Spanguolių kisielius (Kalėdoms ar Kūčioms)

2018-12-17 Autorius oSkanu.lt

Spanguolių kisielius (Kalėdoms ar Kūčioms)
Be kokio gėrimo negalite įsivaizduoti savo Kūčių stalo? Aš - be tradicinio kisieliaus. Ir jis privalo būti naminis ir dar spanguolių. 

Spanguolių kisielius Lietuvoje buvo pradėtas virti dvidešimto amžiaus pradžioje (prieš tai būdavo verdamas kisielius iš avižų). Maždaug tuo pačiu metu imti gaminti gėrimai su krakmolu bei cukrumi. Cukrus buvo ganėtinai brangus, tad spanguolių kisielius buvo retokas valgis, skirtas tik ypatingoms šventėms. Spanguolės ant Kūčių stalo simbolizuoja miško gėrybes. Žmonės buvo įsitikinę, kad jos apsaugo nuo visų priešų. 

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, ir kas gi čia tokio - išvirti skanų kisielių. Bet jeigu nesi to nei vieno karto prieš tai daręs - tai neatrodo taip jau visai paprasta. Bent jau pažiūrėjus iš pirmo žvilgsnio. Bet labai gerai pamenu, kai pirmą kartą išsiviriau, be proto savimi didžiavausi, nes kisielius bent jau man pačiai pasirodė tikrai tobulas - tikro skonio, bei teisingo tirštumo - tikrai geriamas, o ne kabinamas šaukštu arba pjaustomas peiliu (nors vienu metu man jau buvo šmėkštelėjusi idėja, kad gali reikėti išsivirti ir tirštą tirštą kisielių. Gal kada nors ateityje). Didžiąją dalį kisieliaus žavesio gali sudaryti gvazdikėliai, bet šis prieskonis ne visiems patinka, todėl jo tarp ingredientų nėra. Aš pati jį labai mėgsta, tad keletą įmečiau virdama, aromatas ir skonis man labai patiko. Galite pabandyti ir Jūs!

Ingredientai

    • Spanguolės: 0,5 l
    • Vanduo: 3 l
    • Cukrus: 6 valg. š.
    • Bulvių krakmolas: 3 valg. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuplauti spanguoles.
  2. plaunamos spanguolės
  3. 2. Tada nuplautas spanguoles mediniu grūstuvu ištrinti per smulkų sietelį.
  4. 3. Tuomet į užvirintą vandenį suberti cukrų, su visu sieteliu įmerkti tai, kas liko sietelyje trinant spanguoles. Sietelio turinį patrinti mediniu šaukštu, arba samteliu, kol pabaltuos. Tai, kas liko sietelyje - išmesti. Viralas įgauna švelniai rožinę spalvą. Ištrintų spanguolių į verdantį vandenį dar nepilti!
  5. 4. Tada krakmolą atskiesti su šaltu vandeniu, gerai išmaišyti bei lėtai pilti į puodą. Puodo turinys privalo būti kaitinamas, bet nevirti, kad krakmolas "nesušoktų į gabalus". Jau supylus krakmolą, puodo turinys maišant užvirinamas bei nukeliamas nuo ugnies, kad atvėstų maždaug iki 30 C temperatūros.
  6. 5. Po to į puodą supilti ištrintas spanguoles. Išpilstyti ir skanauti.
  7. spanguolių kisielius
  8. 6. Pastebėjimas: Šitaip kisielių virdavo ir mano pačios mama. Bet vyro mama papasakojo ir visai kitą būdą, kuris man irgi pasirodė labai įdomus. Uogas ji sudėdavo į merliuką bei pavirdavo porą minučių. Išspausdavo sultis. Vandenį, kuriame išvirdavo spanguolės, pasaldindavo, supildavo šaltame vandenyje tirpintą krakmolą ir po to supildavo spanguolių sultis. Neužvirdavo. Skanaudavo. Gal dar kas šitaip gaminate?:)
  9. 7. Tikrai labai rekomenduoju pasigaminti!
  10. spanguolių kisielius kūčioms

Vyras Virtuvėje

Gavosi puikios konsistencijos kisielius kol visai ne atvėso galit įsidėti dar cukraus, jei mėgstate saldžiau - Ačiū už receptą :)
Atsakyti
Obuolių pyrago kokteilis
(1)