Sviestiniai varškės sausainiai

Autorius apie receptą

Sviestiniai varškės sausainiai - tikras lietuviškos virtuvės perliukas, kuris sužavės kiekvieną saldumynų mėgėją. Trapūs, aromatingi ir tirpstantys burnoje sausainiai yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam smaližiavimui, tiek ypatingoms progoms. Varškė suteikia sausainiams ypatingo švelnumo, o sviestas - nepakartojamo skonio. Minkšta tešla lengvai formuojama ir puikiai išlaiko formą kepant. Cinamono ir cukraus mišinys sukuria malonų kontrastą tarp saldaus paviršiaus ir subtilaus vidaus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje paprastos varškės galima naudoti grietininę varškę arba ricotta sūrį, kuris suteiks dar švelnesnį skonį ir tekstūrą sausainiams.
  • Jei neturite sviesto, galite pakeisti jį margarinu, tačiau turėkite omenyje, kad skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba sumaišyti su avižiniais miltais (santykiu 3:1), taip sausainiai taps sveikesni.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti soda (2/3 arbatinio šaukštelio) ir citrinos sultimis (1 šaukštelis).
  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokosų cukrų, kuris suteiks karamelės poskonį.
  • Cinamoną galima pakeisti kardamonu, vanile arba apelsinų žievele, jei norite eksperimentuoti su skoniais.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Sviestas turi būti kambario temperatūros, kad geriau susimaišytų su varške ir būtų lengviau užminkyti tešlą.
  • Prieš kepimą būtinai palaikykite tešlą šaldytuve bent valandą, tai padės sausainiams išlaikyti formą kepant.
  • Iškočiokite tešlą ne ploniau kaip 0,5 cm, kad sausainiai būtų traškūs iš išorės, bet minkšti viduje.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto, kad sausainiai keptų tolygiai.
  • Stebėkite kepimo laiką - sausainiai turi gražiai paruduoti, bet ne perkepti, kitaip jie taps per sausi.
  • Leiskite sausainiams atvėsti ant grotelių, kad išliktų traškūs.
  • Likusius sausainius galima laikyti sandariame inde iki 5 dienų.
  • Tešlą galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki mėnesio laiko.

Ingredientai

    • varškė: 250 gramų
    • sviestas: 200 gramų
    • miltai: 300 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • cukrus
    • cinamonas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje varškę išsukame su sviestu (sviestą supjausčiau gabaliukais bei išminkiau su varške).
  2. 2. Tuomet sudedame miltus, kepimo miltelius, druską bei užminkome vienalytę tešlą.
  3. 3. Padaliname į 2 dalis, įvyniojame į maistinę plėvelę bei palaikome šaldytuve 60 minučių.
  4. 4. Tada iškočiojame tešlą bei stiklinės pagalba išspaudžiame apskritimus bei vieną pusę apvoliojame cukraus bei cinamono mišinyje.
  5. 5. Apskritimą perlenkiame per pusę bei tą pusę dar per pusę.
  6. 6. Galiausiai kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 minučių, kol gražiai paruduos.
  7. 7. Patiekiame ir skanaujame!

Atsiliepimai

Veganiški šokoladiniai sausainiai
(1)
Sveiki kalėdiniai sausainiai
(1)
Moliūginiai sausainėliai
(1)