Tabulė (tabbouleh) salotos su perliniu kuskusu ir daržovėmis

2024-09-13 Autorius Ingrida - Kviečiu į virtuvę

Tabulė (tabbouleh) salotos su perliniu kuskusu ir daržovėmis
Tabulė (tabbouleh) salotos su perliniu kuskusu ir daržovėmis – tai sveikas ir maistingas patiekalas, kilęs iš Viduržemio jūros regiono, ypač Libano virtuvės. Šios salotos garsėja šviežių ingredientų gausa, kurios yra puikus būdas aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Pagrindinis ingredientas – perlinis kuskusas – yra puikus kompleksinių angliavandenių šaltinis, turintis mažai riebalų ir daug skaidulų. Kuskusas, kuris gaminamas iš perdirbto kviečių miltų, padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir suteikia energijos. Be to, šiame recepte esantys švieži pomidorai, agurkai, petražolės, laiškiniai česnakai ir mėtų lapeliai suteikia gaivumo bei vitaminų.

Pomidorai ir agurkai yra puikūs vitaminų C ir A šaltiniai, padedantys stiprinti imunitetą ir skatinti odos sveikatą. Petražolės turi daug geležies ir vitamino K, svarbių kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Be to, šiame patiekale naudojamas alyvuogių aliejus yra vertingas širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų šaltinis, kuris gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Tabulė salotos su perliniu kuskusu gali būti patiekiamos kaip lengvas pietų ar vakarienės patiekalas, arba kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų. Šias salotas taip pat galite patiekti kartu su kepta mėsa arba žuvimi, kad gautumėte dar pilnavertiškesnį valgį.

Galimos ingredientų alternatyvos

Šiame recepte perlinis kuskusas gali būti pakeistas kitomis kruopomis, tokiomis kaip bulguras, bolivine balanda arba kvinoja. Šie grūdai yra puikūs skaidulų ir baltymų šaltiniai bei turi žemesnį glikemijos indeksą, kuris gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vietoje pomidorų galima naudoti vyšninius pomidorus arba džiovintus pomidorus, kurie suteiks salotoms daugiau skonio ir tekstūros. Laiškiniai česnakai gali būti pakeisti žaliuoju svogūnu arba porais, o vietoj mėtų lapelių galima naudoti baziliką arba kalendrą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

Norėdami sustiprinti salotų skonį, leiskite joms keletą valandų pasimarinuoti šaldytuve. Taip ingredientai geriau susijungs ir sukurs intensyvesnį skonį. Taip pat, jei norite šiek tiek aštresnio skonio, galite įdėti šiek tiek smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos arba šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Tabulė salotos yra labai maistingos ir mažai kalorijų turintis patiekalas, kuris suteikia daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Jos gali būti puikus pasirinkimas tiems, kurie laikosi sveikos mitybos ar siekia numesti svorio. Vis dėlto, svarbu atkreipti dėmesį į druskos kiekį, jei laikotės mažos druskos dietos. Taip pat, jei turite glitimo netoleravimą, būkite atsargūs su perliniais kuskusais, nes jie gaminami iš kviečių.
Reklama
Ad Placeholder

Kalorijos

Bendras kalorijų kiekis šiose salotose yra apie 450 kcal. Vienoje porcijoje yra maždaug 150 kcal, priklausomai nuo naudojamų ingredientų kiekio ir proporcijų. 

Ingredientai

    • Pomidorai: 2 vnt.
    • Agurkai: 2 vnt.
    • Šalotinis svogūnas: 1 vnt.
    • Česnakas: 1 skiltelė
    • Perlinis kuskusas (jau virtas): 1 stiklinė
    • Petražolės: pundelis
    • Laiškiniai česnakai: pundelis
    • Mėtų lapeliai: šiek tiek
    • Druska: žiupsnis
    • Alyvuogių aliejus: 1 v. š.
    • Citrinos sultys: šlakelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais, o šalotinį svogūną ir česnaką – smulkiais gabalėliais.
  2. 2. Visiems ingredientams pabarstykite žiupsnį druskos ir palikite pastovėti apie 30 minučių, kad išsiskirtų sultys.
  3. 3. Į dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir šlakelį citrinos sulčių, tuomet švelniai sumaišykite, kad susijungtų skoniai.
  4. 4. Smulkiai supjaustykite petražoles, laiškinius česnakus ir mėtų lapelius. Suberkite juos į dubenį su daržovėmis.
  5. 5. Galiausiai, į dubenį įdėkite išvirtą perlinį kuskusą.
  6. 6. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  7. 7. Salotas padėkite į šaldytuvą bent valandai, kad skoniai geriau susijungtų ir taptų dar intensyvesni.
  8. 8. Santrauka: Tabulė (tabbouleh) salotos su perliniu kuskusu ir daržovėmis yra puikus pasirinkimas sveikai ir lengvai vakarienei arba garnyrui. Šis patiekalas yra turtingas skaidulų, vitaminų ir sveikatai naudingų riebalų, kurie padeda palaikyti sotumą ir energijos lygį visą dieną. Alternatyvūs ingredientai ir patarimai padės pritaikyti šį receptą pagal savo skonį ir poreikius.
Tabulė (tabbouleh) salotos su perliniu kuskusu ir daržovėmis
Recepto autorius Kviečiu į virtuvę

Atsakinėjama į Komentarą

Avinžirnių salotos su marinuotais agurkėliais
(1)