Be kokio gėrimo negalite įsivaizduoti savo Kūčių stalo? Aš - be tradicinio kisieliaus. Ir jis privalo būti naminis ir dar spanguolių.
Spanguolių kisielius Lietuvoje buvo pradėtas virti dvidešimto amžiaus pradžioje (prieš tai būdavo verdamas kisielius iš avižų). Maždaug tuo pačiu metu imti gaminti gėrimai su krakmolu bei cukrumi. Cukrus buvo ganėtinai brangus, tad spanguolių kisielius buvo retokas valgis, skirtas tik ypatingoms šventėms. Spanguolės ant Kūčių stalo simbolizuoja miško gėrybes. Žmonės buvo įsitikinę, kad jos apsaugo nuo visų priešų.
Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, ir kas gi čia tokio - išvirti skanų kisielių. Bet jeigu nesi to nei vieno karto prieš tai daręs - tai neatrodo taip jau visai paprasta. Bent jau pažiūrėjus iš pirmo žvilgsnio. Bet labai gerai pamenu, kai pirmą kartą išsiviriau, be proto savimi didžiavausi, nes kisielius bent jau man pačiai pasirodė tikrai tobulas - tikro skonio, bei teisingo tirštumo - tikrai geriamas, o ne kabinamas šaukštu arba pjaustomas peiliu (nors vienu metu man jau buvo šmėkštelėjusi idėja, kad gali reikėti išsivirti ir tirštą tirštą kisielių. Gal kada nors ateityje). Didžiąją dalį kisieliaus žavesio gali sudaryti gvazdikėliai, bet šis prieskonis ne visiems patinka, todėl jo tarp ingredientų nėra. Aš pati jį labai mėgsta, tad keletą įmečiau virdama, aromatas ir skonis man labai patiko. Galite pabandyti ir Jūs!
Vyras Virtuvėje
Atsakyti