RAW pienių lapų salotos su braškėmis ir špinatais

2021-11-09 Autorius Segebutės užrašai

RAW pienių lapų salotos su braškėmis ir špinatais
Tokios pienių lapų salotos priklauso gegužės-birželio mėnesio sezonui, tai yra tam metų laikotarpiui, kai mūsų soduose galima rasti sultingų pienių lapų ir kietų braškių, bet jeigu jūs gyvenate pietiniame planetos pusrutulyje, tai pas jus pienių ir braškių sezonas bus rudenį. Taip pat reikia žinoti, kad pienių lapai - tai puikus vaistas nuo alergijos žiedadulkėms, kitaip dar vadinamos "šienlige" (man asmeniškai itin aktualu).

Kelis metus iš eilės mėginau gaminti įvairius pienių salotų receptus, ir nei vienas neprigijo mano namuose (t.y. neplanuoju gaminti antrą kartą). Bet galiausiai radau tą receptą, kurį vadinu "išimtis iš taisyklės" - pienių salotos su braškėmis. Būtent braškės duoda pienių lapų kartumui to itin reikalingo saldaus skonio išbalansavimo, - šiose salotose pienių lapų kartumas patampa tarsi savotiškai pageidautinu. Taip pat, kadangi aš stengiuosi gaminti visai šeimai, o ne tik sau, tai dar teko pienių lapus perpus sumaišyti su špinatais - toks skonis tapo labai mėgstamas ir mano vaikų.

Kad pienių lapai būtų kuo mažiau kartūs, juos rekomenduojama maždaug pusvalandžiui pamerkti itin šaltame vandenyje. Jei užmerksite jau supjaustytus pienių lapus, tai šitaip pašalinsite dar daugiau kartumo.

Alternatyvai braškes, jeigu norisi, galite pakeisti mango vaisiumi. O jei norisi dar sočiau, tai itin tiks šias salotas apiberti kedrų riešutais (dar vadinamais "pinjoliais") arba gorgonzola sūrio trupiniais.

Tokio salotos nuostabiai tiks prie kiaulienos kepsnio ir virtų bulvių arba bulvių košės.

Pagaminimui reiks turėti salotų džiovinimo karuselę, didelį peilį bei lentelę, taip pat didelį dubenį salotoms, mažą puodelį ir šluotelę ar šakutę - salotų padažo suplakimui.

Ingredientai

    • sultingi pienių lapai: 100 gramų (vieno ryšelio arba 2 didelių saujų)
    • špinatų lapai: 100 gramų
    • didelės kietos braškės: ~8-10 (~300 gramų)
    • violetiniai svogūnai: 0,5 (~80 gramų)
    • kieti pomidorai: 2 (~180 gramų)
    • švieži baziliko lapeliai: 6-8
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Padažui:
    • Extra Virgin alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (tinka ir pagardintas baziliku)
    • balzamiko actas: 1 valgomojo šaukšto
    • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto (arba 5% stiprumo obuolių actas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruoškite savo pienes. Man štai tokių pavyko nusipirkti parduotuvėje. Jos buvo bordiniais koteliais ir yra mažiau karčios už kiaulpienes.
  2. 2. Pienių lapus nuplaukite po labai šalto vandens srove ir palikite maždaug pusvalandį prapjautus kotus įmerkus į šaltą vandenį.
  3. 3. Po to pienių lapus supjaustykite maždaug vieno kąsnio gabaliukais (2-3 centimetrų) ir gerai išsukite salotų džiovinimo karuselėje.
  4. 4. Pašalinkite špinatų kotelius, lapus supjaustykite arba suplėšykite vieno kąsnio dydžio mažais gabaliukais.
  5. 5. Tada violetinį svogūną supjaustykite plonomis juostelėmis, o braškes tiesiog griežinėliais.
  6. 6. Nedideliame puodelyje šakutės suplakite visus padažui skirtus ingredientus.
  7. 7. Visus produktus sumaišykite salotų dubenyje, pasūdykite, papipirinkite ir apliekite pasiruoštu padažu.
  8. 8. Patiekite į stalą nieko nelaukdami. Tokios salotos išliks traškios ir gražios tik tą pačią dieną. Skanaukite!
  9. 9. Rekomendacija: Daugiau salotų receptų rasite: Salotos.
Kani salad - skani krabų mišrainė kitaip
(1)
Cezario salotos su krevetėmis
(4)
Salotos su paštetu ir sūriu įdaryta vištienos krūtinėle
(1)