Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais

Autorius apie receptą

Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais – tai spalvingas, maistingas ir kvapnus patiekalas, įkvėptas Viduržemio jūros regiono virtuvės. Šis patiekalas puikiai sujungia sultingų daržovių, aromatingų prieskonių ir švelnaus sūrio skonį, o kartu su pasirinktais makaronais sukuria jaukų, sotų vakarienės stalą. Tradiciškai prancūzai tokius patiekalus ruošia iš gausybės sezoninių daržovių, dažniausiai vasarą, kai daržovės būna pačios saldžiausios ir kvapniausios.

Tai taip pat yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori įtraukti į mitybą daugiau daržovių ir sumažinti mėsos suvartojimą. Be to, ši užkepėlė tiks tiek vegetarams, tiek tiesiog daržovių mėgėjams, ieškantiems naujų skonių. Naudojant beglitiminius makaronus, patiekalas tampa tinkamas ir tiems, kurie vengia glitimo.

Bendrai ši užkepėlė turi apie 2300 kalorijų, o vienoje porcijoje (išeina apie 4) yra apie 575 kalorijas.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje baklažano galima naudoti daugiau cukinijų arba saldžiųjų bulvių kubelių.
  • Jauną cukiniją galima keisti moliūgo minkštimu, supjaustytu mažais kubeliais.
  • Raudonąją papriką galima pakeisti geltonąja arba oranžine paprika, taip pat tinka ir rūkytos paprikos milteliai.
  • Svogūną galima keisti šalotiniais svogūnais ar porais.
  • Avies pieno sūrį galima drąsiai keisti fetos sūriu iš karvės pieno arba minkštu ožkos pieno sūriu.
  • Kietasis sūris gali būti parmezano, grana padano arba net fermentinis sūris.
  • Makaronus galima rinktis iš viso grūdo kvietinių, speltos ar net rudųjų ryžių miltų makaronų.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų ar net kokybišku sviestu, jei norisi švelnesnio skonio.
  • Provanso žoleles galima keisti itališkų žolelių mišiniu, džiovintu baziliku, raudonėliu arba čiobreliais.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Daržoves geriausia pjaustyti vienodo dydžio nedideliais kubeliais, kad jos tolygiai iškeptų.
  • Prieš kepant baklažaną būtina pabarstyti druska ir palaikyti bent 10 minučių – tai ištrauks kartumą.
  • Makaronus virkite al dente, nes jie dar minkštės orkaitėje kartu su padažu.
  • Jei norisi intensyvesnio skonio, į pomidorų troškinį galima įlašinti šiek tiek balzaminio acto ar įberti žiupsnelį cukraus.
  • Jei mėgstate aštresnį maistą, įberkite trupučio maltų čili pipirų.
  • Užkepėlės viršų galima pabarstyti džiūvėsėliais, kad susidarytų traški plutelė.

Ingredientai

    • Baklažanas: 1 vnt.
    • Jauna cukinija: 1 vnt.
    • Raudona paprika: 1 vnt.
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Česnakas: 3 skiltelės
    • Trinti pomidorai savo sultyse (skardinė): 400 g
    • Avies pieno sūris (arba feta): apie 100 g
    • Tarkuotas kietasis sūris: sauja (apie 30 g)
    • Mėgstami makaronai: 250 g
    • Alyvuogių aliejus (kepimui): 3-4 valg. š.
    • Druska: pagal skonį
    • Provanso žolelių prieskoniai: 1/2 a. š. (arba bazilikas, raudonėlis, čiobreliai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių baklažanas buvo nuplautas, nusausintas ir supjaustytas nedideliais kubeliais. Jis buvo gausiai pabarstytas druska ir paliktas pastovėti, kol ruošiamos kitos daržovės.
  2. 2. Tuo metu cukinija, paprika, svogūnas ir česnakas buvo susmulkinti tokio pat dydžio gabalėliais, kad keptų vienodai.
  3. 3. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi pirmiausia buvo pakepintas svogūnas, kol suminkštėjo ir tapo permatomas.
  4. 4. Nuo baklažano buvo nuplauta druska, jis nusausintas ir įdėtas į keptuvę prie svogūno. Po kelių minučių į keptuvę buvo sudėta paprika.
  5. 5. Viskas buvo kepinta ant vidutinės kaitros, kartkartėmis pamaišant, kol baklažanas tapo minkštas. Tada įdėtas česnakas ir vos jam paskleidus aromatą – suberta cukinija.
  6. 6. Daržovės buvo pabarstytos provanso žolelėmis, išmaišytos ir paliktos kepti dar apie 5 minutes.
  7. 7. Tuo metu užvirė pasūdytas vanduo makaronams. Jie buvo išvirti al dente, kad išlaikytų struktūrą kepant orkaitėje.
  8. 8. Į keptuvę su daržovėmis buvo supilti trinti pomidorai, viskas išmaišyta, sumažinta kaitra ir palikta troškintis uždengus apie 10-15 minučių, kol makaronai išvirė.
  9. 9. Makaronai buvo nusausinti ir suversti į kepimo indą. Ant jų buvo užpilta daržovių troškinio masė ir viskas gerai išmaišyta.
  10. 10. Viršus buvo apibarstytas trupintais avies pieno sūrio gabalėliais ir pabarstytas tarkuotu kietuoju sūriu.
  11. 11. Kepimo indas buvo įstatytas į orkaitę, įkaitintą iki 180°C (viršus-apačia), ir kepė apie 15 minučių, kol sūris gražiai apsilydė ir lengvai parudavo.
  12. 12. Užkepėlė buvo ištraukta iš orkaitės, šiek tiek atvėsinta, paskirstyta į lėkštes ir patiekta.
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais
Prancūziško daržovių troškinio užkepėlė su makaronais

Atsiliepimai

Morkų humusas, keptas orkaitėje
(1)
Tofu su kalafiorų "ryžiais"
(2)