Trapus ir drėgnas aguonų vyniotinis

Autorius apie receptą

Trapus ir drėgnas aguonų vyniotinis – tai klasikinis kepinys, kuris nuo seno siejamas su šventėmis, jaukiais šeimos susibūrimais ir gaiviais žiemos ar rudens savaitgaliais. Šis saldus pyragas žavi savo subtilia tekstūra: sviestinė, trapi tešla harmoningai dera su drėgna, šiek tiek romu pagardinta aguonų mase. Kiekvienas kąsnis ištirpsta burnoje, suteikdamas malonų šilumos ir nostalgijos jausmą. 

Šis desertas – ne tik skanus, bet ir maistingas. Aguonos – vertingas kalcio, magnio ir baltymų šaltinis, o sviestinė tešla suteikia sočiųjų riebalų, reikalingų energijai. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek ypatingoms progoms. Be to, vyniotinį galima nesunkiai adaptuoti pagal turimus ingredientus ar mitybos poreikius. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestas: vietoje sviesto galima naudoti augalinį margariną, jei norima išvengti gyvulinės kilmės produktų.
  • Pienas: puikiai tinka augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų.
  • Cukrus: galima naudoti kokosų cukrų ar rudąjį cukrų, kurie suteiks šiek tiek karamelinio poskonio.
  • Vanilinis cukrus: jį galima pakeisti vanilės ekstraktu (apie 1 arbatinį šaukštelį).
  • Grietinė: vietoj grietinės tinka natūralus jogurtas arba augalinė grietinėlė.
  • Romas: galima naudoti brendį, amaretą arba visai praleisti, jei kepinys skirtas vaikams.
  • Citrinos žievelė: ją galima keisti apelsino žievele – suteiks saldesnio citrusinio aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą rekomenduojama gerai atšaldyti, kad ji būtų lengviau kočiojama ir neišbėgtų į kepimo formą.
  • Aguonas būtina gerai sumalti – tuomet jų skonis atsiskleidžia pilniau ir tekstūra būna švelnesnė.
  • Jei norisi ryškesnio skonio, į aguonų masę galima įmaišyti šiek tiek cinamono arba muskato riešuto.
  • Vyniotinio kraštus gerai užspauskite – tai neleis įdarui ištekėti kepimo metu.
  • Iškeptą vyniotinį geriausia pabarstyti milteliniu cukrumi tik jam atvėsus, kad cukrus neištirptų.

Ingredientai

    • miltai: 200 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • aguonos: 200 gramų
    • pienas: 4 šaukštų
    • cukrus: 120 gramų
    • vanilinis cukrus: 4 šaukštelių
    • grietinė: 100 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2
    • romas: 2 šaukštų (arba brendžio)
    • citrinos žievelės: 1
    • kepimo milteliai: 1 šaukštelio
    • miltelinis cukrus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia minkštą sviestą suplakite su vienu kiaušinio tryniu, 20 gramų cukraus ir dviem šaukšteliais vanilinio cukraus, kol masė taps vientisa ir puri.
  2. 2. Tuomet įmaišykite grietinę, persijotus miltus, kepimo miltelius bei įtarkuokite pusę citrinos žievelės.
  3. 3. Iš gautos tešlos suformuokite rutulį ir įvynioję į plėvelę padėkite į šaldiklį bent 20 minučių, kad sustingtų.
  4. 4. Kol tešla šąla, paruoškite įdarą – aguonas gerai sumalkite (jei dar nemaltos), tuomet užpilkite jas karštu pienu ir romu.
  5. 5. Į dar šiltą masę įmuškite likusį kiaušinio trynį, suberkite likusį cukrų ir du šaukštelius vanilinio cukraus, gerai išmaišykite, kol viskas susijungs.
  6. 6. Atšalusią tešlą iškočiokite plonai ant miltuoto paviršiaus į stačiakampio formą.
  7. 7. Ant jos tolygiai paskirstykite aguonų masę, palikdami apie 1 cm kraštus tuščius, kad lengviau būtų suvynioti.
  8. 8. Tešlą su įdaru atsargiai suvyniokite į vyniotinį, gerai užspausdami galus, kad įdaras neišbėgtų.
  9. 9. Vyniotinį perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  10. 10. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
  11. 11. Ištraukus iš orkaitės, leiskite vyniotiniui šiek tiek atvėsti. Tuomet pabarstykite jį milteliniu cukrumi.
  12. 12. Supjaustykite porcijomis ir patiekite.

Atsiliepimai

Šventiniai vafliai
(6)
Varškinė pynė su riešutais
(5)
Grikinė babka - Dzūkų grikių boba
(4)