Kalėdiniai sausainiai be gliuteno

2022-11-16 Autorius oSkanu.lt

Kalėdiniai sausainiai be gliuteno
Kalėdos su fantastiškai skaniais imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Imbieriniai sausainiai kiekvienais metais kvepia tikromis Kalėdomis! Kaip aš juos mėgstu! Jais gali nudžiuginti visą šeimą bei apsilankiusius draugus!
 
Kaip tai įmanoma, paklausia mėginusieji kočioti tešlą be gliuteno?! Juk ji plyšta ir tikrai neįmanoma to padaryti! Pasirodo sprendimas tikrai yra! Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga bei lengvai kočiojama, taip pat lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikės tik įdėti ksantano gumos (xanthan gum)! Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be visiškai jokio kvapo arba papildomo skonio. Mėginau ją pirmą kartą ir buvau labai maloniai nustebinta kaip lengva bei paprasta buvo kočioti tešlą, kad net dukrai tai buvo gan lengva užduotis. :) Naudodama ją ir ateityje, galėsiu pagaminti tokių kepinių ir gaminių, apie kuriuos jau buvau primiršusi dėl to, kad gaminant, tešla turi būti kočiojama, pavyzdžiui koldūnams, lazanijos lakštams ar tartaletės pagrindui.

Šiais metais su malonumu išsitraukiau receptą, kurio nenaudojau jau kelis metus ir su didžiuliu džiaugsmu gaminau Kalėdų skanėstą.

Pasidalinu kaip visada labai paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus! Pamėginkite! 

Ingredientai

    • sviestas: 200 gramų
    • rudas cukrus: 4 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 2
    • medus: 4 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 50 gramų (naudojau "Organ" savaime kylančius miltus be gliuteno)
    • ksantano guma: trijų ketvirtadalių arbatinio šaukštelio
    • maltas imbieras: 2 arbatinių šaukštelių
    • malti kvapnieji pipirai, maltas cinamonas, malti gvazdikėliai, muskatas: po 1 arbatinį šaukštelį
    • kardamonas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kambario temperatūros sviestą išsukame iki vientisos masės, suberiame cukrų ir dar kartą išsukame kol masė pasidaro vientisa.
  2. 2. Sukant masę po vieną įmušame kiaušinius, supilame pašildytą medų, suberiame visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano guma. Aš pati maišau plaktuvu tešlai, bet galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu.
  3. 3. Kai jau tešla pasidaro pakankamai stangri, išminkome ir įvynioję į plėvelę padedame maždaug 4 valandoms arba per visą naktį į šaldytuvą.
  4. 4. Po to orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi.
  5. 5. O tuomet dalis, kuri man suteikė daugiausia džiaugsmo, kai pavyko dėl įdėtos ksantano gumos! :) Pabarstome ant stalo miltų, kad nepriliptų tešla ir iškočiojame ją maždaug 5 milimetrų storio. Tada išspaudžiame norimas figūras.
  6. 6. Sausainius dedame į paruoštą kepimo skardą ir kepame maždaug 10-12 minučių.
  7. 7. Iškeptus sausainius paliekame atvėsti ir jei norisi, papuošiame cukraus glajumi.
  8. 8. Tegul jūsų visų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais be gliuteno! Skanaus! :)
Tobulas marinatas paukštienai. Kepta antis.
(18)
Keptas šoninės vyniotinis Kalėdoms
(15)