Trupinių skruzdėlynas su kondensuotu pienu ir aguonomis

2024-12-17 Autorius Vaida Vinslovienė

Trupinių skruzdėlynas su kondensuotu pienu ir aguonomis
Trupinių skruzdėlynas su kondensuotu pienu ir aguonomis – tai vienas iš nostalgiškiausių lietuviškų desertų, kuris žavi ne tik savo skoniu, bet ir unikaliu pateikimu. Šis saldumynas yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek paprastam savaitgalio pasilepinimui. Tešlos trapumas ir saldus kondensuoto pieno kremas su aguonomis sukuria nepriekaištingą derinį, kurio neįmanoma atsisakyti.

Trupinių skruzdėlynas sujungia tradicijas su moderniais gaminimo metodais ir leidžia improvizuoti. Desertą galima rušiuoti tiek į didesnę formą, tiek formuoti mažesnius "skruzdėlynus". Išbandžius šį receptą, suprasite, kodėl jis yra taip mylimas ir vertinamas. Šiame recepte pateiktos ingredientų alternatyvos bei gaminimo patarimai padės pasigaminti idealiai tinkantį desertą kiekvienam skoniui!

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestas: Galima keisti kokosų aliejumi arba margarinu.
  • Kondensuotas pienas: Jei nenorite virti, galite naudoti "Rududu" arba kito gamintojo karamelinį kondensuotą pieną.
  • Aguonos: Jei nemėgstate aguonų, jas galima pakeisti smulkintais riešutais, džiovintomis spanguolėmis ar razinomis.

Patiekalo gaminimo patarimai

  1. Tešlą būtina gerai atšaldyti – tai padės pasiekti tinkamą trupinių tekstūrą.
  2. Virtą kondensuotą pieną galima virti iš vakaro, kad sutaupytumėte laiko.
  3. Trupinius galima kepti porcijomis, kad nesuliptų ir tolygiai iškeptų.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: ~3800 kcal
  • Vienoje porcijoje (iš 10 porcijų): ~380 kcal

Ingredientai

    • Kviečių miltai: 500 g
    • Sviestas (arba margarinas): 200 g (atšaldytas)
    • Grietinė: 200 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Kepimo milteliai: 1 a.š.
    • Vanilinis cukrus: 1 a.š.
    • Druska: žiupsnelis
    • Kondensuotas pienas: 400 g (saldus, virtas arba Rududu)
    • Aguonos: Sauja
    • Papildomai: Smulkinti riešutai, razinos (nebūtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite kondensuotą pieną: Įdėkite kondensuoto pieno skardinę į puodą su vandeniu (vanduo turi apsemti 10 cm aukščiu) ir virkite ant silpnos ugnies apie 2 valandas. Leiskite skardinei atvėsti.
  2. 2. Paruoškite tešlą: Miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską išmaišykite dubenyje.
  3. 3. Sutarkuokite šaltą sviestą į miltų mišinį ir šakute ar rankomis ištrinkite iki trupinių.
  4. 4. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir užminkykite tešlą.
  5. 5. Ją apvyniokite plėvele ir dėkite į šaldytuvą 2 valandoms.
  6. 6. Kepkite trupinius: Atšalusią tešlą sutarkuokite į kepimo skardą. Paskirstykite tolygiai, kad nesuliptų, ir kepkite iki 180 °C orkaitėje apie 20-30 minučių, kol trupiniai taps auksinės spalvos. Palikite atvėsti.
  7. 7. Sumaišykite trupinius su kremu: Atvėsusius trupinius sumaišykite su aguonomis.
  8. 8. Jei naudojate, įdėkite smulkintų riešutų ar razinų. Supilkite dar karštoką virtą kondensuotą pieną ir viską gerai išmaišykite.
  9. 9. Formuokite skruzdėlynus: Masę galite sukrėsti į vieną didelę formą arba formuoti mažesnius skruzdėlynus. Jei norite mažesnių porcijų, stiklinę išklokite maistine plėvele, dėkite trupinių masę, spausdami, kad neliktų tarpų.
  10. 10. Apvertę stiklinę, ištraukite desertą ir padėkite sustingti.
  11. 11. Puošimas: Ant viršaus pabarstykite aguonų ar smulkintų riešutų.
  12. 12. Santrauka: Trupinių skruzdėlynas su kondensuotu pienu ir aguonomis – tai tobulas desertas smaližiams, kuris nustebins savo trapumu ir sodriu skoniu. Paprastas gaminimo procesas, ingredientų alternatyvos ir naudingi patarimai leis sukurti puikų desertą, tinkantį bet kuriai progai. Porcijos vidutinio dydžio, o kalorijų kiekis išlieka prieinamas, tad šis skruzdėlynas taps neatsiejama Jūsų švenčių dalimi!
Recepto autorius Vaida Vinslovienė
Neriebus meduolis be medaus su uogiene
(11)
Desertinis krekenų sūris - apkepas
(1)