Purūs - minkšti žagarėliai su varške ir grietine

2025-02-17 Autorius oSkanu.lt

Purūs - minkšti žagarėliai su varške ir grietine
Šie žagarėliai išsiskiria ypatingu purumu ir švelnumu, kuriuos suteikia varškės, pasukų ir grietinės derinys. Skirtingai nuo klasikinių traškių žagarėlių, šie yra minkšti viduje, bet su lengvai traškia išore, suteikiančia nepakartojamai malonų kontrastą kiekviename kąsnyje. 
Šis receptas atkeliavo iš mano močiutės virtuvės, kur jis buvo tobulinamas per kelias kartas. Varškė suteikia žagarėliams ne tik unikalų skonį, bet ir pagerina jų tekstūrą, padarydama juos purius ir lengvus. Tuo tarpu grietinė ir pasukos subalansuoja skonį ir suteikia tešlai lankstumo, kad žagarėliai nesudžiūtų kepant. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Pasukas galima pakeisti kefyru arba rūgpieniu – tai suteiks panašų rūgštumą ir drėgmę. 
  • Varškę galima pakeisti ricotta sūriu arba graikišku jogurtu, nors tai šiek tiek pakeis galutinį skonį. 
  • Jei neturite grietinės, galite naudoti riebesnius jogurtus arba grietinėlę, sumaišytą su šlakeliu citrinos sulčių, kad gautumėte panašų rūgštumą. 
  • Miltų atžvilgiu, galite eksperimentuoti su skirtingų tipų miltais – įberkite šiek tiek viso grūdo miltų, kad žagarėliai įgautų riešutinį poskonį, arba pakeiskite dalį miltų kukurūzų krakmolu, kad jie taptų dar puresni. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad žagarėliai būtų itin purūs, labai svarbu nepermaišyti tešlos – maišykite tik tiek, kiek reikia ingredientams susijungti. Taip pat, prieš kepant, palikite tešlą pailsėti šaldytuve bent 30 minučių – tai leis glitimui vystytis ir užtikrins, kad žagarėliai būtų minkšti. 
  • Kepant žagarėlius, stebėkite aliejaus temperatūrą – jis turėtų būti vidutiniškai karštas (apie 170°C). Jei aliejus bus per karštas, žagarėliai greitai parus iš išorės, bet liks žali viduje. Jei per šaltas – sugertų per daug riebalų ir taptų sunkūs. 
  • Žagarėlius reikėtų cukraus pudra barstyti tik tada, kai jie šiek tiek atvėsta, bet dar yra šilti – taip pudra geriau prilips prie paviršiaus. 

Ingredientai

    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Cukrus: 60 g
    • Druska: 0,5 a. š.
    • Pasukos: 100 g
    • Grietinė: 100 g
    • Varškė: 200 g
    • Soda: 0,5 a. š.
    • Miltai: 500 g
    • Aliejus: kepti
    • Cukraus pudra: žagarėliams pabarstyti

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsime nuo to, kad dideliame dubenyje išplaksite kiaušinius kartu su cukrumi ir druska, kol gausite purią, šviesios spalvos masę. Tam galite naudoti elektrinį plaktuvą, kuris palengvins darbą.
  2. 2. Kitame dubenyje sumaišote pasukas su grietine, sukurdami vientisą skystą mišinį. Šis derinys suteiks tešlai unikalų skonį ir reikiamą drėgnumą.
  3. 3. Į pasukų ir grietinės mišinį įbersite sodą ir iš karto gerai išmaišysite. Svarbu tai padaryti greitai, kad vyktų cheminė reakcija, kuri padės tešlai pakilti ir taps puri.
  4. 4. Dabar reikės supilti pasukų, grietinės ir sodos mišinį į kiaušinių masę. Maišydami švelniu judesiu iš apačios į viršų, gausite vientisą masę.
  5. 5. Į šią masę sudėsite varškę, kurią prieš tai galite šiek tiek sutrinti šakute, kad nebūtų didelių gumulų. Viską atsargiai išmaišote, kad varškė tolygiai pasiskirstytų.
  6. 6. Miltus į masę sijojate dalimis, po truputį įmaišydami juos į tešlą. Svarbu nepersistengti maišant – minkykite tik tol, kol tešla taps vientisa ir nelips prie rankų. Jei turite galimybę, įdėkite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite pailsėti šaldytuve 30 minučių.
  7. 7. Tešlą iškočiosite ant miltais pabarstyto paviršiaus iki maždaug 0,5 cm storio. Naudokite lengvus judesius, kad tešla išliktų puri ir neprispausta.
  8. 8. Aštriu peiliu ar specialiu ratukiniu peiliu tešlą supjaustote juostelėmis, kurių plotis yra apie 2-3 cm, o ilgis – 10-12 cm. Kiekvienoje juostelėje padarote įpjovą per vidurį ir per ją perveriote vieną juostelės galą, suformuodami klasikinę žagarėlio formą.
  9. 9. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinsite aliejų iki vidutinės temperatūros. Žagarėlius kepsite po kelis, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Kiekvienas žagarėlis turėtų kepti 1-2 minutes iš kiekvienos pusės, kol įgaus gražią auksinę spalvą. Iškeptus žagarėlius dėsite ant popierinių rankšluosčių, kad nubėgtų riebalų perteklius.
  10. 10. Kai žagarėliai šiek tiek atvės (bet dar bus šilti), juos apibarstysite cukraus pudra. Tai galite daryti naudodami smulkų sietelį, kad pudra pasiskirstytų tolygiai.
Purūs - minkšti žagarėliai su varške ir grietine
Purūs - minkšti žagarėliai su varške ir grietine
Purūs - minkšti žagarėliai su varške ir grietine
Moliūginės spurgos
(2)
Austriškas štrudelis su varške ir razinomis
(28)
Popsiukai - Cake pops | Receptas
(8)
Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui
(1)