių tryniai: 6
    • grietinėlė: 500 mililitrų (30 arba 36% riebumo)
    • vanilės ankštys: 1
    • rudas cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • rudas cukrus karamelizacijai: ~7-8 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitiname iki 110 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Tuomet grietinėlę supilame į nedidelį puodelį (rundeliuką), vanilės ankštį aštriu peiliu perpjauname išilgai, išimame minkštimą, sudedame į grietinėlę kartu su ankštimi ir kaitiname ant mažos ugnies kol šonuose pradeda kilti burbuliukai, neužviriname. Išimame vanilės ankštį.
  3. 3. Tada kiaušinių trynius (geriausia yra naudoti kaimiškus kiaušinius, šitaip krem briule gaunasi pasakiškai gražios spalvos, nors ir nuo vanilės ankšties spalva bus gelsva) išsukame su cukrumi. Stengiamės neplakti intensyviai, kad nesusidarytų oro burbuliukai.
  4. 4. Į trynius, nuolatos maišydamos, po truputį supilame grietinėlę. Perkošiame, nuo paviršiaus šaukštu atsargiai surenkame oro burbuliukus.
  5. 5. Pasiruošiame formeles. Kadangi mėgstu karamelizuotą plutelę, naudojau platesnes formeles (11 centimetrų skersmens). Formeles sudedame į gilesnę formą, į kurią po to reikia pripilti verdančio vandens.
  6. 6. Samteliu atsargiai supilstome masę į paruoštas formeles. Į skardą pripilame verdančio vandens, kad apsemtų iki pusės formeles. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 40-45 minutes. Masė privalo būti stingstančios želė arba pudingo konsistencijos.
  7. 7. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą maždaug 3-4 valandoms, kad masė galutinai sustingtų.
  8. 8. Prieš patiekdamos atšaldyto kremo paviršių padengiame plonu sluoksniu cukraus plutele ir specialiu degikliu (blow torch) pakaitiname kol cukrus pradedame karamelizuotis.
  9. 9. Jeigu neturite specialaus įrankio galima orkaitėje įjungti grill’io funkciją ir kelias minutes pakaitinti kol cukrus išsilydo bei padedame karamelizuotis. Lepinamės!
Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas
Krem briule (Crème brûlée) - prancūziškas desertas

Atsakinėjama į Komentarą

Senovinis naminis trapus skruzdėlynas
(36)
Greitos spurgos su kefyru (su skylute)
(1)