Velykinė varškės "Paska"

2025-04-12 Autorius oSkanu.lt

Velykinė varškės "Paska"
Velykinė varškės "Paska" yra tradicinis Velykų stalas puošiantis desertas, kilęs iš Rytų Europos virtuvinės tradicijos. Šis subtilaus skonio ir puošnaus išvaizdos patiekalas yra neatsiejama Velykų šventės dalis daugelyje šeimų. Paska gaminima iš švelnios varškės masės, papildytos gardžiais priedais, kurie suteikia desertui išskirtinį skonį. Tradiciškai šis patiekalas formuojamas specialiuose induose, suteikiančiuose jam unikalią kūgio formą su dekoratyviais raštais. Nors šiuolaikinėje virtuvėje galima rasti įvairių Paskos variantų, šis receptas išlaiko autentišką skonį ir gaminimo tradicijas, kurios perduodamos iš kartos į kartą. Velykinė varškės Paska yra ne tik skanus desertas, bet ir simbolinis Velykų šventės elementas, simbolizuojantis atgimimą ir pavasario džiaugsmą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Varškę galima pakeisti grūdėta varške ar ricotta sūriu arba graikiška jogurto mase, nusunkta per marlę per naktį. 
  • Vietoje grietinėlės tinka naudoti tirštą grietinę arba maskarponės sūrį, suteikiančius kitokį, bet nemažiau turtingą skonį. 
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba kokosų cukrumi, jei norite natūralesnio saldumo. 
  • Razinų vietoje puikiai tinka džiovinti abrikosai, spanguolės, vyšnios arba datulės. 
  • Migdolus galima pakeisti pistacijomis, anakardžių riešutais arba netgi kepintomis moliūgų sėklomis. 
  • Citrinos žievelę galima pakeisti apelsino arba laimo žievele, o vanilę – vanilės lazdelės sėklomis arba kardamono prieskoniais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, varškę reikėtų pertrinti per sietelį arba išsukti elektriniu plaktuvu, kad neliktų jokių gumulėlių. Jei naudojate naminę varškę, rekomenduojama ją pirmiausia nusunkti per marlę, kad pasišalintų perteklinis skystis. 
  • Razinas prieš naudojimą geriausia mirkyti bent 30 minučių, kad jos būtų minkštesnės ir sultingesnės. 
  • Labai svarbu gerai išsukti sviestą su cukrumi iki purios masės – tai suteiks desertui geriausią tekstūrą. 
  • Formuojant Paską, marlę reikėtų sudrėkinti, kad ji geriau priliptų prie formos sienelių ir lengviau būtų nuimti vėliau. 
  • Slėgimui galima naudoti ne tik specialų svorį, bet ir konservų skardinę arba knygą, įvyniotą į maistinę plėvelę. 
  • Kad Paska geriau išlaikytų formą, rekomenduojama ją laikyti šaldytuve bent 24 valandas. \

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų
    • grietinėlė: 250 mililitrų (kiti gamina su grietine)
    • cukrus: 125 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • kiaušinių tryniai: 3
    • razinos: 50 gramų (galima naudoti ir kitus džiovintus vaisius)
    • migdolai: 50 gramų (arba lazdyno riešutai - be odelių, smulkinti ir pakepinti)
    • citrinos žievelė: 2 šaukštelių
    • vanilė: šiek tiek

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių razinas užpylusios su verdančiu vandeniu pabrinkiname (arba galite užpilti romu bei kiek ilgėliau palaikyti).
  2. 2. Tuomet sviestą išsukame su cukrumi, paskui sudedame kiaušinių trynius bei gerai dar kartą išsukame.
  3. 3. Vėliau suberiame varškę bei išsukame iki purios vientisos masės, kad visai nebūtų jaučiami varškės gumulėliai.
  4. 4. Supilame grietinėlę bei kitus birius ingredientus. Viską gerai išmaišome.
  5. 5. Tada naują 13-14 centimetrų. skersmens vazoną! (skirtą augalams sodinti) išklojame dviguba arba triguba marle.
  6. 6. Supilame masę bei užlankstę kraštus paslepiame.
  7. 7. Vazoną įstatome į dubenį, kad būtų kur nubėgti atsiradusiam skysčiui. Paslėgę laikome vėsiai.
  8. 8. Po paros išverčiame Paską į serviravimo indą. Skanaujame!
Velykinė varškės "Paska"
Velykinis citrinų keksas
(7)