Skaniausios močiutės mielinės spurgos su sausomis mielėmis

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Skaniausios močiutės mielinės spurgos su sausomis mielėmis
Spurgos - tai apvalios gražios formos desertas su saldžiu arba sūriu įdaru arba visai be jo. Gal spurgos ir nėra pats sveikiausias užkandis, bet jos labai gardžios bei sočios. Tad mūsų šeimoje labai pamėgtos ir tikrai dažnai gaminamos. Ypatingai, jas mėgsta mano vaikai - lygiai taip pat, kaip aš mėgau jas savo vaikystėje, kai pagamindavo močiutė (o vėliau paruošdavo ir mama).

Tikros klasikinės spurgos yra gaminamos iš mielinės tešlos bei kepamos gruzdintuvėje. Rekomenduojame jums spurgų receptą iš vaikystės - šitokias jums tikriausiai ruošdavo močiutė, kai atvažiuodavote į svečius. Nieko nebelaukiam ir būtinai pasigaminam jau šiandien. Prie mėgstamos kavos ar arbatos puodelio - jos tikrai tobulos! 

Galimos ingredientų alternatyvos

Gaminant šias tradicines spurgas, galite eksperimentuoti su keliais ingredientais: 
Reklama
Ad Placeholder

  • Vietoje įprasto pieno galite naudoti augalinį pieną, pavyzdžiui, kokosų ar migdolų, tačiau tai šiek tiek pakeis skonį.
  • Sviestą galima pakeisti margarinu, kokosų aliejumi arba net grietine, jei norite kitokios tekstūros.
  • Jei neturite sausų mielių, galite naudoti šviežias mieles (apie 30 gramų), tik reikės ilgesnio kildinimo laiko.
  • Cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu, tačiau reikės sumažinti skysčių kiekį recepte.
  • Vaniliną galima pakeisti vanilės ekstraktu, citrinos žievele arba kardamonu, kuris suteiks kitokį, bet malonų aromatą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti geriausių rezultatų gaminant močiutės mielinės spurgos, štai keletas patarimų:
 
  • Visada naudokite kambario temperatūros produktus – ypač kiaušinius ir sviestą, tai padės tešlai geriau iškilti.
  • Aliejaus temperatūra turi būti optimali (apie 170-180°C) – per karštas aliejus greitai apkeps spurgas iš išorės, bet vidus liks žalias; per šaltas – spurgos sugers per daug aliejaus ir bus sunkios.
  • Tešlą kildinant svarbu ją laikyti šiltoje, bet ne karštoje vietoje be skersvėjų.
  • Prieš formuojant spurgas, tešla turi būti pakankamai elastinga ir nelipni – jei reikia, įberkite daugiau miltų.
  • Nedarykite spurgų per didelių, nes jos gali neiškepti viduje.
  • Kai smeigiate į spurgas konditerinį švirkštą įdarui, darykite tai, kai spurgos jau šiek tiek atvėsusios, bet dar šiltos.

Ingredientai

    • pienas: 500 mililitrų
    • kiaušiniai: 2
    • sviestas: 125 gramų (arba margarinas)
    • cukrus: 2 valgomųjų šauktų (+ 1 arbatinio šaukštelio)
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • sausos mielės: 11 gramų
    • šiltas vanduo: 0,5 stiklinės
    • vanilinas: pagal skonį
    • miltai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pieną sumaišome su vandeniu ir šiek tiek pašildome.
  2. 2. Tada įberiame į šiltą pieną visą cukrų bei mieles. Viską sumaišome bei pastatome į šiltą vietą 15-ai minučių. Tegul mielės "atgyja".
  3. 3. Įdedame kiaušinius ir sviestą (kambario temperatūros arba ištirpintą).
  4. 4. Paskui suberiame druską bei vaniliną. Viską kruopščiai suplakame šluotele. Pradedame palaipsniui berti išsijotus miltus ir kas kartą viską gerai išmaišome.
  5. 5. Išdedame lipnią masę ant stalo ir užmaišome standžią tešlą vis berdamos miltus. Tešla turi gautis vidutinė - nei per kieta, nei per minkšta.
  6. 6. Miltų kiekį reguliuojame savarankiškai - tokiam ingredientų kiekiui gali prireikti maždaug 600 gramų miltų. Tešlą uždengiame rankšluosčiu bei paliekame šiltoje vietoje 60-90 minučių. Ji turi pakilti dvigubai. Paskui pereiname prie spurgų gamybos.
  7. 7. Iškočiojame tešlą 1 centimetro storio lakštu, išpjauname vidutinio dydžio apskritimus (stiklinės arba taurelės pagalba). Leidžiame spurgoms pastovėti - jos turi padidėti dvigubai.
  8. 8. Įpilame į keptuvę aliejaus (tiek, kad spurgos plaukiotų jame, nesiekdamos dugno) ir gerai įkaitiname.
  9. 9. Apkepame spurgas aliejuje iš abiejų pusių, kol taps geltonos spalvos. Paruoštas spurgas išdėliojame ant popierinių servetėlių.
  10. 10. Spurgas galite įdaryti konditerinio švirkšto arba maišelio pagalba. Spurgų galite ir neįdaryti, o tiesiog pabarstyti cukraus pudra arba cinamonu, taip irgi labai skanu. Jas reikia valgyti dar karštas! Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Marmeladiniai saldainiai
(2)