Turiu pripažinti, kad balandėlius aš labai mėgstu, tik man visados atrodo, kad jiems pasigaminti reiks begalės laiko. Pagaminti juos su mėsa gal ir net kiek lengviau - faršą sumaišei su ryžiais ir susukai į kopūsto lapus. O aš kartais mėgstu kokią savaitę mėsos visai nevalgyti ir tomis dienomis man labai patinka paruošti balandėlius be mėsos ir tokiam įdarui paruošti, laiko reikia šiek tiek daugiau. Bet aš galiu pasakyti, kad įdėtos pastangos visada atperka sugaištą laiką virtuvėje. Tad dalinuosi ir su jumis šiuo nuostabiu receptu, gal ir Jūs užsinorėsite faršą pakeisti daržovėmis.
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Vietoje baltagūžio kopūsto galima naudoti Savojos arba Pekino kopūstą – jų lapai minkštesni ir lengviau susukami.
Cukiniją galima keisti moliūgu arba baklažanu – suteiks kitokio skonio niuansų.
Chmeli suneli prieskonius galima pakeisti džiovintais bazilikais, raudonėliais ar net itališku prieskonių mišiniu.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Kopūsto lapus geriausia atskirti ne iš karto, o palengva verdant visą galvą ir po vieną atsargiai nuimant minkštėjančius lapus.
Kad įdaras būtų sultingesnis, daržoves galima kepti ilgiau ir leisti išgaruoti skysčiui – tuomet skonis bus intensyvesnis.
Jei lieka daržovių įdaro, jį galima naudoti kaip garnyrą arba išsikepti vegetariškų „kotletų“ orkaitėje.
Balandėlius galima troškinti ne tik vandenyje, bet ir daržovių sultinyje – tai praturtins skonį.
Prieš vyniojant įdarą į kopūsto lapus, rekomenduojama įdėti po šaukštą masės ir „pabandyti“ – kad įdaras neišbėgtų, lapų kraštus reikia užlenkti kaip voką.
1. Pirmiausia kopūsto galvą dedame į verdantį vandenį ir atskiriame po vieną lapus. Juos pamirkome kelias minutes vandenyje, kad suminkštėtų.
2. Tuomet lapus sudedame į lėkštę, kad atvėstų. Paskui iš lapų išpjauname kietąją dalį.
3. Įdarui išverdame ryžius ir atvėsiname.
4. Svogūnus supjaustome mažais kubeliais.
5. Morkas ir cukiniją sutarkuojame burokine tarka, pomidorus nulupame ir supjaustome nedideliais gabalėliais, česnakus sukapojame.
6. Keptuvėje apkepiname svogūnus bei česnakus.
7. Paskui į keptuvę sudedame morkas bei cukiniją.
8. Kai jau daržovės beveik suminkštėja, sudedame pomidorus. Viską pagardiname prieskoniais. Pakepiname dar maždaug 60 sekundžių ir nuimame nuo kaitros.
9. Į daržoves įmaišome išvirtus ryžius ir paliekame atvėsti.
10. Po to į suminkštėjusius kopūsto lapus dedame šiek tiek įdaro ir susukame.
11. Paruoštus balandėlius dedame į puodą ir užpilame viena stikline vandens.
12. Puodą uždengiame dangčiu ir statome troškinti. Visas procesas užtrunka maždaug 20-25 minutes, kol kopūstai tampa visai minkšti.
13. Prieš bebaigiant troškintis, į puodą sukrečiame grietinę ir pomidorų padažą. Jeigu trūksta, įberiame druskos ir/ar prieskonių. Dar leidžiame paburbuliuoti kelias minutes ir galima patiekti.
14. Aš pati šį kartą balandėlius su virtomis bulvėmis, nors taip pat labai skanu juos valgyti su bulvių koše, virtais ryžiais arba likusiu daržovių įdaru (man jo kartais kažkiek atlieka). Skanaus!
15. Patarimas: Tokį pasiruoštą įdarą taip pat galima dėti į paprikas, o ne sukti balandėlius.
Atsiliepimai