Aguonų pyragas su obuoliais ir lazdyno riešutais

2024-10-02 Autorius Tinginiai

Aguonų pyragas su obuoliais ir lazdyno riešutais
Aguonų pyragas su obuoliais – tai unikalus ir šventiškas desertas, kuris jungia aguonų sėklų švelnų riešutinį skonį su sultingais ir lengvai saldžiais obuoliais. Pyragas išsiskiria tuo, kad tekstūroje susimaišo minkšti obuoliai su traškesnėmis aguonomis, sukuriant subtilų skonio derinį. Jis puikiai tinka šaltuoju sezonu, ypač Kalėdų ar rudens šventėms, kai norisi kažko ypatingo, tačiau lengvo ir aromatingo. Pyragas gali būti patiekiamas su plakta grietinėle arba švelniai vaniliniu kremu, taip papildant obuolių ir aguonų skonius.

Redaktorės Vaidos komentaras - vietoj lazdyno riešutų šiame pyrage tobulai tiktų smulkinti graikiniai riešutai. Toks pyragas, ka tik ištrauktas iš orkaitės, būtų tobulas su stikline pieno.  

Ingredientai

    • Obuoliai: 4 vnt. (vidutinio dydžio rūgštesni)
    • Kiaušinių tryniai: 4 vnt.
    • Cukrus: 150 g
    • Vanilinis cukrus: 1 arb. š.
    • Aguonos: 150 g
    • Lazdyno riešutai: 70 g (susmulkinti)
    • Sviestas: 60 g (ištirpintas)
    • Miltai: 100 g
    • Kiaušinių baltymai: 4 vnt.
    • Druska: žiupsnis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitinti iki 180 C.
  2. 2. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.
  3. 3. Kiaušinių trynius sudėti į dubenį ir suberti cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplakti.
  4. 4. Sviestą ištirpinti, atvėsinti ir supilti prie plaktų trynių.
  5. 5. Į masę įmaišyti aguonas, riešutus ir miltus.
  6. 6. Kitame, labai švariame ir sausame dubenyje, išplakti kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Plakti ilgai, kol baltymai taps ypatingai standūs.
  7. 7. Lengvais judesiais, pamažu įmaišyti išplaktus baltymus ir paruoštą masę.
  8. 8. Apvalią kepimo formą ištepti sviestu ir supilti visą pyrago tešlą. Dėti kepti į orkaitę apie 50-55 min. Patikrinti mediniu pagaliuku ar iškepė.
Aguonų pyragas su obuoliais ir lazdyno riešutais
Grietinėlės - obuolių pyragas
(16)
Šokoladinis obuolių ir datulių pyragas
(1)