Labai skanus aguonų vyniotinis pagal Beatą

Autorius apie receptą

Šis desertas ne tik kvepia vaikyste, bet ir puikiai tinka šventiniam stalui ar jaukiam savaitgalio rytui su puodeliu kavos. Recepto autorė Beata skatina nebijoti kepti namuose net ir tiems, kurie retai sukiojasi virtuvėje – šis vyniotinis pavyksta net pirmą kartą. 

Aguonos, kaip pagrindinis šio kepinio ingredientas, nuo seno laikomos simboliniu produktu – jos dažnai naudojamos tradiciniuose lietuviškuose patiekaluose, ypač prieš Kalėdas ar Vėlines. Vyniotinio įdaras, praturtintas citrinos žievele, cukatomis ir migdolais, sukuria unikalią skonio harmoniją, o puri mielinė tešla, išminkyta su sviestu, suteikia ypatingą minkštumą. Citrininis glajus prideda gaivumo ir šiek tiek saldumo, todėl šis vyniotinis patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje drungno pieno galima naudoti augalinį gėrimą, pvz., migdolų ar avižų pieną, jei norite kepinio be laktozės.
  • Vietoje cukatų galima naudoti razinas ar džiovintas spanguoles, kurios taip pat suteiks saldumo.
  • Jeigu neturite migdolų drožlių, puikiai tiks smulkinti graikiniai riešutai ar lazdynų riešutai.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti natūraliu vanilės ekstraktu (1/2 arbatinio šaukštelio).
  • Jei neturite citrinos, galima naudoti apelsino žievelę ar kelis lašus citrusinio eterinio aliejaus.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Įdarui naudokite kuo sausesnes maltas aguonas – perteklinė drėgmė gali padaryti įdarą vandeningą.
  • Tešlą minkykite ne trumpiau nei 8–10 minučių – tai užtikrins jos elastingumą ir purumą.
  • Kepimo metu stebėkite vyniotinio viršų – jei pradeda per daug ruduoti, pridenkite folija.
  • Baltymus plakite visiškai švarioje ir sausoje talpoje – taip jie išplaks geriau.
  • Vyniotinio glajų pilkite tik tada, kai jis yra tik vos šiltas – kitaip glajus gali ištirpti ir nutekėti.

Ingredientai

    • miltai: 1 puodelio - 250 mililitrų (+ 1-2 šaukštų stalo pabarstymui)
    • drungnas pienas: 60 mililitrų (šiek tiek pašildytas)
    • išlydytas sviestas: 50 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2 (dideli)
    • sausos mielės: 5 gramų
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • vanilinis cukrus: 0,5 valgomojo šaukšto
    Įdarui:
    • maltos aguonos: 150 gramų (kuo sausesnės)
    • cinamonas: trečdalio arbatinio šaukštelio
    • apelsinų cukatos: 20 gramų
    • migdolų drožlės: 20 gramų
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 0,5 vnt.
    • išlydytas sviestas: 0,5 valgomojo šaukšto
    • cukraus pudra: 2-3 valgomųjų šaukštų
    • kiaušinių baltymai: 2 (dideli)
    Glajui:
    • cukraus pudra: 1 puodelio
    • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto
    • karštas vanduo: 1-2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių miltus sumaišome su mielėmis, cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska.
  2. 2. Tuomet kiaušinių trynius sumaišome su šiltu pienu bei įmaišome į miltus. Išminkome.
  3. 3. Tada dalimis (ant miltuoto paviršiaus) į tešlą įminkome išlydytą bei atvėsintą sviestą, kol gausime gražią, blizgią ir elastingą tešlą.
  4. 4. Po to įdedame tešlą į dubenį, uždengiame rankšluostuku bei paliekame šiltoje vietoje pakilti. Tai užtruks maždaug 60 minučių. Tešla privalo padvigubėti.
  5. 5. Įdarui sumaišome maltas aguonas su cinamonu, cukatomis, migdolais, citrinos žievelėmis, išlydytu sviestu bei cukraus pudra. Paragaujame, jeigu reikia, pasaldiname. Kiaušinių baltymus gerai išplakame - iki standžių putų. Įmaišome į aguonas.
  6. 6. Paskui pakilusią tešlą iškočiojame į stačiakampį. Ant viršaus paskirstome įdarą, palikdamos maždaug po 2 centimetrus nuo kraštų nepadengtus įdaru. Atsargiai susukame į vyniotinį, užlenkdamos kraštus.
  7. 7. Atsikerpame kepimo popieriaus gabalą, kad į jį galėtume dvigubai susukti vyniotinį. Ištepame kepimo popierių aliejumi bei susukame vyniotinį, palikdamos maždaug 1-2 centimetrų tarpą tarp tešlos ir popierinės tūtos, kad būtų erdvės tešlai kilti.
  8. 8. Paliekame vyniotinį pakilti. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių, stebime, kad nesudegtų vyniotinio paviršius. Iškeptą vyniotinį uždengiame drėgnu rankšluostėlio.
  9. 9. Kai vyniotinis pravės, bus tik vos vos šiltas, apliejame jį glajumi, sumaišytu iš vandens, citrinos sulčių bei cukraus pudros. Lepinamės!
Labai skanus aguonų vyniotinis pagal Beatą

Atsiliepimai

Bananiniai vafliai su riešutais
(8)
Avižinė košė su sūrio pyrago skoniu
(1)
Neriebus meduolis be medaus su uogiene
(12)