Varškės sausainiai su džemu

2025-02-23 Autorius Ingrida - Kviečiu į virtuvę

Varškės sausainiai su džemu
Šie klasikiniai varškės sausainiai su džemu yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Trapūs, minkšti ir gardūs sausainiai su varške ir džemu primena vaikystės skonį ir namų šilumą. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o rezultatas visuomet džiugina ir mažus, ir didelius. Sausainiai ypač skanūs prie arbatos ar kavos, o jų gamyba – puiki proga įtraukti į virtuvės darbus visą šeimą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje paprasto sviesto galima naudoti ir sūdytą sviestą.
  • Varškę galima pakeisti rikotos sūriu.
  • Vietoje vanilinio cukraus tinka vanilės ekstraktas (½ arbatinio šaukštelio).
  • Džemą galima rinktis įvairų: aviečių, braškių, abrikosų ar slyvų.
  • Miltus galima naudoti kvietinius arba spelta.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sviestas būtinai turi būti kambario temperatūros.
  • Tešlą reikia minkyti tik tiek, kiek būtina – per ilgai minkant sausainiai gali tapti kieti.
  • Jei tešla limpa, galima ją 30 minučių palaikyti šaldytuve.
  • Sausainių storį rekomenduojama išlaikyti vienodą (apie 0,5 cm).

Kalorijos
 
  • Bendras kalorijų kiekis: 2850 kcal
  • Vienos porcijos (2-3 sausainiai): 285 kcal

Ingredientai

    2 skardos sausainių:
    • Sviestas (kambario temperatūros): 200 g 
    • Varškė: 240 g 
    • Kiaušinių tryniai: 2 vienetai 
    • Vanilinis cukrus: ½ arbatinio šaukštelio 
    • Miltai: 2 stiklinės (300 g) 
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Džemas (pagal skonį): ~200 g 
    • Cukraus pudra (papuošimui): pagal poreikį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Dideliame dubenyje reikės ištrinti varškę su minkštu sviestu iki vientisos masės.
  3. 3. Po to būtina įmaišyti kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų, masę gerai išsukti.
  4. 4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
  5. 5. Sausus ingredientus pamažu berkite į varškės masę, viską kruopščiai išmaišydami.
  6. 6. Gautą tešlą būtina išminkyti ant miltuoto paviršiaus iki vientisos konsistencijos.
  7. 7. Iškočiokite tešlą iki maždaug 0,5 cm storio.
  8. 8. Naudodami formeles, išspauskite apskritos formos sausainius.
  9. 9. Kiekvieno sausainio viduryje pirštu įspauskite nedidelę duobutę.
  10. 10. Sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  11. 11. Pirmąjį kepimą atlikite 5-10 minučių.
  12. 12. Ištraukę sausainius, į duobutes įdėkite po šaukštelį pasirinkto džemo.
  13. 13. Grąžinkite sausainius į orkaitę dar 5-10 minučių.
  14. 14. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
  15. 15. Prieš patiekdami, apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!