Tortas "Mikado" su kondensuoto pieno kremu, riešutų sluoksniu ir glajumi

2022-04-29 Autorius oSkanu.lt

Tortas "Mikado" su kondensuoto pieno kremu, riešutų sluoksniu ir glajumi
Kartais taip būna, kad visai nenorėdama ir visai netyčiomis prisišneki... Pasiskolinau iš draugės pavartyti receptų knygą, už tai pasižadėjau ką nors iš jos pagaminti, o ima tie skolintojai ir išrenka patį sudėtingiausią (bet skaniausiai atrodantį) tortą... Nu gal ne patį labiausiai sudėtingą, bet paskaičius iš pirmo žvilgsnio pasirodė labai jau sudėtingas. Gaminant, gal ne buvo taip sudėtinga kaip atrodė, bet užima laiko. Bet ir apsukos mano nėra iš pačių greičiausių (gal manyje bėda)... Ar dar kada kepsiu? Iš pradžių tikrai galvojau, kad labai jau daug laiko užima, bet skonio jau pasiilgau - nerealiai patiko. Mikado - toks tortiškas tortas, su riešutais, yra ką pakramtyti, skalsus ir nepasakyčiau, kad itin riebus - svarbu kilogramais nevalgyti "ant karto", viskas su saiku privalo būti, tuomet ir tokiais skanėstais bus galima pasimėgauti ir palepinti visus kitus. Daug kitų. Tikrai labai rekomenduoju pamėginti.

Knygoje surašytos proporcijos buvo 25 centimetrų skersmens tortui; manasis tortas buvo 21 centimetro skersmens, tai visus produktus padauginau iš 0,6, bet kremo neužteko ir prireikė tiek, kiek būtų skirta 25 centimetrų tortui. Recepte surašysiu viską kaip dariau aš, žingsnis po žingsnio, kad ir Jums pavyktų! :)

Ingredientai

    Tešlai:
    • kambario temperatūros sviestas: 90 gramų (tinka ir margarinas kepiniams)
    • cukrus: 60 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • kiaušinių tryniai: 3
    • grietinė: 30 mililitrų (1 didelio valgomojo šaukšto)
    • miltai: 2 stiklinių (~350 gramų; gali prireikti kiek daugiau)
    • kepimo milteliai: 0,6 arbatinio šaukštelio
    Baltymų sluoksniui:
    • kiaušinių baltymai: 3
    • cukrus: 120 gramų
    • smulkinti migdolai: 180 gramų
    Kremui:
    • kambario temperatūros sviestas: 250 gramų (galima pakeisti riebia grietinėle)
    • karamelizuotas (virtas) kondensuotas pienas: 1 skardinės (400 gramų; galima patiems 90 minučių virti skardinę visiškai užpylus vandeniu)
    • brendis: 50 mililitrų
    • smulkintas šokoladas: 60 gramų (pabarstyti)
    Glajui:
    • šokoladas: 90 gramų
    • sviestas: 30 gramų
    • grietinėlė: 40 mililitrų
    • brendis: 15 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešla: Minkštą sviestą ištriname su cukrumi ir druska.
  2. 2. Po vieną dedame kiaušinių trynius ir vis gerai išsukame. Įmaišome grietinę.
  3. 3. Tada suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir užminkome tešlą (minkome kuo trumpiau, tik kad viskas gerai suliptų).
  4. 4. Suformuojame diską, dedame į maišelį arba maistinę plėvelę ir mažiausiai 60 minučių palaikome šaldytuve.
  5. 5. Baltymų sluoksnis: Baltymus išplakame su cukrumi iki standžių putų.
  6. 6. Lakštų kepimas: Tešlą padaliname į 8 dalis ir tiesiai ant kepimo popieriaus iškočiojame labai labai labai plonai ir išpjauname 21 centimetro skersmens lakštą (sakyčiau, čia pati sunkiausia dalis, nes tešlos vos vos užtenka ir arba reikia labai gražiai iškočioti kaip tik tą 21 centimetro lakštą, arba maždaug iškočioti ir paskui apipjaustytas dalis prilipdyti, kur trūksta iki gražaus lakšto).
  7. 7. Tešlos lakštus patepame plaktais baltymais (kad žinočiau, kiek tepti, kad visiems lakštams užtektų ir būtų gražiai po lygiai, aš pati masę pasisveriu), pabarstome kapotais migdolais.
  8. 8. Kepame maždaug 7-10 minučių iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  9. 9. Atvėsiname ant grotelių.
  10. 10. Kremas: Minkštą sviestą išplakame iki purios masės, nuolatos plakdami po truputį supilame virtą kondensuotą pieną (arba kondensuotą pieną atsargiai sumaišome su atskirai išplakta grietinėle, jeigu ji naudojama vietoje sviesto). Pabaigoje supilame brendį.
  11. 11. Torto surinkimas: Ant iškepto lakšto tepame kremo (nereikia daug, tik kad vos padengtų; vėl pasisveriu, kad po vienodai būtų ir galiausiai nepritrūktų), barstome susmulkinto šokolado, uždengiame kitu lakštu ir taip toliau. Paskutinio lakšto netepame (galite lakštą dėti baltymų sluoksniu žemyn, kad viršus būtų visai lygus).
  12. 12. Torto glajus: Susmulkintą šokoladą išlydome kartu su sviestu bei grietinėle, supilame brendį ir gerai išmaišome. Storu sluoksniu užpilame ant torto.
  13. 13. Tortui leidžiame šiek tiek susistovėti (aš laikiau per visą naktį, knygoje rašo, kad pakanka 5-6 valandų). Skanaujame!
  14. tortas mikado
  15. 14. Rekomendacija: Daugiau tortų receptų rasite: Tortai.
Tortas "Paukščių pienas" pagal Jolantą
(6)
Tinginio tortas su varške
(86)