Skaniausias varškės apkepas su kefyru ir manų kruopomis

2025-02-24 Autorius oSkanu.lt

Skaniausias varškės apkepas su kefyru ir manų kruopomis
Šis skaniausias varškės apkepas su kefyru ir manų kruopomis yra klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris primena vaikystės skonius ir šildo širdį bet kuriuo metų laiku. Švelnus, purus ir lengvai saldus apkepas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui po pietų ar vakarienės. Šio patiekalo paslaptis slypi purioje tekstūroje, kurią suteikia derinys tarp varškės, manų kruopų ir atskirai išplaktų kiaušinių baltymų. Idealus apkepas yra švelniai geltonas, su lengvai apskrudusia viršutine plutele, o viduje išlieka drėgnas ir tirštas. Šį tradicinį receptą galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį, todėl jis išlieka vienas populiariausių lietuviškų desertų jau daugelį metų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje liesos varškės galima naudoti 9% riebumo varškę, kuri suteiks kreminę konsistenciją.
  • Kefyrą galima pakeisti natūraliu jogurtu arba grietine, sumaišyta su trupučiu pieno.
  • Cukrų galima pakeisti medumi (4 valgomieji šaukštai) arba klevų sirupu (4 valgomieji šaukštai).
  • Jeigu neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilinį ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį) arba vanilės ankštį.
  • Manų kruopas galima pakeisti smulkiomis kukurūzų kruopomis arba ryžių miltais tokiu pačiu kiekiu.
  • Kaip minėta, galite pridėti razinų (100 gramų, prieš tai pamirkytų vandenyje), džiovintų abrikosų, spanguolių arba šviežių uogų.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepimą, būtinai palaikykite manų kruopas užpiltas kefyru bent 30 minučių, kad jos išbrinktų.
  • Varškę pertrinant per sietelį, gausite švelnesnę tekstūrą ir išvengsite gumuliukų apkepe.
  • Baltymų sukėlimas iki standžių putų yra labai svarbus žingsnis norint gauti purų apkepą.
  • Įmaišykite baltymus į tešlą labai atsargiai, kad nesubliūkštų.
  • Prieš atidarant orkaitės dureles kepimo metu, palaukite bent 30 minučių, kitaip apkepas gali subliūkšti.
  • Patikrinkite, ar apkepas iškepęs įsmeigdami medinį pagaliuką - jei ištraukus jis lieka sausas, apkepas jau iškepęs.

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų (naudojau liesą)
    • kiaušiniai: 4
    • cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • vanilinis cukrus: 1 pakelio
    • kefyras: 125 mililitrų
    • manų kruopos: 6 valgomųjų šaukštų
    • druska: žiupsnelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių manus užpilkite kefyru ir išmaišykite, palikite pastovėti maždaug 30 minučių. Varškę pertrinkite per sietelį.
  2. 2. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
  3. 3. Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, dėkite varškę, gerai išmaišykite.
  4. 4. Dėkite manus su kefyru, kepimo miltelius ir gerai viską permaišykite, tuomet atsargiai įmaišykite iki standžių putų suplaktus kiaušinių baltymus (su žiupsneliu druskos).
  5. 5. Kepimo indą ištepkite su sviestu, pabarstykite džiūvėsiais ir sukrėskite varškės masę, išlyginkite.
  6. 6. Kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių, kol gražiai apkeps.
  7. 7. Patiekite su kuo tik norisi - uogiene, jogurtu, ledais ar grietine. Skanaus!

Irma Knyziene.

Naudingas
(33)
Kepiau pagal si recepta labai skanus apkepas isejo.😆
Atsakyti

Adrija

Naudingas
(17)
Ar negalima, kad butu maziau kiausiniu? gal kuo galima pakeisti?
Atsakyti

Aistė

Naudingas
(11)
2 kiaušiniai nėra daug, kituose receptuose būna 4 ir daugiau.

Daiva

Naudingas
(8)
Lb skanu😋
Atsakyti

Jūratė

Naudingas
(34)
Man nesigauna, kaip kepa gražiai iškyla, po to iškepes sukrenta😕
Atsakyti

Janina

Naudingas
(10)
Kepiau, aš įdėjau razinų, gavosi skanus...
Atsakyti

Irena

Naudingas
(6)
Kažin,ir liesa varškė,ir kefyras.Visada manų kruopas brinkinu piene,nepagailėti sviesto
Atsakyti

Angela Jat

Naudingas
(14)
Mėginsiu šį receptą su kefyru,gal pavyks.Mėgstu apkepą,bet kažkodėl nepavyksta,kepimo pabaigoje "sukrinta"...
Atsakyti

Audrone

Naudingas
(1)
Taip visad kepu gaunasi ok.
Atsakyti

Svajus Garazas

Naudingas
(7)
Kepsiu pagal si recepta, i ka atkreipt demesi kepant?
Atsakyti

Genovaitė

Naudingas
(5)
Cukraus mažiau, o vietoj manų kruopų, kokoso drožlės.
Atsakyti

Vitgina

Naudingas
(2)
Nieko naujo. Tokį apkepą kepė mano mama, kepu ir aš. Tik manas mirkau piene. Būtinai dedu džiovintą peletrūną. Ir prieš kepdama prismaigstau sviesto. Dar mėgstu su špinatais ir porais. Irgi skanu.
Atsakyti

Agnė

Naudingas
(0)
Aha, kepat taip pat, tik, kad visiškai ne 😂

Julija

Naudingas
(0)
O kepimo indas, koks skersmuo?
Atsakyti

Loreta

Naudingas
(0)
naudokite tik riebią varškę, liesoje nieko nėra😊užtat ir deda čia kažkas sviesto!😊
Atsakyti

Vaida -Ingrida

Naudingas
(0)
Skanesnio apkepo nevalgiau, aš tik dar sviesto biški įdėjau.
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Skaniausi varškiniai blynai
(122)
Cukinijų ir varškės apkepas
(7)