Aguonų ir obuolių pyragas

Autorius apie receptą

Aguonų ir obuolių pyragas – tai išskirtinis desertas, kuriame susipina subtilus aguonų traškumas ir sultingų obuolių gaivumas. Šis pyragas pasižymi minkšta ir puria tešla, į kurią įmaišytos aguonos prideda malonų riešutų skonį bei lengvą traškumą. Obuoliai suteikia pyragui natūralaus saldumo ir gaivios rūgštelės, o kepant jų sultys įsigeria į tešlą, suteikdamos pyragui ypatingo drėgnumo.

Jeigu mėgstate aguonas, šis pyragas tikrai fantastiškas. Obuoliai suteikia pyragui nuostabaus drėgnumo, citrina rūgštelės ir aguonos prideda nenusakomo traškumo, o šokolado saldumas glosto gomurį.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestas gali būti pakeistas augaliniu margarinu arba kokosų aliejumi, jei norite augalinės alternatyvos.
  • Kiaušiniai gali būti pakeisti linų sėmenų „kiaušiniais“ (1 valg. š. maltų linų sėmenų + 3 valg. š. vandens kiekvienam kiaušiniui).
  • Cukrus gali būti pakeistas rudu cukrumi, kokosų cukrumi arba klevų sirupu (sumažinus kitų skysčių kiekį).
  • Obuoliai puikiai keičiami kriaušėmis arba rabarbarais – šie suteiks įdomesnę rūgštelę.
  • Baltas šokoladas glajuje gali būti keičiamas pienišku ar juoduoju šokoladu, jei norite mažiau saldumo.
  • Pienas gali būti keičiamas augaliniu (avižų, migdolų ar sojų pienu).
  • Saldus kondensuotas pienas tinka ir kokosų kondensuotas pienas veganiškai versijai.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Aguonas prieš dedant į tešlą galima trumpai užpilti karštu vandeniu ir nukošti – taip jos taps minkštesnės.
  • Obuolius rinkitės rūgštesnius, pavyzdžiui, „Antonovka“ ar „Granny Smith“ – jie puikiai subalansuoja pyrago saldumą.
  • Kiaušinių baltymus plakite tik prieš pat sumaišant su tešla – taip jie nepraras purumo.
  • Sviestą išimkite iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš naudojimą – taip jį lengviau išplakti su cukrumi.
  • Tešlą paruoškite tirštą – tai padės obuoliams tolygiai pasiskirstyti kepinyje ir išlaikyti formą.
  • Glajų pilkite tik atvėsusiam pyragui – kitaip jis susigers į tešlą ir neteks savo išvaizdos.

Ingredientai

    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Cukrus: 150 g.
    • Sviestas: 100 g. (minkštas)
    • Miltai: 120 g.
    • Obuoliai: 4 vnt.
    • Aguonos: 150 g.
    • Citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
    • Druska: žiupsnis
     Glajui:
    • Baltas šokoladas: 100 g. (1 plytelė)
    • Pienas: 50 ml. (riebus)
    • Saldus kondensuotas pienas: 2 arb. š.
    • Tarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt. (arba pagal skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų.
  2. 2. Minkštą sviestą išplakti su cukrumi, supilti kiaušinių trynius, citrinos sultis ir dar kartą išplakti.
  3. 3. Suberti miltus - išmaišyti, suberti aguonas (sausas) - išmaišyti, obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis - suberti į tešlą bei vėl išmaišyti. Maišyti seksis ganėtinai sunkiai - tešla tiršta tirštutėlė.
  4. 4. Į dubenį su kiaušinių baltymais įberti žiupsnelį druskos bei rankiniu plaktuvu plakti iki baltų standžių putų - atsargiai, lėtai baltymus įmaišyti į tešlą.
  5. 5. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Pyragą kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių. Palikite atvėsti.
  6. 6. Šokoladą išlydyti garų vonelėje, pilkti pieną, dėti du šaukštelius kondensuoto pieno bei gerai išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė.
  7. 7. Supilti ant pyrago, viršų apibarstykite citrinų žievele.

Atsiliepimai

Ineta

Labai skanus pyragas! Pati kepiau ir namiskiam labai patiko
Atsakyti

laima

Tiek cukraus + kondensuotas pienas su baltu sokoladu - kraujagislems bomba 😱
Atsakyti

WorldRecipes.eu komanda

na, tikrai nerekomenduojame jo valgyti kiekvieną dieną, bet jeigu suvalgysite gabaliuką kartą per mėnesį pasilepinimui, kažin ar kas nutiks. :) Bet mūsų puslapyje tikrai ir daug sveikesnių pyragų alternatyvų, tad tai nėra bėda, jei žmogus atsisako cukraus. Kiekvieno pasirinkome laisvė. :)
Traškus obuolių pyragas su kukurūzų kruopomis
(7)
Obuolių pyragas su datulėmis
(1)