Salmon gravlax receptas - skandinaviškai marinuota-sūdyta lašiša

2023-09-27 Autorius Gamina Vanagai

Salmon gravlax receptas - skandinaviškai marinuota-sūdyta lašiša
Tai tikriausiai yra geriausia, ką įmanoma paruošti iš lašišos (kaip visada - genialumas būna paprastume, turint gerą daiktą daug kažko iš jo daryti nereikia). Lašiša gravlax - tai skandinaviškas lašišos marinavimo arba sūdymo būdas. Mes įprastai perkame visą lašišą ir ją išfiliuojame: iš galvos, kaulų, uodegos būna verdama žuvienė, negražesnės filė dalys yra kepamos, o iš pačios gražiausios riebiausios filė dalies yra gaminamas gravlax. Pavadinimas skamba gal kiek ir egzotiškai, bet viskas yra labai paprasta. Tad imkimės gamybos jau dabar! :)

Ingredientai

    • lašišos filė be odos: ~1 kilogramo
    • rupi druska: 200 gramų
    • rudas cukrus: 200 gramų
    • nutarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • maltos kadagio uogos (nėra būtina)
    • susmulkinti krapai
    • degtinė: 50 gramų
    Padažui:
    • garstyčios: 1 šaukšto
    • rudas cukrus: 1 šaukšto
    • šviežias alyvuogių aliejus: kelių šaukštų
    • vyno actas: kelių šaukštų
    • susmulkinti krapai: nepagailime
    Padažui (antram variantui):
    • grietinė: 2 šaukštų (arba rūgštus jogurtas)
    • švieži kranai: 1 šaukšto
    • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
    • šviežias alyvuogių aliejus: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia visus ingredientus sumaišykite į košelę ir ja aptepkite paruoštą nusausintą lašišos file iš abiejų pusių.
  2. 2. Tada dėkite lašišos puseles vidinėmis pusėmis vieną ant kitos ir viską tvirtai suvyniokite į maistinę plėvelę.
  3. 3. Dėkite į šaldytuvą marinuotis per visą naktį (arba net 1-2 paras), nors pvz. Jamie Oliver rekomenduojama laikyti maksimaliai 9, o optimaliai 5 valandas.
  4. 4. Baigus marinuotis lašišą išvyniokite ir nuvalykite marinato perteklių, nusausinkite servetėle (net jei viso gabalo ir nesuvalgysite iškart, gravlax sausa šaldytuve stovės savaitę laiko ar dar ilgiau).
  5. 5. Itin svarbu gražiai ją patiekti - supjaustyti permatomais (kiek įmanoma ploniausiais) griežinėliais, šalia patiekti padažo.
  6. gravlax lašiša su padažu
  7. 6. Padažas: Visus padažo ingredientus, išskyrus aliejų, sumaišykite ir tuomet plona srovele pilkite aliejų intensyviai plakdami šluotele. Gausis tarsi garstyčių skonio majonezas, tik šiek tiek skystesnis.
  8. 7. Itin skanu valgyti su juoda duona, o skandinavai dar valgo su virta su lupena bulve.
  9. 8. Tai nuostabus užkandis, patiekalas vakarėliui arba gali būti ir lengva vakarienė.
  10. 9. Padažas - antras variantas: Viską gerai sumaišome ir padažas paruoštas.
  11. 10. Gravlax'ą pateikite užkandžių-sumuštinių variante su tamsia ciabatta.
  12. 11. Ant jų, be lašišos ir padažo, dėkite susmulkinto agurko, salotų ir burokėlių lapelių.
  13. lašiša ant čiabatos
  14. 12. Ir skandinaviškas gravlax patiekimas - 50 gramų degtinės su grūstu pipiru ir pora lašų tabasco. :)
  15. lašiša su degtine
  16. 13. Dar šalia gravlax'o itin tinka virti burokėliai apšlakstyti balzamiku ir šviežiu alyvuogių aliejumi.
  17. 14. Nepagadintų ir šalia patiekta sauja švelnių salotų lapelių (burokėlių lapeliai, špinatai ar panašiai), krapų šakelės, pjaustytas agurkas arba ridikėliai.
  18. gravlax lašiša su daržovėmis
  19. 15. O jei valgytojų nedaug, galite patiekti atskiromis porcijomis lėkštėse.
  20. gravlax atskirose lėkštėse
  21. 16. Rekomendacija: Daugiau lašišos receptų rasite: Lašišos receptai.
Salmon gravlax receptas - skandinaviškai marinuota-sūdyta lašiša