Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Šis receptas leidžia išgauti neįtikėtinai sultingą, aromatingą ir gardžią vištieną, kurios oda tampa traški ir skaniai apskrudusi. Aromatingas sviesto, česnako ir žolelių mišinys, įtrintas po vištienos odele, suteikia mėsai nepakartojamą skonį ir kvapą, kuris pripildo namus šiluma ir jaukumu. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek šventiniam stalui. Paruošimas nėra sudėtingas, tačiau rezultatas pranoksta visus lūkesčius – sultinga, minkšta mėsa su prieskonių ir žolelių aromatu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje viščiuko galima naudoti kalakutieną, nors tokiu atveju reikės atitinkamai pailginti kepimo laiką. 
  • Jei neturite sviesto, galite pakeisti jį kokosų aliejumi, nors skonis bus kiek kitoks. 
  • Česnakus galima pakeisti česnako milteliais (2 arbatiniai šaukšteliai vietoj 3 skiltelių), jei neturite šviežio česnako. 
  • Žolelių pasirinkimas taip pat labai lankstus – vietoje kalendros, krapų ir petražolių galima naudoti rozmarinus, čiobrelius, baziliką arba mairūną. 
  • Prieskonių mišinį taip pat galima keisti pagal savo skonį – tiks ir itališki prieskoniai, ir Provanso žolelės, ir paprastas druskos bei pipirų derinys. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norint, kad višta pavyktų tikrai sultinga, svarbu neperkepta ją – rekomenduojama naudoti mėsos termometrą ir stebėti, kad vidinis vištos temperatūra pasiektų 75°C. Prieš kepimą vištą rekomenduojama išimti iš šaldytuvo bent valandą, kad ji pasiektų kambario temperatūrą – tai užtikrins tolygesnį kepimą. Taip pat svarbu gerai atskirti odos sluoksnį nuo mėsos, kad sviesto mišinys galėtų tolygiai pasiskirstyti. Kepant vištą, pirmąsias 1,5 valandas būtinai uždenkite folija, nes tai padės išlaikyti drėgmę. Paskutinės 30 minučių be folijos leis odai gražiai apskrusti ir tapti traškiai. 

Ingredientai

    • Višta: 1 vnt. (apie 1,8 kg) 
    • Sviestas: 100 g 
    • Česnakas: 3 skiltelės 
    • Šviežios žolelės (kalendra, krapai, petražolė): 1 saujelė 
    • Paprika: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Pipirų mišinys: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Džiovintos petražolės: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Citrininis pipirų mišinys: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Česnako granulės: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Svogūnų granulės: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Aliuminio folija: pakankamas kiekis viščiukui uždengti 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros.
  2. 2. Paruoši minkštą sviestą, išėmę jį iš šaldytuvo apie 30 minučių prieš gamindami.
  3. 3. Nuplauki šviežias žoleles, tada jas smulkiai sukapoji.
  4. 4. Nulupkite česnaką ir smulkiai sukapokite arba sutrinsite prieš sumaišydami su sviestu.
  5. 5. Dideliame dubenyje sumaišykite minkštą sviestą, smulkintas žoleles ir česnaką, kol gausite vienalytę masę.
  6. 6. Vištą būtina nuplauti po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinti virtuviniu popieriumi.
  7. 7. Atsargiai atskirsi vištos odelę nuo mėsos, pradėdamas nuo krūtinėlės ir judėdamas link kojų, stengdamasis neperplėšti odos.
  8. 8. Po odele tolygiai paskirstysite paruoštą sviesto mišinį, įstumdami jį giliau, kad padengtų visą krūtinėlės ir kojų plotą.
  9. 9. Kitame dubenyje sujungti visus likusius sausus prieskonius: papriką, pipirų mišinį, druską, džiovintas petražoles, citrinį pipirų mišinį, česnako ir svogūno granules.
  10. 10. Gautą prieskonių mišinį ištrins ant viso vištos paviršiaus, įskaitant ir vidines ertmes.
  11. 11. Vištą paguldysit į kepimo indą krūtinėle į viršų.
  12. 12. Kepimo indą su višta uždengsite aliuminio folija, stengdamiesi, kad folija nesiliestų prie vištos paviršiaus.
  13. 13. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 90 minučių.
  14. 14. Po 90 minučių atsargiai nuimsi foliją ir tęsi kepimą dar 30 minučių, kad vištos odelė gražiai apskrustų ir taptų traški.
  15. 15. Iškepusią vištą išimsite iš orkaitės ir paliksite pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustydami, kad sultys pasiskirstytų tolygiai.
  16. 16. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyrukeptomis bulvėmis, virtais ryžiais ar šviežių daržovių salotomis.
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis
Kepta višta su česnakiniu sviestu ir žolelėmis

Atsakinėjama į Komentarą

Orkaitėje kepta vištiena su grybų padažu
(9)
Enčilados su vištiena ir pupelėmis
(2)
Raudonų pupelių ir vištienos sriuba su grietinėle
(1)