Rusiški varškėčiai (Сырники)

2025-02-19 Autorius oSkanu.lt

Rusiški varškėčiai (Сырники)
Rusiški varškėčiai, dar vadinami сырники (syrniki), yra tradicinis rytų slavų virtuvės patiekalas, kuris pasižymi savo paprastumu ir neprilygstamu skoniu. Šis patiekalas turi gilias šaknis rusų, ukrainiečių ir baltarusių kulinarinėse tradicijose, kur varškė nuo seno buvo vertinama kaip maistingas ir universalus produktas. Varškėčiai – tai minkšti, purus varškės paplotėliai, kurie išorėje būna traškūs, o viduje – švelnūs ir sultingi. Šis patiekalas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertu, ir yra ypač mėgstamas vaikų bei suaugusiųjų. Rusiški varškėčiai dažnai patiekiami su grietine, uogiene, medumi ar šviežiomis uogomis, kas dar labiau praturtina jų skonį. Tradiciškai gaminti iš paprasčiausių ingredientų, varškėčiai tapo nepamainomu daugelio šeimų meniu elementu. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą ir kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį, kaip pagaminti tobulus varškėčius. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais. Vietoj įprastos varškės galima naudoti ricotta sūrį arba graikišką jogurtą, nors tradicinis skonis geriausiai išgaunamas su natūralia varške. Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba stevija, jei norite sumažinti cukraus kiekį. Kvietiniai miltai gali būti pakeisti avižiniais, grikių ar kokosų miltais, kas suteiks patiekalui kitokį skonį ir tekstūrą. Taip pat galite papildyti tešlą cinamonu, vanile, citrinos žievele arba razinomis, džiovintomis spanguolėmis ar smulkintais riešutais, kad suteiktumėte varškėčiams papildomo skonio ir aromato. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Siekiant geriausio rezultato, rekomenduojama naudoti kuo sausesnę varškę – jei varškė per drėgna, ją galima palikti per naktį marlėje, kad nusivarvėtų skystis. Labai svarbu tešlos nemaigyti per ilgai, kitaip varškėčiai gali tapti kieti. Formuojant varškėčius, rankas reikia nuolat drėkinti vandeniu, taip tešla mažiau lips. Kepant varškėčius, svarbu palaikyti vidutinę kaitrą – per didelė karštis juos apdegins iš išorės, o vidus liks žalias, per maža – varškėčiai suglebę ir praranda formą. Geriausiai kepti ant gerai įkaitintos keptuvės su nedideliu kiekiu aliejaus, apverčiant tik vieną kartą, kai apatinė pusė gražiai apskrunda. 

Kalorijos
 
Reklama

Šiame patiekale iš viso yra apie 1200 kalorijų. Vienos porcijos (apie 3-4 varškėčiai) energinė vertė siekia maždaug 300 kalorijų. Kalorijos gali skirtis priklausomai nuo naudojamos varškės riebumo ir kepimo aliejaus kiekio. 

Ingredientai

    • varškė: 600 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 3 nubrauktų valgomųjų šaukštų
    • miltai: 3 valgomųjų šaukštų su kaupeliu
    • druska: žiupsnelio
    • miltai (apvoliojimui)
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių varškę pertrinkite per sietelį, dėkite į dubenį, į varškę berkite cukrų, druską, muškite kiaušinius bei gerai ištrinkite. Po to dėkite miltus, išmaišykite.
  2. 2. Drėgnomis rankomis darykite maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus, pavoliokite miltuose bei lengvai spustelėkite, bet tik nesuplokite plonai.
  3. 3. Tada šitaip paruoštus varškėčius kepkite nedideliame kiekyje aliejaus, pamažinusios ugnį. Iškeptus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingą aliejaus perteklių.
  4. 4. Patiekite dar karštus arba gerokai šiltus, nes tokie jie patys gardžiausi. Skanaus!

Jūratė

Pabandžiau, paprasta ir labai skanu, svarbiausia kepti ant mažos ugnies - nesvils.
Atsakyti

Virginija

Išbandysim su anūkais😃
Atsakyti

Vidas Masiulis

Kuriam galui tiek cukraus? Juk vis tiek su uogiene valgysite.
Atsakyti

Irena Irute

cukru dedu visur savo nuoziura ,nes saldziai nevalgom
Atsakyti

Larisa Kirjanova

Miltų tai tikrai mažai
Atsakyti

Laura

tikrai nemažai dėjau net mažiau

Virginija Dmitrijeva

Aš dariau ir tikrai skanu
Atsakyti

Renata Adomaitiene

Labai geras receptas. Jau du kartus kepiau, vaikai prašo dar po porcija. ☺️☺️☺️
Atsakyti

Dalia

Per mažai miltų, varškė tempiasi , viskas ištižę.
Atsakyti

Nijolė

Gal varškė buvo per liesa.Ir dar ta varškė pokeliuose netinka, ji labai šlapia. Reikia pirkti maišeliuose normalią varškę ir ne mažiau kaip 9% riebumo. Man geriausia piemenėlio varškė 9%.pabandykit, tikrai bus labai skanūs varškėtukai

Algis

Bloga šeimininkė tada 😃

Sigita

Kepiau labai skanūs gaunasi, aš dedu kukurūzų miltus ir cukraus nededu, o valgau su graikišku jogurtu ir uogiene.
Atsakyti

Mari

O kukurūzų miltų dedate tiek pat? 3 šaukštus?

Laura

Tobuli😋😋😋😋mūsų šeima gegalo juos mėgsta, bet iki šiol neatradom recepto tobulo, bet šį jau įsirašiau į savo receptų knygą🤗🤗🤗, lb lb lb skanūs. Dariau su žemaitijos varške 9% ir dėjau perpus mažiau cukraus🙂
Atsakyti
Rusiški varškėčiai (Сырники)

Stasele

Kodel rusiski?
Atsakyti

Rūta

O, ką? Ar tai turi įtakos skoniui?

Birute

Aš dedu sodos nugesintos būna išsipūtę, putlučiai.🙂
Atsakyti

Juozas

Labai patiko kaimynei, dabar kaimynė dažnai ateina pas mane. Ačiū!
Atsakyti

Vida

Riebalų pertekliui sumažinti, naudoju tam skirtas groteles. Sąlyčiui su maistu popieriniai rankšluosčiai netinka, dažnais atvejais jie balinami su chloru
Atsakyti