vyšniniai pomidorai: 4 (arba paprasti pomidorai, gaminau ir su saulėje džiovintais - labai tiko)
kiaušiniai: 0,5
grietinėlė: 50 mililitrų (tinka ir neriebi)
druska
malti juodieji pipirai
džiovintas raudonėlis
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių tešlai sumaišome miltus su druska. Į juos beriame mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą bei dviem peiliais kryžiuodamos smulkiname sviestą iki trupinių maišant su miltais (virtuvinis kombainas viską itin supaprastina; o aš į dubenį su miltais sutarkuoju sviestą burokine tarka vis pabaksnojant į miltus, kad ne taip veltųsi; tuomet lengvai ir greitai pirštais patrinant pakedenu, kad gautųsi trupinukai). Pilame pusę kiaušinio, lengvai paplaktą su šaukštu pieno, bei viską suminkome į vieną gumulą. Suvyniojame į maišelį arba maistinę plėvelę bei paliekame maždaug 20-30 minučių šaldytuve.
2. Tuo tarpu smidrų kietus galiukus nupjaustome bei plonai (bulvių skustuku) nuskutame apatines stiebelių dalis. Padaliname į kokias 4 dalis. Kumpį arba šoninę supjaustome juostelėmis, pomidoriukus padaliname į 4 skilteles. Likusią pusę kiaušinio išplakame su grietinėle, druska, pipirais bei raudonėliu.
3. Po to atvėsusią tešlą padaliname į 4-5 dalis, iškočiojame apskritimus (iki pusės centimetro storio) bei išklojame sviestu išteptas formeles (galite kepti ir vieną didelį pyragą). Subadome šakute, ant tešlos klojame kepimo popierių, o ant jo beriame kokių nors svarelių (pupelių, žirnių, akmenukų, monetų ar panašiai). Kepame maždaug 10-12 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
4. Tuomet ištraukiame, nuimtame svarelius su popieriumi, dėliojame kumpį, smidrus, pomidoriukus, pilame kiaušinio plakinį bei dedame atgal į orkaitę maždaug 15 minučių - užbaigti kepti. Mėgaujamės!
5. Pastebėjimas: Labai gardūs pyragiukai iškylai gamtoje arba tiesiog užkandžiavimui namuose. Galite kepti ir vieną didesnį pyragą. Gardūs tiek šilti, tiek šalti. O vietoje kumpio, smidrų ir pomidorų galite naudoti ingredientus pagal savo šaldytuvo turinį. Vietoje trapios tešlos galite naudoti šaldytą sluoksniuotą bemielę (tik svarelių nereikia, o krašteliai įpjaunami 1 centimetro nuo krašto atstumu),