Super paprastas ir lengvas morkų pyragas pagal Beatą

2025-03-23 Autorius oSkanu.lt

Super paprastas ir lengvas morkų pyragas pagal Beatą
Tai tikrai super paprastas ir lengvai pagaminamas morkų pyragas. Jeigu nežinotum, kad tai pyragas pagamintas iš morkų - tikrai taip net nepagalvotum. Kai nusinešiau į darbą ir kolegos jo paragavo, spėliojo iš ko gi jis gali būti paruoštas. Tarp spėjimų buvo įvardinti net apelsinai. Taigi tikrai itin mano rekomenduojamas kepinys. Jį kepu jau kokius ketvirtus metus. Beje, kepu aš šį pyragą dažniausiai tuomet, kai spaudžiu morkų sultis, šitaip nereikia tarkuoti. Tiesiog į atlikusias morkų išspaudas įpilu šiek tiek sulčių (visai nedaug!). 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei norite eksperimentuoti su receptu, galite išbandyti keletą alternatyvų: 

  • Vietoje paprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų arba medų (3/4 kiekio).
  • Grietinę galima pakeisti graikišku jogurtu arba riebia varške.
  • Jei neturite sviesto, galite naudoti kokosų aliejų tokiu pačiu kiekiu.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba sumaišyti su avižiniais miltais (santykiu 70:30).
  • Prie cinamono galite pridėti šiek tiek maltų gvazdikėlių arba kardamono prieskonių.
  • Jei norite, kad pyragas būtų dar drėgnesnis, galite įdėti smulkintų riešutų arba razinų.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Morkos būna saldžiausios žiemą, todėl šis pyragas puikiai tinka šaltuoju metų laiku.
  • Jeigu spaudžiate morkų sultis, nereikia morkų tarkuoti – galite naudoti morkų išspaudas, tik įpilkite šiek tiek sulčių (labai nedaug!).
  • Formą išklokite kepimo popieriumi, kad pyragas lengvai atsiskirtų po kepimo.
  • Jeigu norite, kad pyragas būtų dar aromatingesnis, galite į tešlą įdėti tarkuotos apelsinų žievelės.
  • Pyragą galima patiekti su plakta grietinėle arba varškės kremu.
  • Kepant svarbu neatidarinėti orkaitės durelių pirmąsias 30 minučių, kad pyragas tolygiai iškiltų.

Ingredientai

    26 centimetrų skersmens formai:
    • smulkiai tarkuotos (bulvine tarka) morkos: 3 puodelių (1 puodelis - 250 mililitrų)
    • cukrus: 2 puodelių (galite reguliuoti ir pagal savo skonį)
    • grietinė: 3 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 4
    • sviestas: 100 gramų
    • kepimo milteliai: 2 kupinų arbatinių šaukštelių (15 gramų)
    • miltai: 2,5 puodelio (375 gramų)
    • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia morkas užpilkite cukrumi ir palikite pastovėti maždaug 30 minučių, per tą laiką išsiskiria morkų sultys.
  2. 2. Po to sudėkite grietinę ir išmaišykite.
  3. 3. Išplakite kiaušinius ir supilkite į morkų-cukraus masę (toliau - tešlą), išmaišykite.
  4. 4. Tada ištirpinkite sviestą, supilkite į tešlą ir išmaišykite.
  5. 5. Tuomet miltus, cinamoną, vanilinį sukrų ir kepimo miltelius sumaišykite kartu bei supilkite į tešlą ir gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  6. 6. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
  7. 7. Dėkite pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepkite maždaug 40-50 minučių. Ar morkų pyragas jau iškepęs - tikrinkite mediniu pagaliuku. Ištraukus jis privalo išlikti švarus. Jeigu labai šlapias, kad ir neapsivėlęs - dar pakepkite. Skanaus!
  8. 8. Patarimas: Jeigu esate mažiau saldžių pyragų mėgėjas, tai bent trečdaliu sumažinkite cukraus kiekį.
Super paprastas ir lengvas morkų pyragas pagal Beatą

Atsakinėjama į Komentarą

Pyragas su obuolių rožytėmis ir migdoliniu pagrindu
(1)
Bananų duona su varške ir ananasais
(1)
Citrininis tiramisu pyragas su maskarpone
(1)