Sultinga Viduržemio jūros stiliaus vištiena su daržovėmis pomidorų padaže

2025-02-18 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Sultinga Viduržemio jūros stiliaus vištiena su daržovėmis pomidorų padaže
Šis gardus Viduržemio jūros virtuvės įkvėptas patiekalas yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Vištiena, paruošta šiuo būdu, tampa ypatingai sultinga, o lėtas kepimas orkaitėje leidžia mėsai ir daržovėms sugerti visus aromatus. Patiekalas pasižymi sodrių skonių deriniu, kur rūkytos paprikos aštrumas susipina su švelniai rūgščiu pomidorų padažu ir turtingu balto vyno aromatu. Šis receptas yra labai lankstus ir leidžia eksperimentuoti su skirtingomis daržovėmis, priklausomai nuo sezono ar turimų produktų. 

Galimos ingredientų alternatyvos:

Vietoje vištienos blauzdelių galima naudoti šlauneles, o krūtinėlę pakeisti kalakutiena. Baltąjį vyną galima pakeisti vištienos sultiniu ar obuolių sidru. Konservuotus pomidorus galima pakeisti šviežiais pomidorais (naudokite 6-7 vidutinio dydžio pomidorus). Rūkytą papriką galima pakeisti saldžiąja paprika, pridedant šiek tiek rūkytos druskos aromato išgavimui. Čiobrelį galima pakeisti rozmarinu arba šalaviju.
 
Patiekalo gaminimo patarimai:

Prieš gaminant vištieną, išimkite ją iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš gaminimą. Tai užtikrins tolygesnį kepimą. Jei naudojate šviežius pomidorus, prieš dedant juos į patiekalą, nulupkite odelę. Tam pomidorus trumpai pamerkite į verdantį vandenį. Kepimo metu stenkitės nevartyti vištienos per dažnai, kad išlaikytumėte sultingumą. 

Kalorijos:

  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2850 kcal.
  • Vienos porcijos (skaičiuojant 8 porcijas) kalorijų kiekis: 356 kcal. 

Ingredientai

    • Vištienos blauzdelės: 700 gramų.
    • Vištienos krūtinėlė: 400 gramų.
    • Spalvotos paprikos: 3 vienetai.
    • Svogūnas: 1 didelis vienetas.
    • Česnakas: 5 skiltelės.
    • Konservuoti pomidorai: 1 skardinė (400 g).
    • Sausas baltas vynas: 120 ml.
    • Alyvuogių aliejus: 60 ml.
    • Rūkytos paprikos milteliai: 1 šaukštelis.
    • Čiobrelis: 1/2 šaukštelio.
    • Druska: pagal skonį.
    • Pipirai: pagal skonį.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitė įkaitinama iki 175°C temperatūros.
  2. 2. Vištienos gabalai pabarstomi druska, pipirais ir rūkyta paprika.
  3. 3. Didelė keptuvė įkaitinama su alyvuogių aliejumi ant vidutinės-stiprios ugnies.
  4. 4. Vištiena dedama odele žemyn ir apkepama iki auksinės spalvos (5 min. iš kiekvienos pusės).
  5. 5. Apkepta vištiena išimama ir atidedama.
  6. 6. Toje pačioje keptuvėje sudedami griežinėliais supjaustyti svogūnai ir paprikos.
  7. 7. Daržovės troškinamos 8-10 minučių, kol suminkštėja.
  8. 8. Susmulkintas česnakas dedamas į keptuvę ir kepamas 1 minutę.
  9. 9. Daržovės išimamos ir atidedamos.
  10. 10. Į keptuvę supilamas baltas vynas, sudedami pomidorai ir čiobreliai.
  11. 11. Mišinys užvirinamas.
  12. 12. Vištiena grąžinama į keptuvę kartu su daržovėmis.
  13. 13. Keptuvė uždengiama ir dedama į orkaitę 40 minučių.
  14. 14. Dangtis nuimamas ir kepama dar 10 minučių.
  15. 15. Patiekalas papuošiamas šviežiomis petražolėmis.
  16. 16. Santrauka: Šis Viduržemio jūros stiliaus vištienos patiekalas yra puikus pasirinkimas ieškant sultingo ir aromatingo maisto. Receptas yra lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus, o rezultatas visuomet džiugina sodriais skoniais ir kvapais. Patiekalas puikiai dera su ryžiais, bulvių koše ar šviežia duona. Likučius galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų, o pašildžius skonis išlieka toks pat puikus.
Paprastos cezario salotos su vištiena
(2)
Vištienos maltinukai su salieru ir morkomis
(22)
Salotos su apelsinais ir vištienos kepsneliu
(1)